De Circulaire #80: Hay heeft een nieuwe baan 😺
Verzonden: 24-12-2018
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?Dit is het! De allerlaatste Circulaire van 2018 en tevens de laatste nieuwsbrief voordat ik samen met de chef kattengifjes twee maanden lang Latijns-Amerika onveilig ga maken. Maar niet getreurd: De Circulaire gaat gewoon door, met naast alles wat u gewend bent ook verslagen van onze avonturen.
In deze editie: Het Lijstje met mijn favoriete muziek van het jaar, de beste linkjes van de afgelopen 21 Circulaires en natuurlijk is er ook dit jaar weer een enquête .
Oh, en ik heb heel leuk nieuws op persoonlijk vlak, maar daar u moet even verder voor scrollen.
Veel plezier met de tachtigste Circulaire !
Hay gaat datagraven bij de KRO-NCRV
Toen ik bezig was met mijn vertrek bij De Volkskrant , in april dit jaar, heb ik met een hoop mensen koffie gedronken om te kijken wat ik daarna wilde gaan doen. Een van die mensen was Jerry Vermanen , die al een paar jaar bij de KRO-NCRV met een klein team datajournalistiek bedrijft voor programma's zoals De Monitor en Brandpunt+ . We zaten in dezelfde sector, dus het leek me nuttig om kennis te maken.
Een maand of twee geleden kreeg ik een mailtje: zijn redactie mocht uitbreiden, van drie naar twaalf redacteuren. Of ik zin had om weer een keer te praten? Dat wilde ik wel, en daarom kan ik nu vol trots aankondigen dat ik vanaf maart volgend jaar in dienst treed bij de KRO-NCRV en deel uit ga maken van de redactie van Pointer , de nieuwe datajournalistieke titel van de omroep. Dit artikel bij het NRC legt het concept goed uit . Ook heel tof: mijn oud-collega Wendy van De Volkskrant komt ook voor ons werken.
Het is allemaal nog in ontwikkeling, en de komende twee maanden ben ik natuurlijk op reis, maar vanaf maart kun je in deze nieuwsbrief dus zeker alle spannende, innovatieve en datajournalistieke projecten verwachten die ik voor Pointer ga maken. Leuk toch? Ik heb er zin in!
Het lijstje van 2018
De laatste Circulaire van het jaar zou niet compleet zijn zonder Het Lijstje , het jaaroverzicht van mijn 20 favoriete muziekalbums van het jaar.
Sinds 2003, toen ik mijn eerste Lijstje maakte, is er wel wat veranderd met hoe mensen muziek consumeren. Albums bestaan nog steeds, maar de manier waarop we muziek beluisteren via playlists, YouTube en Spotify lijkt het belang ervan wel te verminderen.
Een voorbeeld. Pitchfork is een van de grootste websites voor alternatieve muziek. Rond Kerst 2004 zag hun site er zo uit . De albums van het jaar stonden prominent op de homepage, en op de site kwamen een paar weken lang geen nieuwe recensies: de top 50 was genoeg.
Als je de site nu bekijkt moet je echt zoeken naar het lijstje. Pas half onderaan de pagina staat een linkje naar hun beste 50 albums van 2018 . Er komt de hele tijd nieuwe muziek uit, de lijst met beste albums is niet meer het logische eindpunt van het muzikale jaar.
Maak ik in 2033, als ik de eerbare leeftijd van 50 jaar bereik, nog steeds Het Lijstje ? We zullen het zien.
De albums van 2018
-
Kali Uchis - Isolation
-
Courtney Barnett - Tell Me How You Really Feel
-
Low - Double Negative
-
Against All Logic - 2012 - 2017
-
Lucy Dacus - Historian
-
Jon Hopkins - Singularity
-
The Field - Infinite Moment
-
SOPHIE - Oil of Every Pearl's Un-Insides
-
Aphex Twin - Collapse EP
-
Robyn - Honey
-
U.S. Girls - In a Poem Unlimited
-
Alela Diane - Cusp
-
Amen Dunes - Freedom
-
Eleanor Friedberger - Rebound
-
Elvis Costello & The Imposters - Look Now
-
Beach House - 7
-
Father John Misty - God's Favorite Customer
-
GAS - Rausch
-
Yves Tumour - Safe in the Hands Of Love
-
boygenius - boygenius EP
De liedjes van 2018
Voor mij was 2018 het jaar waarin de muzikale algoritmes volwassen werden. Van mijn playlist met favoriete nummers van het jaar komt zeker een derde via Discover Weekly . Bizar hoe ik op die manier artiesten ontdek die soms maar 5.000 streams totaal hebben gehad.
Ik heb een Spotify-playlist gemaakt met van alle albums één liedje, en dan nog 14 andere nummers die ik de moeite waard vond. Luisteren maar .
Het concert van het jaar
Ik bezocht dit jaar zo'n 25 concerten ( hele lijst hier ). Mijn hoogtepunt was, best verrassend, niet een of ander hip indie-electrobandje maar de 70-jarige Selda BaÄŸcan . De Turkse Bob Dylan, zeg maar. Ik ging er zonder al te veel voorkennis naartoe, maar ze was fantastisch bij stem en pakte het hele publiek in, ook al kon ik het grootste deel niet verstaan. Ook heel leuk om een keer te zien hoe de grote zaal van Vredenburg helemaal vol zat met Turkse Nederlanders die uitbundig aan het dansen waren op de muziek die hun ouders vroeger draaiden. Tof.
De beste linkjes van het jaar
U mocht dit jaar (afgezien van deze editie) 21 keer De Circulaire in uw mailbox ontvangen. Van al die edities selecteerde ik de allerbeste link.
-
Hoe weet Google Maps waar de winkelstraten in een stad zijn ?
