Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #201: de gevonden kattengifjes-editie 🕵️

Verzonden: 18-03-2024

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ze zijn gevonden! Rond de 500 trouwe lezers deden een dappere poging om de kattengifjes te vinden die uit de vorige editie verdwenen waren. Dat deden ze door mijn nostalgische tekstadventure De jacht op de verdwenen kattengifjes te spelen. Uiteindelijk waren er 23 dappere lezers die het voor elkaar kregen en me het geheime codewoord doorstuurden: EENHOORNKNUFFELS 🦄. De gevonden gifjes vind je zoals gebruikelijk aan het einde van deze nieuwsbrief.

Een speciale vermelding gaat naar trouwe lezer L. die me 48 minuten na publicatie al het goede antwoord stuurde.

Ook een eervolle vermelding naar trouwe lezer Saar , die welliswaar na de sluitingstermijn inzond maar slechts 11 jaar oud is. Een tekstadventure was nieuw voor haar (meestal speelt ze Roblox en Minecraft) maar zo zie je maar dat je nooit te jong bent om iets nieuws te leren. Ze vond zelfs nog een tikfout!

Maar er kan er maar één de winnaar zijn en die heb ik, geheel in stijl, hieronder als gifje afgebeeld.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Trouwe lezer Durske ! Van harte gefeliciteerd. Zoals je kunt zien waren Barrie en Tinus getuige van deze gebeurtenis en hebben ze gecontroleerd of de uitslag eerlijk verliep. Barrie kreeg een existentiële crisis maar Tinus vond de uitslag “supervet”, dus het was goed. Durske bleek in Australië te wonen, maar aangezien ze toch wel met enige regelmaat naar Nederland komt was een boekenbon toch een gepast kado.

Ook nog speciale dank voor Branko Collin van tekstadventure.nl die een eerdere versie van het spel speelde en me een lijst met verbeterpunten terugstuurde. En ik ben heel trots dat mijn spel nu ook in zijn lijst staat van Nederlandstalige tekstadventures .

Trouwe lezer Leonieke stuurde me nog een foto van een kaart die ze had gemaakt waar, heel toepasselijk, haar kat een stuk uit had gebeten.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Verder nog een paar weetjes en antwoorden op vragen die me de afgelopen weken veel zijn gesteld:

  • Het spel heb ik volledig from scratch geschreven. Het is niet gebaseerd op een bestaand spel, en ik heb ook geen gebruik gemaakt van frameworks om tekstadventures te schrijven. Sterker nog: ik heb voor dit spel zelf een tekst adventure game engine geschreven. Dus mocht je zelf ooit een keer besluiten om zo’n spel te maken: laat het me weten en misschien kan ik je helpen.

  • Ik denk dat ik in totaal een uur of 40-50 heb besteed om dit spel te ontwikkelen.

  • Het grootste deel van die tijd was nodig om die eerder genoemde engine te bouwen. Vooral de delen waarin interactie plaatsvond (“als er dit gebeurt moet er dat gebeuren en dan ook nog dat”) waren het lastigste om te bouwen.

  • De basis voor dit spel heb ik ooit gebouwd in december 2018 (!) toen ik langsging bij een kennis in Brussel die een idee had voor een spel rondom een zelf geschreven script met als werktitel “Tchang”. Van dat project is nooit heel veel gekomen, en ik dacht zelfs dat ik de code van het spel kwijt was, maar uiteindelijk vond ik het weer terug. Van de inhoud van “Tchang” vind je niks meer terug in het huidige spel behalve de muziek die ik oorspronkelijk daarvoor componeerde.

  • Er zit een (ietwat) verstopte manier in het spel om je voortgang op te slaan. Als je op een later moment terugkomt in het spel krijg je de vraag of je verder wilt gaan of opnieuw wilt beginnen.

  • Mocht je wél alle kattengifjes hebben gevonden maar niet het einde hebben gehaald: praat nog even met me in het kantoor.

