Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #152: de muren van het web 🔐

Verzonden: 17-01-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hallo! De chef kattengifjes en ik zaten vorige week vijf dagen in quarantaine, omdat onze CV-ketelman positief getest was. Gelukkig bleken we na vijf dagen beiden negatief te testen. En daarom konden we ook afreizen naar het bosrijke Schaarsbergen (bij Arnhem), waar we de komende twee weken in een vakantieappartement zitten.

In deze Circulaire vind je mijn dilemma's bij het het linken naar websites achter betaalmuren, linkjes naar websites achter betaalmuren, en kattengifjes die gewoon zo in deze nieuwsbrief staan.

Veel plezier met deze Circulaire!

De muren van het web

Afgelopen week zag ik deze tweets van schrijver Quinn Norton :

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Haar punt: steeds meer van het web lijkt achter muren te verdwijnen. Dat kunnen betaalmuren zijn, zoals bij kranten en andere media. Of het zijn inlogmuren, zoals bij Facebook en Instagram. Het internet had de belofte dat het de wereld slimmer, eerlijker en gelijker zou maken. En ik denk dat het de wereld ook veel heeft gebracht. Maar het wordt wel steeds moeilijker om al dat moois te bekijken zonder dat je moet betalen, met geld of met je gegevens.

Dat levert een dilemma op als ik deze nieuwsbrief samenstel. Elke editie kies ik vijftien linkjes uit waarvan ik denk dat het jullie tijd waard is. Maar vaak zitten die linkjes achter een muurtje. Een paar mensen schreven in de afgelopen lezersenquête: vermijd die linkjes gewoon. Maar is dat de oplossing?

Analyse

Over hoeveel linkjes hebben we het eigenlijk? Ik dook in het archief en maakte van alle edities van deze nieuwsbrief van de afgelopen vijf jaar een analyse. In 112 Circulaires stonden zo'n 3.200 unieke URL's, van ongeveer 1.000 verschillende sites. Naar bijna 93 sites linkte ik vijf keer of vaker, gemiddeld één keer per jaar. En van die 93 hadden er 18 een soort paywall .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

In die betaalmuren zit veel variatie. Bij de Washington Post kun je vrijwel niks lezen zonder te betalen. Bij Follow the Money kan het tot 24 uur na publicatie. Bij De Correspondent kun je artikelen lezen, mits ze gedeeld zijn door betalende abonnees.

Ik betaal voor een aantal sites, maar voor de meeste niet. Want als ik voor die 18 sites het goedkoopste abonnement zou afsluiten zou ik per maand €180 kwijt zijn.

Erfzonde

€180 per maand klinkt als veel geld. Maar dat komt ook door een verwachting: dat alles op het web gratis is. Dat zijn we gewend, maar het is geen natuurwet. Het internet werd opgezet vanuit overheden en de academische wereld met publiek geld, zonder business model . Met de gevolgen van die opzet worstelen we nu nog steeds.

Webontwikkelaar Peter-Paul Koch noemt dat de erfzonde van het web . Er was in het begin geen goede manier om te betalen voor content, en dat interesseerde de eerste producenten van die content ook niet zo. Die waren bezig met hun homepage op te tuigen met foto's van hun kat en favoriete karakters uit Star Trek . Dat de traditionele media dat model overnamen en hun producten gratis weggaven zorgde ervoor dat mensen dachten dat ze er ook recht op hadden: free content entitlement .

Maar kwaliteit, in welke vorm dan ook, heeft een prijs. En iemand moet er op de een of andere manier voor betalen. Dat mensen nu verwachten dat alles online gratis is heeft Facebook en Google de middelen gegeven om mensen te laten betalen met hun privacy in plaats van met geld.

Publieke functie

Een complicerende factor is dat niet alle websites hetzelfde publiek hebben. Dat een site met juridische artikelen voor advocaten achter een betaalmuur zit lijkt me niet zo gek. Dat is specifieke informatie voor een kleine groep, die het meestal kan betalen. Massamedia hebben echter een rol in het publieke debat. Dat debat wordt gevoerd op basis van onthullende onderzoeksjournalistiek en opiniestukken. Maar als die stukken alleen beschikbaar zijn voor een kleine groep mensen die het kunnen betalen, is dat debat dan nog wel zo publiek?

De essentie wordt ook wel verspreid via 'gratis' media als televisiekanalen en social media. De nuance en diepgang verdwijnt dan alleen vaak. Ja, genoeg mensen lezen sowieso alleen een kop en niet de bron. Maar hoe moeilijker je het maakt om bij die bron te komen, hoe minder mensen er kennis van zullen nemen en een goed onderbouwde mening kunnen vormen.

