Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #53: Hay Kranen heeft weer eens een mening over de NPO 🤡

Verzonden: 16-10-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hee! Iets meer dan twee jaar geleden schreef ik een artikel over de NPO dat flink wat stof deed opwaaien. Het leek mij wel aardig om weer eens te kijken hoe het nu gaat met de online strategie van de publieke omroep (hint: niet goed), dus dat leest u in deze Circulaire . Verder: een spel waarmee u kunt ontdekken of een Chinese partijbons in u heeft en vermoedelijk een hoop leuke kattengifjes. Veel plezier!


Hoe gebrek aan liefde de NPO online opbreekt

De Nederlandse Publieke Omroep wil heel graag digitaal innoveren. Ze besteden dit seizoen zelfs 60 miljoen in plaats van 20 aan online . Dat is fraai, en nodig. Maar gaan ze dat geld goed besteden?

Ik denk van niet, want de NPO neemt online eigenlijk nog steeds niet serieus. Hoezo dan? De belangrijkste manier waarop online NPO-materiaal wordt geconsumeerd is de site en de app. Die app staat op nummer 41 in de (Nederlandse) App Store van Apple, maar heeft slechts anderhalve ster en heel veel slechte recensies. Misschien komt het door de slechte beeldkwaliteit ? Of door de bugs met Chromecast en Airplay ?

Dat zijn concrete problemen, maar de kern ligt volgens mij dieper: een compleet gebrek aan liefde voor de inhoud.

Dat gebrek kun je goed zien als je de NPO app vergelijkt met die van belangrijke concurrenten, zoals Netflix. NPO ziet Netflix als een grote bedreiging. Je zou denken dat ze er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen ontdekken dat de NPO ook geweldige programma's heeft en hun Netflix-abonnement opzeggen. Een win-win situatie, want voor de publieke omroep kun je jezelf niet uitschrijven.

Laten we de twee eens vergelijken. We gaan door de apps van Netflix en NPO en bekijken hoe ze verschillen.

Als je de Netflix-app opent (#22 in de App Store, gemiddeld drie sterren uit vijf) krijg je een scherm met je laatst bekeken video en daaronder eindeloos veel tegels naar series en films. Over die tegels is duidelijk nagedacht: een smaakvol beeld met de titel van het programma.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Stel dat je meer wilt weten over één serie. Als je klikt op de nieuwe Star Trek krijg je een scherm waarop je zonder te scrollen al veel te weten komt. Aantal afleveringen van het seizoen, een korte puntige beschrijving, zelfs de belangrijkste acteurs. Als je verder scrollt past op één scherm de informatie van drie afleveringen. De lengte, volledige titel, een fraaie still en wederom een duidelijke beschrijving. Nog een klik en de video begint.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Laten we nu eens de NPO-app erbij pakken. Als ik die open zie ik dit:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

"Dag 3: Alice Springs". Waar gaat dit over? Verder: het gesprek van de dag. Wat is dat? Een serie? Een programma? Een playlist? Daaronder aflevering 128 (waarom moet ik dat weten?) van Brandpunt met de mysterieuze omschrijving "Terugsmokkelen naar Syrië en Nederland opvangland voor tijger...". Ik heb geen idee waar dit over gaat. Iets verder: "NPO zet zich met 3FM in voor zelfm.". Weer een lelijke afgekapte zin. En een plaatje met dezelfde (nu wel complete) zin en "Afl. 20". Heeft NPO 20 afleveringen gemaakt over zelfmoordpreventie?

Goed, laten we iets bekends pakken: Heel Holland Bakt. Als je naar een programma doorklikt krijg je alleen een titel en een afbeelding, voor de beschrijving moet je klikken. Onhandig als je een programma niet kent, zoals bijvoorbeeld bij "Hotel Romantiek". Bovendien wordt daar de tekst ook, wederom, afgekapt en is de tekst die je kan lezen weinig wervend ("bekend van Streetlab", wat is dat en why should i care ?).

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Stel dat je meer wilt weten over een losse aflevering. Bij alle afleveringen staat de oorspronkelijke uitzenddatum en tijd. Waarom is het interessant dat ik weet dat aflevering 3 van Heel Holland Bakt op zondag 17 september om 20:25 werd uitgezonden? Vervolgens klik je door op de laatste uitzending en word je direct geconfronteerd met twee schreeuwerige advertenties voor bloemen en reizen naar Israël.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ook hier staat alleen de titel in beeld: "Moeilijk". Beetje vaag. Misschien kan ik meer te weten komen als ik klik op het pijltje? De beschrijving is: "Het thema van deze aflevering is: moeilijk". Jullie app is moeilijk, NPO.