-
Het beste domme filmpje van het jaar (10 seconden): op rolschaatsen een heuvel af naar een garagedeur. Wat zou er mis kunnen gaan ?
-
Welk bedrijf zit er toch achter die palen met knoppen met blije en minder blije gezichtjes ?
-
Waarom mensen op Trump stemmen aan de hand van Braveheart en Star Wars .
-
Als u nog een mooie podcast wilt luisteren tijdens de feestdagen en u heeft nog nooit gehoord van D'n Bob dan moet u dat maar eens snel gaan doen .
-
Mijn favoriete absurdistische Twitteraccount is toch wel dat van Rick Brandstigter .
-
24 uur zitten in een echte New Yorkse diner levert de mooiste verhalen op .
-
Tinderen op Antartica (2014).
-
De grootste leugens die marketeers elkaar vertellen volgens een marketeer .
-
Hoe de Airpods van Apple een voorbode zijn van hoe sociale interactie gaat veranderen door techniek .
-
Klaas (72) uit Gorredijk haat iedereen, maar vooral de Friezen .
-
Ik heb dit filmpje al honderd keer gezien en kijk het nog steeds om de paar weken als ik me kut voel: alle manieren waarop je 'pregnant' verkeerd kan spellen .
-
Douglas Rushkoff vertelt over hoe de superrijken zich voorbereiden op het einde der tijden .
-
Volkskrant -journalist Fokke Obbema was bijna dood door een hartstilstand en schreef daar een prachtig verhaal over . Ook zijn hele serie over de zin van het leven is de moeite waard.
-
Ontwerper Maarten Baas maakte een ode aan Mies Bouwman maar eigenlijk was het stiekem een ode aan zichzelf .
-
Voor als u écht heel verveeld bent tijdens de kerstdagen: Harry fotografeert wegnummers en heeft er al meer dan 10.000 .
-
De beste internetfilm van 2017: Maar Als Iedereen Zo Denkt .
Win misschien een iPhone XS!
Maak van De Circulaire een nog groter SUCCES door gewoon even wat vragen te beantwoorden in de jaarlijkse enquête . Misschien kunt u een gloednieuwe iPhone XS winnen . Maar zeer waarschijnlijk kunt u niks winnen behalve mijn hartelijke dank!
U bent in twee minuten klaar, mag alle vragen overslaan en ik ga u achteraf alleen bestoken met een nóg betere nieuwsbrief!
De beste linkjes
Technische kunstjes
-
Via Marijn: kun je met een 8mm-camera uit de jaren zeventig een vlog maken? Ja, maar vraag niet hoe .
-
Mijn allerliefste collega's van Hackastory verzamelden de 40 beste digitale verhalen van 2018 .
-
Het lijkt een simpele vraag: waarom hebben de metro's in New York geen aftelklokjes? Het ligt iets gecompliceerder: de wonderlijke bureaucratische en archaïsche wereld van de New York City Subway (2015).
-
Via Reinier : Waarom zijn websites toch vaak ontzettend traag, vooral op mobiel? Enorme brokken Javascript zijn een belangrijke oorzaak. Addy Osmani legt uit hoe dat komt en wat je er aan kan doen .
Serieuze nieuwsjes
-
Via LotteB: hoe is het om vier dagen op een cruiseschip te zitten met cryptocurrency -gekkies? Ongeveer net zo afschuwelijk en cynisch als je denkt .
-
Via Jerry : wat gebeurt er eigenlijk met al die gratis retourpakketjes van Zalando en andere grote webshops? NOS op 3 zoekt het uit en laat het je zelf uitpakken .
-
Het klinkt zo simpel: laat al die mensen in ontwikkelingslanden gewoon wat minder kinderen krijgen en alle voedselproblemen zijn de wereld uit. Maar mijn oud-collega's bij De Volkskrant laten met een uitstekend dataverhaal zien waarom geboortebeperking niet het antwoord is op voedselproblemen .
-
Een column van een maand geleden die toch nog heel actueel is: waarom willen we mensen die door de rechter veroordeeld zijn een lintje geven ?
Grappige dingetjes
-
BuzzFeed verzamelde de vijftig naarste dingen op het internet in 2018 .
-
Via Stan: zo komt het internet in Ierland .
-
Via wie anders dan Wendy : typische gerechten uit de hele wereld op een kaart .
-
Via LotteB: stel dat de postbode je pakjes achterlaat bij je voordeur en ze vervolgens gejat worden, wat doe je dan? Niemand is natuurlijk zo gek om in dat pakje een glitterkanon, een spuitbus met scheetlucht en vier camera's te monteren om de reactie in 360 graden te filmen van de dieven. Toch? Jawel hoor, die mensen bestaan .
De beste kattengifjes
Chef kattengifjes Lotte Belice speurde ook heel 2018 weer het internet af naar de beste gifjes en dat doet ze fantastisch. Bedankt!
Deze kat wil gewoon eens fatsoenlijk worden betaald voor z'n verschijning in deze nieuwsbrief.
Een otter die sla eet. Meer hoef ik er niet over te zeggen.
En deze kaketoe is zeer onder de indruk van wat z'n vriend allemaal kan.
Dat was het!
Op Tweede Kerstdag vliegen de chef kattengifjes en ik naar Spanje, en dan twee dagen later door naar Santa Cruz de la Sierra in Bolivia. Vanaf maandag 7 januari ontvangt u dan tweewekelijks El BoletÃn met het verslag van onze fascinerende reis door Bolivia, Peru, Ecuador en ja, Spanje. Maar de leuke linkjes en de kattengifjes blijven natuurlijk zodat u niet alleen maar jaloers hoeft te zijn.
Tot dan!