Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #72: vijf redenen waarom Griekenland het ideale vakantieland is 🇬🇷

Verzonden: 03-09-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Yassas ! U heeft er twee maanden op moeten wachten, maar eindelijk kunt u weer genieten van uw favoriete tweewekelijkse nieuwsbrief met kattengifjes en linkjes voor slimme mensen. Ik was in Griekenland tijdens de zomer, en ik wil terug. Waarom? Lees verder...


Vijf redenen waarom Griekenland een ideaal vakantieland is

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was dus drie weken in Griekenland met de chef kattengifjes. We vlogen op Thessaloniki en hebben toen een rondje gemaakt over het vasteland tot aan Delphi. We zijn op geen enkel groot eiland geweest maar wel in prachtige natuurgebieden, bergen en rustieke dorpjes. En we kwamen tot de conclusie dat Griekenland het ideale vakantieland is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

1. Griekenland heeft fantastisch eten

De meeste mensen zullen bij de Griekse keuken vooral denken aan grote porties vlees en ouzo . Maar Griekenland heeft een fantastische gevarieerde keuken, juíst voor mensen die niet zo van (veel) vlees houden. Ja, souflaki en moussaka krijg je overal, maar ook alomtegenwoordig zijn mezze : kleine gerechtjes, vergelijkbaar met de Spaanse tapas . Als je er drie of vier van neemt heb je een uitstekende maaltijd. Gegrilde oesterzwammen, auberginedip ( melitzanosalata ), Griekse salade, fava , gerookte makreel, het is allemaal even smakelijk.

Het gaat niet vervelen, ook al hebben we sommige gerechten misschien wel vijftien keer gegeten. Elke keer was het toch nét weer iets anders. Dat het zo lekker was had ook vast iets te maken met de krankzinnige hoeveelheden olijfolie die de Grieken over alles gooien. Jaarlijks consumeren ze 18 liter per persoon . Elke drie weken een fles per persoon!

Gek genoeg deed de Griekse keuken me denken aan de Japanse. Ook daar heb je vooral veel kleine gerechtjes die draaien om één (vers) ingrediënt. En ook heel Japans: het eten stelt zelden teleur en is heel betaalbaar. Voor drie tot vier mezzes , brood, en drankjes voor twee personen betaalden we maar tussen de €20 - €25. Vaak kreeg je er ook nog een gratis toetje bij.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

2. Griekenland heeft gezellige straatdieren

Behalve dat een maaltijd precies €23,50 kost (meerdere malen gebeurd) is een andere zekerheid dat er altijd schooiende katten en honden zijn. Soms irritant, maar meestal gewoon heel gezellig. Ook bij de meeste hotels waar wij zaten waren er altijd straatdieren om je te amuseren (en te bedelen om eten).

Deze afbeelding is niet beschikbaar

3. Griekenland is prima te berijden

We hadden dramatische verhalen gehoord over autorijden in Griekenland, want slechte wegen en automobilisten. Het klopt dat Griekenland een van de landen is binnen de Europese Unie waar de meeste verkeersdoden vallen. Maar afgezien van onze brakke auto (huur nooit een auto bij 'Surprice' op het vliegveld van Thessaloniki!) viel dat eigenlijk heel erg mee.

De wegen zijn over het algemeen prima (bedankt, EU!) en lang niet zo druk als in Nederland. Het klopt wel dat Grieken er een rare rijstijl op nahouden: half op de vluchtstrook rijden is doodnormaal (of een uitnodiging om in te halen), iedereen rijdt stelselmatig twintig kilometer te hard (het liefst met een arm uit het raampje) en dubbel parkeren is schering en inslag.

Maar Nederlands rijden ook raar. Opeens drie banen op de snelweg oversteken om nog even snel een afrit te halen, bumperkleven, inhalen zonder richting aan te geven: in Griekenland rijden ze veel relaxter.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

4. Griekenland heeft de wagenmenner

In het Nationaal Museum van Rome werd ik vorig jaar verliefd op de rustende bokser , een meer dan 2000 jaar oud bronzen beeld. Toen ik zag dat ze in het Griekse Delphi óók zo'n oude brons hadden wist ik dat ik daar heen moest. De wagenmenner van Delphi is te zien in het museum daar en is net zo'n ontroerende ervaring.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

5. Griekenland heeft de liefste mensen

Het viel me terug in Nederland op hoe afstandelijk iedereen is. Als je een winkel binnengaat word je geholpen, er vindt een transactie plaats, maar over iets anders dan die transactie heb je het niet.

Hoe anders is dat in Griekenland. Zelfs als je in een supermarkt bij de kassa afrekent beginnen mensen tegen je te kletsen: waar kom je vandaan? Wat vind je van Griekenland? Waar ben je al geweest? Het is echt geen trucje: iedereen babbelt de hele dag met elkaar. Je moet daarom wel lang wachten als je de rekening wilt, want de ober moet met iedereen een gesprek gaande houden.

Grieken geven je ook de hele tijd kadootjes. We hebben een tros bananen gekregen, chocolaatjes, ruitenwisservloeistof(!) en eindeloze toetjes en stukken meloen. Het toppunt was ons hotel in Arachova (bij Delphi), dat door een familie werd bestierd die ons de hele dag wilde verwennen met koffie en gebakjes. Weigeren was lastig: de lobby van het hotel was tevens hun huiskamer. Als je terugkwam van een uitje werd er gelijk een tafelkleedje neergelegd en kwam er zoetigheid en deegflapjes op tafel.

Als u enthousiast bent geworden en ook naar Griekenland wilt: op mijn website staat een overzicht van alle plekken waar ik ben geweest , inclusief de beste bezienswaardigheden en hotels.

De beste linkjes van het internet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Serieus

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Creatief

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Leuk

De beste gifjes

Ze is slim, aantrekkelijk en had maar liefst 27 kattengifjes uitgekozen voor deze Circulaire : de fantastische Lotte Belice! Gelukkig heb ik het bij drie gehouden.

Zo veranderde jouw gezicht toen je in je mailbox zag dat er een nieuwe Circulaire was.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hmmm..een lekker vogeltj...oh, zie ik daar een vlekje op de muur?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En #metoo is nu ook een ding in de dierentuin.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Nou, de kop is er weer af. De teerling is geworpen. Het zit er weer in. We zijn weer met een schone lei begonnen. En nog een hoop walgelijke spreekwoorden om te zeggen dat dit de eerste editie was van de vierde jaargang van De Circulaire . Sjonge!

De chef kattengifjes kreeg gisteren de slappe lach toen ze een paar van de koddige ideeën zag die ik had voor de nieuwe jaargang ("iets persoonlijks en gevaarlijks schrijven over onzekerheid of zo"). Feit is wel dat ik wat nieuwe dingen wil gaan uitproberen om De Circulaire fris te houden en uitdagend voor mezelf. Wat dat dan is ben ik nog aan het bedenken, maar als u zelf ideeën heeft dan hoor ik ze heel graag (druk op 'reply'). Elk goed idee wordt beloond met een setje prachtige Circulaire- stickers .

Tot over twee weken!