Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #195: de winterwonderlandeditie 🎄

Verzonden: 25-12-2023

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een zalig Kerstfeest! Terwijl u nét klaar bent met het sfeervolle gezelschapsspel “noem-geen-PVV-tijdens-het-Kerstdiner” kunt u nu een beetje bijkomen met deze Kersteditie van uw favoriete kado: De Circulaire !

Als u dacht dat u klaar was met eindeloze lijstjes van obscure muziek ( zie editie #194 ) dan heeft u dikke pech, want u krijgt mijn favoriete muziek en optredens van dit jaar. Gelukkig zijn het er maar twintig en geen honderd. Verder: de traditionele lezersenquête, mijn activiteiten van het afgelopen jaar, linkjes voor onder de boom én natuurlijk (katten)gifjes.

Veel Kerstplezier dus, met deze Circulaire .

Het Lijstje

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Fat Possum Records

De twintigste editie! De vorige negentien vatte ik in de vorige Circulaire samen als mijn beste honderd albums van de afgelopen twintig jaar . Aangezien ik van mening ben dat je minimaal een jaar moet wachten voordat je een objectief beeld kunt vormen van een album nam ik de albums die dit jaar verschenen niet mee. Maar die krijgt u dus nu. De eerste tien zijn voorzien met een link naar Spotify en een korte beschrijving.

Het lijstje van 2023

 1. Joanna Sternberg - I've Got Me . Ontwapenende eerlijke singer-songwritermuziek. Kernachtiger en simpeler dan dit wordt het niet. Denk Joni Mitchell of Will Oldham. Hun stem is niet voor iedereen, maar wie daar doorheen bijt wordt beloond.

 2. Sufjan Stevens - Javelin . De laatste Sufjan is een mengelmoes van zo’n beetje alles wat hij eerder heeft gedaan. Dus zowel het orkestrale van Illinois , de breekbare gitaarliedjes van Carrie & Lowell en de elektronische experimenten van The Age of Adz . Daarom misschien wel de ideale instapplaat als je nog nooit iets van hem hebt gehoord.

 3. Ava Max - Diamonds & Dancefloors . Eindeloos vergeleken met andere popgodinnen als Lady Gaga en Dua Lipa, maar toch wel uit ander hout gesneden. Wat mij betreft by far de beste schaamteloze poppy plaat van 2023.

 4. Kelela - Raven . Fijne, rustige, dansbare beats met een rauw randje. Denk FKA Twigs of Empress Of.

 5. Yo La Tengo - This Stupid World . Indieveteranen (ze bestaan al sinds 1984!) die na bijna veertig jaar opeens verrassen met een geweldig nieuw album.

 6. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You . Bij veel andere media op nummer 1 dit jaar. De voormalige zangeres van Chairlift heeft haar eigen stem gevonden. En die ligt ergens tussen new age, triphop, flamenco en doedelzakken.

 7. Fever Ray - Radical Romantics . Voormalig lid van The Knife, met hun derde soloalbum. De plaat heeft een ietwat griezelige sound met verhoogde stemmetjes, gekke beats en snerpende synths.

 8. Hydrogen Sea - Creature Comforts . Dit Vlaamse duo (op het podium is het een kwartet) blijft prachtige dromerige synthplaten maken die misdadig onderschat worden. Net zoals hun concerten trouwens, want ze horen gewoon in de grote, en niet de kleine, zaal van Paradiso te staan.

 9. The Veils - ...And Out of the Void Came Love . Finn Andrews doet waar hij het beste in is: breekbare doorwrochten rockliedjes schrijven die tegen de country aanschuren.

 10. Ladytron - Time's Arrow . Bestaan ook al bijna 25 jaar. Dat ze binnen hun jaren-tachtig sound nog steeds kunnen vernieuwen is knap.

