Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #107: de gebruikelijke editie 💼

Verzonden: 10-02-2020

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Vindt u het fijn als alles snel af is? Dan heb ik goed nieuws: in deze editie doe ik uit de doeken welke tools ik allemaal gebruik in mijn werkende leven.

Maar misschien bent u wel inefficiënt en vooral geïnteresseerd in een gifje van een exclusieve technoclub speciaal voor honden. Goed nieuws: ook dan komt u aan uw trekken in deze editie.

Veel leesplezier!


Ik gebruik dit

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Uses This (voorheen: The Setup ) is een van mijn favoriete rabbit holes . Een website met meer dan 1.000 interviews waarin bekende en minder bekende mensen vertellen welke tools ze gebruiken om hun werk gedaan te krijgen. Ik ben natuurlijk lang niet belangrijk genoeg voor die site, maar gelukkig ben ik wel belangrijk genoeg voor ú. Vandaar dat ik het format van Uses This even steel voor deze Circulaire .

Hardware

Ik voldoe aan alle clichés over webontwikkelaars en heb dus een MacBook. Specifiek is dat een MacBook Pro 13" uit 2014 . Die dingen gaan nooit stuk, zelfs de allereerste MacBook van wit plastic die ik ooit had wordt nog steeds door mijn vader gebruikt. Het fijne van mijn model is dat het geen nutteloze touch bar heeft, wél poorten waar je geen stekkertjes voor nodig hebt en een fatsoenlijk toetsenbord .

Als ik niet onderweg ben en mijn laptop heb ingeplugd in een monitor (op dit moment is dat een oude 20" LG van de Chef Kattengifjes) tik ik het liefst op een Microsoft Sculpt ergonomisch toetsenbord . Bijkomend voordeel is dat niemand achter mijn Mac durft te zitten door de rare vorm. Helaas is de bijpassende muis recent gesneuveld en heb ik nog geen nieuwe gekocht (lees: ik ben te gierig).

Verder heb ik twee Raspberry Pi minicomputertjes. Eentje om backups te maken van mijn servers, en eentje met RetroPie die ik gebruik om oude Nintendospelletjes te spelen. Met een Playstation 4-controller gaat dat zelfs draadloos.

Ouderwetse papieren aantekeningen maak ik in Moleskine Cahier gelinieerde boekjes . Die zijn ook een stuk goedkoper dan de reguliere notitieboekjes van Moleskine (bespeuren jullie een thema?). Ik schrijf dan het liefst met de Papermate Inkjoy 100 .

Al die spullen vervoer ik in een legergroene Fjällräven rugzak die natuurlijk nergens meer te krijgen is en dus ook niet linkbaar. Hij heeft heel veel vakjes, inclusief eentje bovenop waar je snel oordopjes en dergelijke in kan dumpen.

Software

Mijn belangrijkste browser is Chrome, vooral vanwege DevTools . Het internet zonder adblocker is onveilig en traag, dus ik gebruik uBlock Origin . Ik probeer soms te switchen naar Firefox omdat ik minder Google in mijn leven wil, maar dat is me nog niet gelukt.

Voor websites maak ik voor de voorkant meestal gebruik van Javascript-framework Vue , in combinatie met SASS voor de styling. Aan de achterkant is dat meestal Python , en sporadisch PHP . Mijn eigen websites draaien op WordPress (met zo weinig mogelijk plugins) en al dat moois host ik op een virtuele server bij Tilaa .

Mijn code tik ik in Sublime Text . Aantekeningen maak ik als simpele tekstbestanden via NvAlt , die ik sync met Dropbox en op mijn iPhone kan lezen met 1Writer . Al mijn messaging apps, Slack en dergelijke laat ik lopen via Franz . Voor to-do's ben ik recent overgestapt van Wunderlist naar TickTick . Dat gebruik ik ook voor het verzamelen en organiseren van linkjes voor deze nieuwsbrief . Die nieuwsbrief verstuur ik via Revue , maar dat weet u natuurlijk al. Verder gebruik ik vaak de terminal , om bijvoorbeeld mijn code in te checken in Git .

Om te mediteren gebruik ik Oak op mijn iPhone. Overcast voor podcasts. Op verre reizen ben ik fan van maps.me voor offline kaarten. TunnelBear is mijn VPN-dient als ik illegale torrents...eh privacy-gevoelige dingen moet doen. Mijn telefoonabonnement neem ik al jaren af via Simyo .

De toekomst

Ik ben eigenlijk best tevreden met al mijn spulletjes. Op termijn zal ik wel een nieuwe MacBook nodig hebben. Ik hoop dus dat Apple een beetje opschiet met die nieuwe toetsenborden op laptops . En dat Microsoft me na het lezen van dit stuk een gratis nieuwe muis opstuurt.

En wat ik ook hoop is dat u me zo een mailtje stuurt met uw favoriete tools en dingen die u niet kunt missen, dan komen ze in een volgende editie van De Circulaire . Alvast bedankt!

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik de afgelopen weken zoal keek, las en kookte.

  • 🍿 Star Wars: The Rise of Skywalker . Ondanks dat deze film al anderhalve maand draait is het me gelukt om alle spoilers te vermijden. Hoera! Ik had ze desondanks prima wél kunnen lezen, want de laatste Star Wars voelt als een herhaling van herhalingen. Alle clichés uit de vorige films werden gewoon nóg een keer opgewarmd. Het voelde als een achtbaan: heel spannend maar met weinig diepgang. Toch nog drie sterren, vooral door Rey (Daisy Ridley), veruit het meest interessante karakter van zowel de sequels als de prequels . (★★★☆)

  • 💎 Uncut Gems (via Netflix ). Chaotische misdaadfilm met in de hoofdrol Adam Sandler in een serieuze (!) rol als gokverslaafde juwelier. Je hoeft je niet te vervelen, al krijg je wel het idee dat het complete script van deze film bestond uit 'MENSEN SCHREEUWEN NAAR ELKAAR'. Extra punten voor de toffe soundtrack van Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never). (★★★☆)

  • 🍅 Oventomaatjes . Geen media, wel dieet! Fantastisch recept van de chef kattengifjes: halveer een doosje Tasty Tom-tomaatjes. Goed husselen met royaal olijfolie, peper, zout, oregano, balsamico-azijn en een beetje stroop. Arrangeer in een ovenschaal (platte kant boven!). Dan 20 minuutjes in de oven op 170 graden. Perfectie! (★★★★)

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

MOMA

Deze afbeelding is niet beschikbaar

UvA

Deze afbeelding is niet beschikbaar

MDMA

De beste kattengifjes

Zoals altijd verzameld door mijn grote liefde: de geweldige Lotte Belice!

Goh, wie zou er zo'n zooitje van hebben gemaakt?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat is helemaal klaar met die stomme spelletjes die hij van zijn huisgenoten moet spelen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zeldzame beelden van de Berghain voor honden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Ik heb heel hard geprobeerd om rare evenementen te vinden die plaats zouden vinden op maandag 24 februari. Helaas, het is carnavalsvakantie, dus iedereen is aan het bier. Het beste evenement is derhalve de 108ste editie van De Circulaire , die dan verschijnt!

Tot dan!