Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #127: de Groundhog Day-editie 🐹

Verzonden: 21-12-2020

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hoi! We zitten in een lockdown , vanuit Engeland en Zuid-Afrika komen nieuwe superbesmettelijke mutaties van de koning der virussen en ondertussen moeten we ook nog eens doen alsof we gewoon Kerstmis en oud & nieuw kunnen vieren.

Ik heb ondertussen een groot Groundhog Day -gevoel. Alle dagen lijken op elkaar. Ik heb dan wel vakantie, maar echt veel verder dan de lokale supermarkt en af en toe een uitje in eigen land kom ik niet. Ik snak naar een feestje waar je met een hoop mensen op elkaar gepakt zit terwijl er een schrale bier-en-peukenlucht hangt. Of een reis naar een ver land met mensen die een taal spreken die je niet kent. Ergo: dingen die je zintuigen nog een beetje kunnen prikkelen en niet vanaf een Zoomschermpje komen.

Das war einmal . En deze Circulaire is ook een beetje een herhaling want zoals altijd krijgt u in de laatste editie van het jaar Het Lijstje (mijn favoriete muziek van het jaar) en is er de lezersenquête waarin u mij anoniem kunt uitleggen waarom u in hemelsnaam nog steeds lid bent van deze nieuwsbrief.

Veel lijstplezier!

Het Lijstje

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Er zijn drie zekerheden in het leven: je wordt geboren, je gaat dood, en je leest hier elk jaar Het Lijstje , mijn favoriete muziek van het afgelopen jaar.

Ik maak al zo'n lijstje sinds 2003 ( alle vorige edities vindt u hier ), dus het is interessant om te zien wat er is veranderd.

Één verandering is dat vrouwen de laatste jaren hoger komen. Twee van de platen in de top 3 werden de afgelopen jaren gemaakt door vrouwen. Komt dat doordat ik feministischer ben geworden? Of omdat er domweg meer goed aanbod is dat niét door mannen wordt gemaakt? Dit schreeuwt natuurlijk naar een promotie-onderzoek, maar ik denk dat ik het maar laat bij deze observatie.

Ik merk ook dat ik vaker dan voorheen kies voor muziek die richting de ambient gaat (al zou je dat niet zeggen als je naar #2 kijkt in mijn lijstje). Misschien heb ik meer behoefte aan rust en reinheid in deze rare tijden? Of word ik gewoon een oude lul die niks meer kan hebben?

Dit jaar kan ik in ieder geval wel weer opscheppen dat ik allemaal obscure vage bandjes bovenaan heb staan. De nummer 1 heeft slechts 15.000 maandelijkse luisteraars op Spotify, maar daar gaat nu natuurlijk verandering in komen!

De albums van 2020

 1. Deserta - Black Aura My Sun

 2. Special Interest - The Passion Of

 3. Ana Roxanne - Because of a Flower

 4. Porridge Radio - Every Bad

 5. Caribou - Suddenly

 6. Phoebe Bridgers - Punisher

 7. Fontaines D.C. - A Hero's Death

 8. Wolf Parade - Thin Mind

 9. Jessie Ware - What's Your Pleasure?

 10. Destroyer - Have We Met

 11. Sufjan Stevens - The Ascension

 12. Róisín Murphy - Róisín Machine

 13. Squarepusher - Be Up A Hello

 14. keiyaA - Forever, Ya Girl

 15. Run the Jewels - RTJ4

 16. Adrianne Lenker - songs

 17. Siv Jakobsen - A Temporary Soothing

 18. Tame Impala - The Slow Rush

 19. HAIM - Women In Music Pt. III

 20. Julianna Barwick - Healing Is A Miracle

De nummers van 2020

Ik maakte ook een Spotify-playlist met van alle hierboven genoemde albums minimaal één nummer, plus andere liedjes die ik goed vond (zoals dat nummer over emmers, dweilen en natte poesjes, ook leuk in de Disney-versie ).

📀 Bijna drie uur luisterplezier voor de pandemische feestdagen .

In die playlist zit verder geen volgorde. Maar wat ik nog wel wil opmerken is dat ik Young Buck van de Canadese band Braids echt hét nummer van het jaar vind .

Het optreden van 2020

Haha LOL.