 11. Slowdive - everything is alive

 12. Julie Byrne - The Greater Wings

 13. Sofia Kourtesis - Madres

 14. Amaarae - Fountain Baby

 15. Sun's Signature - Sun's Signature

 16. Blonde Redhead - Sit Down for Dinner

 17. Grian Chatten - Chaos For The Fly

 18. Art School Girlfriend - Soft Landing

 19. ANOHNI - My Back Was a Bridge For You To Cross

 20. Paramore - This Is Why

De beste nummers van 2023

Het is een beetje saai, maar ook hier staat Joanna Sternberg keihard bovenaan met hun Mountains High . Andere gegadigden: Shit Talk van Sufjan Stevens, Dancing’s Done van Ava Max, Weightless van Arlo Parks. En ja, uiteraard ook Cha Cha Cha van de Finse Käärijä.

Een Spotifylijst met mijn favoriete nummers (inclusief één nummer van alle platen uit mijn lijstje ) vind je hier . [Chef K.: met ‘hier’ naar linkjes verwijzen is een webredactie no-no.]

De beste optredens van 2023

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Lekker feedback maken in de OCCII. 📷 HK

In 2022 mochten we eindelijk weer naar optredens, en dat heb ik in 2023 doorgezet. 19 stuks zag ik er ( hier de hele lijst ). Hydrogen Sea in Paradiso was geweldig, evenals The Veils in de Melkweg, en ook het 34-jaar oude The Notwist verraste met een uitstekende liveshow in de kleine zaal van het Nijmeegse Doornroosje.

Maar de absolute topper was toch echt Thurston Moore in het Amsterdamse OCCII . De locatie was al lekker ouderwets, alsof je opeens veertig jaar terug in de tijd bent. De garderobe is een kapstok. Het bier komt in pijpjes en kost €2. En ik stond helemaal vooraan en Thurston speelde gewoon zonder enig probleem een kwartier lang alleen maar gitaarfeedback. Dat Debbie Googe (de bassiste van My Bloody Valentine) in zijn band zat was nog een extra kadootje.

Nog meer lijstjes en de negentien voorgaande edities van Het Lijstje vindt u op mijn website .

De lezersenquête

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Barrie maakte dit jaar een nieuw vriendje: Aapje Roggebrood (links) verhuisde naar Amsterdam vanaf de zolder van mijn ouderlijk huis. 📷 HK

Wat hoort er nog meer bij Kerst behalve Whamageddon , Home Alone en Coca-Cola? Inderdaad, de lezersenquête van De Circulaire ! Zoals altijd mag u alle vragen overslaan (maar waarom zou u ‘m dan invullen?). U kunt niks winnen, maar u maakt mij wel heel blij met uw bijdrage (en waarom zou u mij niet blij willen maken?)

Hay’s activiteiten van 2023

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hospitalithings. 📷 HK

Het einde van het jaar: een goed moment om de balans op te maken van wat je eigenlijk allemaal gedaan hebt.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Protestactie tegen parkeren op de Reguliersgracht in 1973. 📷 Nationaal Archief / Anefo / CC-0 / 926-8338

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 ChatGPT

Deze afbeelding is niet beschikbaar

“De grootste Kerstboom ter wereld” volgens ChatGPT

De beste gifjes

Zowel mijn geliefde Chef Kattengifjes als ikzelf stonden de afgelopen dagen veel in de keuken. Mijn schoonmoeder kon genieten van stoofvlees, lemon-merengue taart en een pompoencheesecake. Als dank nam ze zelf (in een rolkoffertje) een stol mee. Gelukkig waren er ook nog kattengifjes!

Deze kat heeft het niet zo op de gasten tijdens Kerst.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze hond moet nog uitbuiken van de Kerstmaaltijd.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze hond snapt precies hoe het zit met de Kerstgedachte!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

De volgende Circulaire verschijnt maandag 8 januari. Ik kan dan een leuk nieuw project aankondigen dat helemaal bij het nieuwe jaar hoort. En u leest natuurlijk de uitslag van de enquête ( die u wel moet invullen , anders is er weinig uit te slaan).

Ik wens u een prachtig 2024. En als dank voor het lezen van deze nieuwsbrief: nog een gifje!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Vier trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief. Waarvoor mijn hartelijke dank!

Wat is nou een mooier moment dan Kerst om aan deze nieuwsbrief te doneren? U maakt mij er heel blij mee, en ik kan uw donatie goed gebruiken. Deze nieuwsbrief is gratis, maar het versturen en schrijven is dat niet. Klik hier om snel en eenvoudig te doneren .

Mijn dank is groot!