  • Dank aan meerdere spelers die me meldden dat een onderdeel van het spel niet goed functioneerde (een cruciaal onderdeel verdween soms). Dit is inmiddels verholpen.

Je kan niks meer winnen, maar het spel staat natuurlijk nog steeds online, dus als je dat nog niet hebt gedaan kun je het nog steeds spelen .

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷️ Circle of Truth / Alwin Poiana, Maartje Duin, Omroep ZWART

Wat ik luisterde en bezocht.

  • The Circle of Truth . Immersief dans- en theaterspektakel. In een anonieme loods op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord word je opgesplitst in vier groepen, waarna je rondloopt en verschillende (dans)performances meemaakt. Het is een beetje Punchdrunk light , want écht interactief / partciperend is het niet. Sommige performances deden me denken aan het naargeestige werk van Maison the Faux . Alles bij elkaar had ik een goede avond, en gezien al het werk en de kwaliteit van de acteurs vond ik €40 een prima prijs. Nog tot 30 maart te zien. ★★★☆

  • Mina & Mevrouw . Negendelige podcastserie van Maartje Duin ( De plantage van onze voorouders ) waarin ze de geschiedenis ontrafelt van de relatie tussen haar overgrootmoeder en Mina, haar Zeeuwse dienstbode. Duin behandelt dezelfde thema’s als in De plantage , maar dan een stuk dichter bij huis. Ook hier bekijkt ze zeer kritisch alle gezichtspunten op het verhaal, inclusief haar eigen achtergrond en privilege. De karakters komen prachtig tot leven, in een verleden dat héél ver lijkt af te staan van onze huidige tijd. ★★★☆

  • In Afrika besta ik niet . Zesdelige podcastserie van Nanoah Struik, die non-binair en half Nigeriaans is en worstelt met diens afkomst. Want in Afrika bestaat queerness niet, volgens hun vader. Dit hád een zielig verhaal kunnen worden maar het spreekt voor het talent van de maker dat het juist een moedige zoektocht geworden is naar hun identiteit. Nanoah heeft vrijwel álles opgenomen, inclusief de intieme gesprekken met hun vader, Nigeriaanse familie en vriendin. Je komt dus heel dichtbij. En dan ligt alles toch weer een stuk subtieler dan dat je in eerste instantie zou denken. ★★★☆

En nu we het toch over podcasts hebben: de VPRO Gids organiseert een verkiezing voor de beste verhalende podcast evah . Je kunt hier je stem uitbrengen (voor 15 april). En mocht je inspiratie zoeken: hier is mijn lijstje .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik weet niet precies wat het moet voorstellen maar ik vond het wel grappig. 📷️ ChatGPT / HK

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een kattenfoto. 📷️ HK

De beste gifjes

Zoals beloofd! De missende kattengifjes die eigenlijk in de vorige Circulaire hadden moeten staan! En zoals altijd werden ook deze gifjes weer verzameld (voor ze verdwenen) door mijn lieve, geweldige en knappe Chef Kattengifjes: Lotte Belice!

Toen u begon met mijn adventure voelde u zich eerst een beetje een sul omdat u niet snapte hoe alles werkte.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En u voelde zich regelmatig een beetje in de zeik genomen met alle flauwe opmerkingen van de NPC’s in mijn spel.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Maar uiteindelijk wist u met argusogen alle gifjes te vinden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Dit is de laatste Circulaire ooit, ik kap ermee. Haha nee grapje! De volgende Circulaire verschijnt namelijk op Tweede Paasdag, maandag 1 april 2024. Ik hoop dat ik tegen die tijd betere humor heb gevonden en leukere grappen heb bedacht.

Tot dan!

Heeft u ook met veel plezier De jacht op de verdwenen kattengifjes gespeeld? Dan kunt u overwegen om een kleine donatie te doen aan deze nieuwsbrief (en alle rare projecten die ik doe). Dat kan heel makkelijk en snel via deze link . Een drietal trouwe lezers gingen u de afgelopen twee weken voor, waarvoor mijn hartelijke dank.