Mediadieet

 • 💾 Een programma over de jaren negentig . Achtdelige VPRO-televisieserie over, verrassend, de jaren negentig. In plaats van gebruik te maken van het rijk beschikbare archiefmateriaal van dit audiovisuele decennium worden in een Chinees-Indisch restaurant (?!) hoofdrolspelers uit die tijd oppervlakkig geïnterviewd door Marijn Frank, onderbroken door schlemielige intermezzo's met Henny Huisman. Dat is net zo stompzinnig als het klinkt. Als documentaire is het te plat, als comedy te flauw, voor drama is er geen plot en als kunst is het te conventioneel. (★☆☆☆)

 • 🦠 Apollo's Arrow . Het coronavirus is nog niet eens een jaar oud, maar de Amerikaanse arts en socioloog Nicholas Christakis wist er al een heel boek over vol te schrijven. Als je de actualiteit volgt staat er weinig nieuws in, en de nadruk ligt érg op de Verenigde Staten. Maar het is wel een prima overzicht, en een goede observatie dat álle rare dingen die we nu meemaken allemaal al eens eerder zijn gebeurd. (★★☆☆)

 • 🔪 Kleine jongens steken niet . Driedelige podcastserie over de gewelddadige incidenten in de drillrap-scene, door Volkskrant- journalisten Nadia Ezzeroili en Hassan Bahara. Ze krijgen een hoop belangrijke spelers voor de microfoon, maar de podcast gaat wel erg van de hak op de tak, en is vaak stijf en onwennig verteld. Met een duidelijkere focus (zoals de moord op de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam) en een iets lossere presentatie had ik deze serie zo drie sterren gegeven. (★★☆☆)

De grote Circulaire-enquête

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Nóg een lijstje? Ja, natuurlijk. Zoals elk jaar is er weer een superleuke Circulaire -enquête waarin u mij de waarheid kunt vertellen over dit nieuwsbriefje waar ik u zo'n 22 keer per jaar mee bestook. En als u ook zo benieuwd bent naar wat het favoriete broodbeleg is van uw medelezers moet u zeker even de enquête invullen . Alvast bedankt!

Podcast Top 2020

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Nu moet je écht ophouden, Kranen! Sorry, maar deze moet er écht nog even tussen. Voor het Podcastnetwerk bedacht en bouwde ik samen met trouwe lezer Lieven en designer Dianne de Podcast Top 2020. Stem op je favoriete podcast van het jaar én allertijden. Begin volgend jaar krijg je de uitslag en weet je wat je hebt gemist (en wat je kan inhalen tijdens de derde coronagolf).

Stemmen kan nog tot en met 31 december!

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
 • Panden die op de rol staan voor renovatie of sloop verhuren aan mensen voor een prikkie. Klinkt sympathiek, toch? Leegstandbeheerder Camelot is er groot mee geworden, maar doet dat op een discutabele manier .

 • Er was ook goed nieuws in 2020: Github stopt met cookiemuren op haar site. Hoe? Door de simpelste oplossing: gewoon geen cookies plaatsen van derde partijen . Overigens doe ik dat al een hele tijd op mijn eigen site , en legde ik in mijn podcast uit hoe dat zat .

 • Twee jaar geleden was luchthaven Gatwick in London bijna twee dagen dicht omdat er een ongeautoriseerde drone zou rondvliegen. De drone is nooit gevonden. Maar wat hebben mensen dan gezien ? (ook te luisteren als podcast )

 • We gaan eindelijk vaccineren, maar Nederland is twee weken later dan andere Europese landen . Sheila Sitalsing legt uit waarom de Nederlandse volkskaard daar debet aan is (€): "Zet drie Nederlanders bij elkaar en ze gaan een bestuur vormen, met voorzitter, penningmeester en een secretaris die als eerste daad een vacature opstelt voor iemand om het schema van aan- en aftreden te beheren."

 • Een derde van de Amerikanen, de helft van de Spanjaarden en meer dan driekwart van Nigerianen gelooft in een wereldwijde cabal van mensen die stiekem de wereld regeren. Yuval Noah Harari legt uit waarom geloven in dat soort samenzweringstheorieën zo aantrekkelijk is .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste kattengifjes

Zoals altijd samengesteld door het beste knuffelcontact van 2020: Lotte Belice!

Als we straks allemaal gevaccineerd zijn.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als we dan weer moeten leren hoe sociale interactie werkt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En als we dan elkaar weer onwennig gaan knuffelen en zoenen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het voor 2020!

Waar ik in ieder geval naar uitkijk in 2021:

 • Familie / vrienden / Circulaire -lezers knuffelen en zoenen (uiteraard met wederzijdse instemming en niet te veel consumptie).

 • Feestjes van die bovenstaande familie / vrienden / lezers.

 • Concerten / café's / restaurants / voorstellingen.

 • De resultaten van de enquête doorlezen .

 • Op reis naar een (ver) buitenland.

 • Festivals / evenementen / conferenties.

 • Niet meer bang zijn om per ongeluk tegen mensen aan te botsen in de supermarkt of het trappenhuis.

 • Minder Donald Trump in het nieuws.

Ik wens u een mooi einde van het jaar. En ik sluit me graag aan bij de boodschap van deze geweldige kerstkaart van trouwe lezer Herbert.

Volgend jaar beter!