Doordat je telkens drie keer moet klikken (op de aflevering, dan op het uitklappijltje en dan op 'terug') doe je er maar liefst elf seconden over om de beschrijving van één aflevering te zien. Elke keer dat je op een aflevering klikt zie je wéér die kutadvertenties. Even kijken welke van de laatste tien afleveringen van Andere Tijden je aanspreken? Trek maar lekker twee minuten uit voor zo'n simpele taak.

De NPO-app gaat eigenlijk maar uit van één scenario: je hebt een aflevering gemist op televisie, je weet welke, en die wil je terugkijken. Het hele idee dat je andere programma's zou willen ontdekken, of zelfs andere afleveringen van hetzelfde programma is frustrerend moeilijk gemaakt.

En dan heb ik het alleen maar over deze relatief simpele dingen. Ik zou het ook nog kunnen hebben over de wankele ondersteuning voor Chromecast en Apple Airplay, de belabberde beeldkwaliteit en dat als je dan graag HD wilt kijken (het is tenslotte geen 1998 meer) je daarvoor als belastingbetaler nóg een keer moet betalen in de vorm van een NPO Start abonnement.

Het zou allemaal zoveel beter kunnen. Huur een goede copywriter in die vlotte koppen en tekstjes schrijft in plaats van "Het thema van deze aflevering is: moeilijk". Herontwerp de schermen zodat de focus ligt op het ontdekken van nieuwe programma's in plaats van welk tijdstip een aflevering werd uitgezonden. Laat je app testen door mensen die 'm nog niet kennen. Lees de slechte recensies in de app store en doe er wat mee.

En give a little love , NPO.

Ik deed wat

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Marije Vlaskamp, de onvermoeibare China-correspondent van de Volkskrant , kwam vier maanden geleden met een idee: waarom maken we geen game waar je spelenderwijs de top kan bereiken van de communistische partij in China? Leek mij wel leuk, en ik schreeuwde enthousiast door de telefoon (China is best ver weg) dat ik dan ook wel even Flappy Bird en Memory zou programmeren als bonusspelletjes. Nou, dat heb ik geweten. Ik vergeet altijd dat computerspelletjes maken ook gewoon fucking veel werk is. Anyways, het is af, en het ziet er ook nog eens prachtig uit dankzij de illustraties van Sophia Twigt . Nu kun jij gewoon helemaal gratis en voor niks een quiz spelen die door zówel de Dagelijkse Standaard als Geenstijl werd neergesabeld: Heb jij een Chinese partijbons in je?

  • Ik werkte ook nog mee (ook met fraaie illustraties van Sophia trouwens) aan een cards -productie over het aanstaande 'sleepnet'-referendum: alles wat u moet weten over de 'sleepnetwet' in 12 vragen .

  • Als u wilt weten wat het nieuwe kabinet allemaal gaat doen hebben we dat ook verzameld in het Rutte III-filter .

  • En als u denkt: dat klinkt allemaal leuk én ik zoek een stage dan kan dat. Vanaf 1 januari, dus reageer snel !

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hard

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zacht

De beste kattengifjes

Uw heimelijke (of niet zo heimelijke) favoriete rubriek van deze nieuwsbrief! Zoals altijd zijn alle gifjes met veel liefde en zorg verzameld door de ontzettend intelligente Lotte Belice!

Wie had ooit gedacht dat bevers zo ontzettend schattig zouden kunnen zijn?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze hond solliciteert naar een rol in een avondvullende musical.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat weet wel wat hij gaat doen met jouw nieuwe iPhone X.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het weer! De Circulaire #54 verschijnt op maandag 30 oktober. Die avond zou je trouwens ook een cursus borstvoeding kunnen doen in gezondheidscentrum Veenendaal (vreemd genoeg bij de trombosedienst). Onderwerp van gesprek is onder andere 'het natuurtalent van een kindje om te drinken aan de borst' (spoiler alert: het is snel afgelopen met de babypret als ze dat niet doen). Gelukkig mag uw partner gratis mee!

Houdoe!