Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #11

Verzonden: 02-11-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Ja hoor! Nummer 11 alweer! Van De Circulaire ! Achter elke zin een uitroepteken! Waarom! Waarom niet! Jottem!


De beste tips om een organisatie te saboteren van de afgelopen 71 jaar

U heeft 'm vast voorbij zien komen op uw favoriete sociale medium: het lijstje van de CIA over hoe je een organisatie traag kan maken:

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Ja, het is echt, en komt uit een boekje van de OSS, de voorloper van de huidige CIA, over hoe je dingen kan saboteren. Een andere handige tip uit datzelfde boekje: als je niet wilt dat je vijand wegrijdt kun je in de benzinetank van z'n auto pissen.

Het griezelige is natuurlijk: er zijn heel veel organisaties die precies zo zijn als de gesaboteerde organisatie op het lijstje. Ik zat dus te denken: als je dit lijstje nou eens omdraait: krijg je dan de regels voor een ideale organisatie?

 1. Zorg voor korte lijntjes als je besluiten wilt nemen.
 2. Maak speeches niet langer dan strikt noodzakelijk.
 3. Wees spaarzaam met commissies. Als het echt nodig is maak ze dan klein (maximaal 5 mensen).
 4. Praat niet over irrelevante zaken.
 5. Geen discussies over precieze bewoordingen in rapportages en communicatie.
 6. Kom niet terug op genomen besluiten.
 7. Neem risico en zie niet te veel beren op de weg.
 8. Maak je niet te druk of een bepaalde beslissing wel genomen mag worden door jouw afdeling of juridisch wel kan.
Wat denken jullie? Zijn dit de ideale regels om je business te runnen? Kan ik mijn baan opzeggen en voortaan masterclasses gaan geven volgens deze regels aan grote bedrijven? Willen jullie liever iets lezen over spelfouten? Ok dan.

De stomste spelfouten van de afgelopen twee weken

Door niet nader te noemen personen op het internet ben ik er op attent gemaakt dat ik in de vorige Circulaire onbewust weer veel te veel spelfouten heb gebraakt, waarvoor excuses.

In het kader daarvan heb ik besnoten om deze editie alvast preventief te voorzien van bewuste spelfouten, met de kleine aantekening dat ik wel heb geprobeerd ze zo komisch mogelijk te maken, zodat het ook nog een beetje grappig pis. Als u ze allemaal kunt vrinden en naar me mailt mag u mij gratis een exemplaar aanbieden van Vlekkeloos Nederlands door D. Pak.

Het beste Halloweenkostuum van het afgelopen jaar

Ik weet niet zo goed wat ik van Halloween moet vinden, maar reverse trick-or-treating vind ik wel vrij briljant. Hier is een stripje van DocPop dat het principe uitlegt:

Deze afbeelding is niet beschikbaar


Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken


De mooiste mist van de afgelopen herfst

Behalve dat er door die mist van het afgelopen weekend geen klap was te zien van het voetbal (én dat ondanks die mist NEC met 2 - 4 won van AZ, hulde!) leverde het ook fraaie plaatjes op. Dit was het uitzicht vanuit mijn huis op zondagavond:
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Ik moest gelijk denken aan de Nocturnes van de Amerikaans-Britse schilder James Whistler uit het eind van de negentiende eeuw:
Deze afbeelding is niet beschikbaar


De eerste nieuwe plaat van Joanna Newsom van de afgelopen vijf jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar De titel zegt het al (zoals bij alle stukjes in deze nieuwsbrief): eindelijk weer een nieuwe plaat van Joanna Newsom. Dat is altijd goed nieuws, want al haar platen zijn goed. Ik heb jarenlang muziekrecensies geschreven, dus ik zou hier een geweldige recensie kunnen schrijven over die nieuwe plaat, toch?

Wat ik vooral heb geleerd is dat het schrijven van muziekrecensies een van de meest afschuwelijke dingen ooit is. Dat komt omdat er eigenlijk maar twee soorten interessante albumrecensies bestaan:

 1. De plaat is briljant. Hoera!
 2. De plaat is afschuwelijk! Wat een troep!
De overgrote meerderheid van de platen is echter geen van beide. Maar als je schrijft dat een plaat 'wel aardig, maar ook weer niks bijzonders' is dan vallen je bezoekers in slaap, klikken niet op je banners, daardoor kan je de hosting niet meer betalen en uiteindelijk verdwijnt je site dan op de gigantische hoop van goedbedoelde-maar-niet-meer-bestaande muziekrecensiesites die hun hosting niet meer konden betalen.

Maar dat is te voorkomen! Door bijvoorbeeld slappe verhalen te schrijven, waar je veel moeilijke woorden in gebruikt en het eigenlijk maar zijdelings over de muziek hebt (ja, precies: Pitchfork ).

Anyhow, dit betoog gaat eigenlijk helemaal nergens heen.

Terug naar de nieuwe plaat van Joanna Newsom:die valt overduidelijk in categorie #1 ("De plaat is briljant. Hoera!"). En helemaal geweldig: aanstaande zaterdag speelt ze in TivoliVredenburg, en (dit is eigenlijk het enige nieuwsfeit in dit stukje): er zijn nog kaartjes !


Leuks op het wereldwijde web van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar
 • Wie is dat Ermahgerd meisje eigenlijk ?
 • Tot volgende week zaterdag kun je nog kijken naar een marathon van alle afleveringen van "The Joy of Painting" met Bob Ross op Twitch . Happy little accidents 24/7!
 • Als je na al deze linkjes nog steeds geen genoeg hebt van al die linkjes kun je nog meer linkjes krijgen door je te abonneren op Jasper's nieuwsbriefje met linkjes: Al-Gezine . Linkjes.

De leukste gifjes met katten en andere komische en/of schattige dieren van de afgelopen twee weken

Deze kat vindt dat rekken en strekken van z'n baasje echt boooooring.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
En ik zou willen dat ik zo kon genieten van bananen als dit beest. Wat is dit eigenlijk? Een vleermuis? Een soort van wezel? In welk Tommie-kamp (van Sesamstraat) zat u vroeger? Beer of hond?

Deze afbeelding is niet beschikbaar
En last but certainly not least: u mag gokken welke van deze twee echt is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was 'm weer! Niet huilen, deel de liefde (en katten, uien en vleermuisgifjes)! Misschien ken je nog mensen die, net zoals jij, ook een e-mail adres hebben. Dat is handig, want ook die mensen kunnen deze nieuwsbrief ontvangen. Hoe? Je belt ze op, schreeuwt over de telefoon "GA NAAR WEE WEE WEE PUNT HAY PUNT LI SCHUINE STREEP CIR-KU-LÉÉÉRRE" en de rest is, zoals ze dat zeggen, history (en bevestigen door op een linkje in je mail te klikken).

Ahoy!