Ik zou hier nu graag een fraaie conclusie willen geven die beter is dan: "het is ingewikkeld en ik weet het ook allemaal niet". Wat ik hoopgevend vind is dat mensen wel degelijk bereid lijken te zijn om te betalen voor content. Met de meeste media gaat het daardoor een stuk beter dan vijftien jaar geleden werd voorspeld. Maar ik hoop ook dat media een klein achterdeurtje open blijven houden voor wie af en toe wil klikken op een linkje in De Circulaire . Zonder dat ze moeten betalen, met hun data of met geld.

Koelste toel

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Elk jaar stemmen de gebruikers van de Wikimediaprojecten (zoals Wikipedia en Wikidata) voor hun favoriete tooltjes tijdens de Coolest Tool Award . En dat zijn er nogal wat. Mijn eigen Tools Directory telt er meer dan 1000. Ik was daarom vereerd en verrast dat één van mijn tooltjes een prijs won. Dat is namelijk Depictor , waarmee je spelenderwijs metadata kan toevoegen aan de afbeeldingen op Wikimedia Commons. Ik schreef er eerder al eens uitgebreid over . Depictor won in de categorie 'quality'. Je kan de video van de aankondiging hier terugkijken .

Podcast Top 2021

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat was de beste podcast van 2021? Daar heeft menig Circulaire -lezer vast een mening over. Die mening kun je kwijt bij de Podcast Top 2021 . Je kunt hier stemmen op je vijf favoriete podcasts van 2021, je favoriete podcast ever én de eerste podcast die je ooit luisterde. Ik bouwde de site, samen met trouwe lezers Lieven en Dianne.

👉 Vul hier de Podcast Top 2021 in 👈

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Over twee weken mag je misschien weer naar een pretpark. In de rij voor de achtbaan denk je dan misschien: waarom zijn die rijen toch zo godsgruwelijk lang? YouTube-kanaal Defunctland legt uit hoe rijen (en alle varianten) in Disney-pretparken werken in een documentaire van bijna twee uur . Maar waarschijnlijk zijn die pretparken dan niet open en kunt u rustig deze documentaire kijken.

  • Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen in dezelfde straat zou wonen, met de armste op nummer 1 en de rijkste op nummer 100? Bekijk het op Dollar Street .

  • Een jaar geleden werd het Amerikaanse Capitool bestormd. De Republikeinse partij heeft inmiddels zoveel wetten aangenomen dat de verkiezingen van 2020 misschien wel de laatste eerlijke zijn geweest in de VS .

  • Het kabinet Rutte-IV is inmiddels een feit, inclusief 29 bewindslieden. Maar waarom zijn die bewindslieden niet eerst op gesprek geweest in de Tweede Kamer ?

  • Als je vandaag besluit dat alle kinderen Chinees moeten krijgen op school is het in 2034 ingevoerd. Geen wonder dat het zo traag gaat met de digitalisering in het onderwijs . (via de chef K.)

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste kattengifjes

Lotte Belice, mijn allerliefste chef kattengifjes, moest afgelopen week een PCR-test doen (zie de intro voor de aanleiding). Dat bleek dusdanig afschuwelijk dat ze nu nooit meer een PCR-test wil doen. Lezers die gespecialiseerd zijn in traumatherapie kunnen zich melden bij de hoofdredacteur (betaling in stickers of dierengifjes naar keuze).

Deze kitten heeft waarschijnlijk ook wel traumatherapie nodig.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat heeft een hele traumatische Kerst gehad.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat heeft geen trauma, maar bezorgt je er een!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het, dit trauma van een nieuwsbrief!

U heeft het misschien wel gemerkt. Er is een "kleine onderbreking" bij de veilingen van de duivenveilingen van PiPa. Komt door de "Olympiade" in Poznan en het "Chinese Nieuwjaar". "Feestvieren" dus. De eerstvolgende "veiling" kan daarom pas op maandag 31 januari "online" gaan . Maar dan gaan ook de streng geselecteerde duiven van het "PiPa Elite Center" onder de hamer (auw).

Maar u kunt die dag ook "gewoon" de "nieuwe" Circulaire lezen, die om 20.00 in uw "mailbox" zal "verschijnen".

Tot dan duifjes!

Drie trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief. Hartelijk dank! Lees je deze nieuwsbrief ook met veel plezier? Overweeg dan een kleine donatie .