Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #150: de lijsteditie van 2021 🧾

Verzonden: 20-12-2021

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Nou, het is zover. Van een avondlockdown naar een volledige lockdown. Ik merk dat ik het lastig vind om niet wéér te verzanden in een deprimerend verhaal over de situatie. Dus dat moet ik misschien maar niet doen. We zouden het ook van de zonnige kant kunnen bekijken. Vorig jaar was de horeca vanaf half oktober al dicht ( rijksoverheid.nl heeft een verrassend uitgebreide tijdlijn voor wie z'n geheugen wil opfrissen). Inmiddels is de boostercampagne nu écht van start. Met een beetje geluk zijn we dus eerder uit de lockdown dan begin mei (ja, dat duurde dit jaar echt zo lang).

Oh, en dit is trouwens de honderdvijftigste editie van deze nieuwsbrief. Ik heb nog overwogen om de beste 150 linkjes van alle edities te verzamelen, maar u heeft het al zwaar genoeg, dus die houdt u van me tegoed.

Veel plezier met deze Circulaire !


Het lijstje

Deze afbeelding is niet beschikbaar 📷 Orchard / September Recordings

In 2003 bedacht ik dat het leuk zou zijn om een lijstje te maken met mijn favoriete muziekalbums van het jaar. Nu, achttien jaar later, doe ik dat nog steeds. In de loop der tijd zijn albums minder belangrijk geworden. Mensen luisteren inmiddels liever playlists met losse nummers. Maar albums zijn voor mij nog steeds de belangrijkste manier om naar muziek te luisteren, dus ik maak nog steeds elk jaar trouw mijn lijstje .

Bij de eerste tien albums vind je ook een eenregelige beschrijving zodat je weet waar je aan toe bent. Linkjes gaan naar het album op Spotify.

De albums van 2021

 1. For Those I Love - For Those I Love . Ierse rauwe hiphop à la The Streets. Opgenomen na het overlijden van de beste vriend van de zanger.
 2. Nala Sinephro - Space 1.8 . Experimentele maar zeer luisterbare jazz/ambient.
 3. The Weather Station – Ignorance . Singer-songwritermuziek met een folkrandje. Denk Big Thief of Daniel Romano.
 4. Deafheaven - Infinite Granite . Alternatieve harde melodieuze noise zoals My Bloody Valentine.
 5. Low - HEY WHAT . Zie hierboven, maar dan met meer samenzang.
 6. Nation of Language - Introduction, Presence . Eighties revival synthmuziek.
 7. Lucy Dacus - Home Video . Indierock / singersongwriter in de traditie van Phoebe Bridgers en Julia Jacklin.
 8. Lost Girls - Menneskekollektivet . Experimentele kunstmuziek met praatzang van de Noorse performance artist Jenny Hval.
 9. Arooj Aftab - Vulture Prince . Enigszins spirituele neo-Sufi muziek van deze Pakistaans-Amerikaanse zangeres.
 10. Squid - Bright Green Field . Post-punk liedjes van deze band uit het Britse Brighton.
 11. LUWTEN - Draft
 12. Faye Webster - I Know I'm Funny haha
 13. Altin Gün – Yol
 14. Videoclub – Euphories
 15. Self Esteem - Prioritise Pleasure
 16. Japanese Breakfast - Jubilee
 17. Kiwi Jr. - Cooler Returns
 18. Floating Points – Promises
 19. Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams
 20. Dry Cleaning - New Long Leg

De nummers van 2021

Hier is een playlist met mijn favoriete nummers van 2021 (geen volgorde).

Het optreden van 2021

Ik heb dit jaar helaas geen enkel regulier optreden gezien. Ik zag een paar shows ( hier is het hele lijstje ) maar veel te weinig om een overzicht te kunnen geven.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De boeken van 2021

Begin dit jaar nam ik me voor om in 2021 elke maand een boek te lezen, twaalf in totaal dus. Ik heb nog elf dagen om het twaalfde boek uit te lezen, dus ik kan wel zeggen dat ik geslaagd ben met mijn goede voornemen.

Alle boeken die ik dit jaar las (met recensie en sterren) vind je hier . In tegenstelling tot de muziek zijn dat ook veel boeken die voor 2021 zijn gepubliceerd. Het is dus wat lastig om een lijstje te maken met de beste boeken van dit jaar.

Hoe dan ook, het beste boek dat ik las in 2021 was Because Internet van de Canadese linguist Gretchen McCulloch (uit 2019). Ze schrijft daarin hoe het internet taal en communicatie verandert. Het is zo'n zeldzaam moment dat je een boek leest en bij vrijwel elke pagina iets leest waar je door wordt verrast of denkt: "ah, dus zo zit dat". Verplichte kost dus voor iedereen die wel eens op het internet zit.

De grote Circulaire-enquête

Deze afbeelding is niet beschikbaar Barrie is nog niet overtuigd dat maneki neko worden zijn nieuwe roeping is. 📷 HK

Tijd over omdat uw traditionele Kerstinkoopdag niet doorgaat? Niet getreurd, u kunt die tijd gebruiken om de traditionele Circulaire -enquête in te vullen! Zoals gebruikelijk mag u alle vragen overslaan maar dat is wel jammer want dan heb ik er niks aan.

🌟✨👉 Vul de enquête hier in 👈✨🌟

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar 📷 Mobile Phone Museum

Deze afbeelding is niet beschikbaar Edward Jenner zet een pokkenshot in 1796 op een schilderij van Ernest Board. 📷 PD / Wikimedia Commons

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

Zoals altijd met medewerking van mijn favoriete pandemiemaatje: de chef kattengifjes Lotte Belice! Naast het cureren van zeker 70 kattengifjes in het afgelopen jaar heeft ze ook minstens net zoveel wat/dat-spelfouten verbeterd in mijn nieuwsbrief, dus hartelijk dank!

Deze kat wil graag dat mensen zich houden aan de anderhalvemeter-regel.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dit waarom je beter geen aap als huisdier kan nemen (behalve als het Barrie is natuurlijk).

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dit is waar elke kattenbezitter met een kerstboom bang voor is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Maar laten we met iets positiefs eindigen. Deze extreem schattige geitjes!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Op maandag 3 januari 2022 is er helaas geen enkel bizar evenement, want dan zitten we nog steeds in een keiharde lockdown. Wel bizar leuk die dag: de nieuwe Circulaire waarin u de uitslag van de enquête kunt lezen ( die heeft u al ingevuld toch? ).

Ik wens u vast een prachtig Kerstfeest een gelukkig nieuwjaar. Dat 2022 maar weer een stukje beter mag worden dan 2021. En als u er even helemaal doorheen zit heb ik iets wat de pijn misschien een beetje verzacht. Klik maar eens op dit knopje .

Fijne dagen!

Één trouwe lezer doneerde de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief. Wil jij behalve aan de krantenbezorger ook een extraatje geven aan je favoriete nieuwsbrief? Dat kan makkelijk en snel via deze link .