Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #122: de corona-editie 🩠

Verzonden: 12-10-2020

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo!

Ik stond vanochtend in de rij bij de RAI voor een coronatest. De derde keer inmiddels, het wordt bijna routine. Ik heb me zelfs twee keer laten swabben zodat de uitslag van de nieuwe sneltest vergeleken kan worden met die van de traditionele PCR-test. Helaas moet ik deze keer nog wel tot 72 uur wachten op te uitslag. Hopelijk zorgen die drie wattenstaafjes in mijn neus (mijn linkerneusgat bleek te krap, dus het moest nog een keer) ervoor dat die lange wachttijden binnenkort tot het verleden behoren. Alles voor de wetenschap!


Deze afbeelding is niet beschikbaar

Drie mensen die ik afgelopen week heb gezien zijn de afgelopen dagen positief getest, en ik heb een paar van de bekende symptomen (vermoeidheid, rare spierpijnen en krampen, ademtekort), dus een test leek me wel nuttig. Vermoedelijk zit ik dus de komende tijd in quarantaine. Onze lieve buurjongens hebben gelukkig boodschappen gedaan vandaag, dus u hoeft nog geen voedselpakketten op te sturen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Bijna een half jaar geleden (duurt deze hele toestand echt al zo lang?) hield ik een corona-enquĂȘte onder al mijn lezers. Gezien de huidige toestand leek het me goed om dat gewoon nog eens te doen . Zoals altijd is de enquĂȘte anoniem, mag u alle vragen overslaan en is er geen derde belangrijke instructie.

Een paar vragen zijn hetzelfde gebleven, zodat ik in de volgende editie een vergelijking kan maken ten opzichte van de antwoorden van de vorige enquĂȘte. Maar er zijn ook nieuwe vragen. En u kunt stemmen voor uw favoriete mondkapje met de opdruk van een schilderij van Piet Mondriaan of Theo van Doesburg. Ik ga namelijk graag in stijl de supermarkt in na mijn quarantaine, haha! Als er genoeg animo is kunt u dat kapje zelfs aanschaffen via deze nieuwsbrief voor een sympathieke prijs.

Vul hier de enquĂȘte in .

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik de afgelopen twee weken bezocht en bekeek.

  • 🌳 Arboretum Oostereng . 'Bomenmuseum' in de bossen bij Wageningen. Oorspronkelijk opgezet in 1911 door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Daarna een eeuw verwaarloosd tot het in 2011 werd 'herontdekt'. Nu wordt het door vrijwilligers langzaam hersteld. De audiotour is gemaakt zonder budget, maar het is zo goed gedaan dat veel professionele musea er nog wat van kunnen leren. Bondig, to-the-point en in toegankelijk Nederlands. Bravo! (★★★★)

  • ✈ Airborne Museum . Museum over de slag om Arnhem (1944), in het nabij gelegen Oosterbeek. De focus van het museum is heel scherp, omdat het gaat over de gebeurtenissen van iets meer dan Ă©Ă©n week. Uitstekende interview-video's met overlevenden (ik had geen idee dat alle 90.000 Arnhemmers 9 maanden de stad uit moesten in de hongerwinter), en indringende en goed ontworpen 'experience' in de kelder. (★★★☆)

  • đŸ‘Ÿ High Score . Zesdelige Netflix-reeks over de geschiedenis van een paar van de belangrijkste computerspellen, met verrassende verhalen van mensen die nog niet zo vaak in de spotlights hebben gestaan. Als je wat meer van dit onderwerp afweet dan zie je regelmatig (grote) omissies, maar dat mag de (liefdevol retro vormgegeven) pret niet drukken. (★★★☆)

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste kattengifjes

De chef kattengifjes is helaas tijdelijk gestopt met haar bokslessen vanwege pandemische redenen. Aanbevelingen voor andere coronaproof sporten zijn van harte welkom. Bonuspunten als dat ook nog een sport is die Ă­k leuk vind (ik denk dat een vaccin vinden eenvoudiger is). Gelukkig heeft ze nu extra veel tijd om leuke gifjes te zoeken!

Als zo'n wattenstaafje in je neus net zo zou voelen als dit ding zou ik wel elke dag een coronatest willen doen!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Maar hoe zo'n ding echt voelt toont deze husky.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Gelukkig zijn er kittens!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Op maandag 26 oktober is het 43 jaar geleden dat werd vastgesteld dat Ali Maow Maalin, een kok uit Somalië, het pokkenvirus had.

Hij was de laatste. Door een uitgebreid vaccinatieprogramma zijn de pokken uitgebannen. In 1967 overleden er nog jaarlijks twee miljoen mensen aan de ziekte. Een triomf voor de mensheid, en de medische wetenschap. Voor mij kan dat coronavaccin dus niet snel genoeg komen.

Evenmin kan het einde van de quarantaine waar ik nu in zit niet snel genoeg komen. Gelukkig heb ik nu veel tijd om de volgende Circulaire te schrijven, die grappig genoeg ook op 26 oktober uitkomt.

Tot dan!