Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #102: de activistische editie ✊

Verzonden: 02-12-2019

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Tijd voor actie! De gemeente Amsterdam wil graag een snelweg door mijn buurt heen leggen, en daar ben ik niet blij mee. Gelukkig kun jij als trouwe lezer van De Circulaire mij daar bij helpen door een petitie te tekenen.

Maar als je daar geen zin in hebt zijn er ook gewoon leuke linkjes en twee Shiba Inu's die ruzie met elkaar krijgen.


ACTIE

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik woon op Kattenburg , een echte volkswijk in het centrum van Amsterdam. Daar, en op de andere Oostelijke eilanden, is de afgelopen jaren een hoop gebeurd, zoals meerdere vergismoorden dankzij drugscriminaliteit (bedankt, cokesnuivers).

Maar helaas komt daar dankzij de gemeente nu nog meer ellende bij. Door aanpassingen elders in de stad komt er straks minimaal 30% extra verkeer , waaronder veel touringcars en vrachtverkeer door de Kattenburgerstraat. Er komen veel meer goederentreinen over het spoor dat er naast ligt. Én als bonus wil de gemeente ook nog 40 rondvaartboten elke ochtend en avond stallen bij de Dijksgracht, recht tegenover mijn huis.

De Kattenburgerstraat is een reguliere straat in een woonwijk met veel kinderen. Het is een kwestie van tijd voordat er door die toename van verkeer ongelukken gebeuren. En dan heb ik het nog niet over de extra geluidshinder en gevolgen voor de luchtkwaliteit.

Maar het is nog niet te laat om daar iets aan te doen. De Kattenburgers zijn namelijk een roerig volkje . Op 11 december gaan buurtbewoners naar het gemeentehuis om daar een petitie aan te bieden .

En ú kunt helpen. Want zou het niet mooi zijn als alle 736 Circulaire -lezers die petitie gewoon even zouden ondertekenen? Het mag ook anoniem, het kost u één minuut, en ik ben u eeuwig dankbaar.

Teken dus even die petitie .

Hay's activiteiten

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Bij Pointer speurden we naar oplichters die mensen geld afhandig maken en identiteiten stelen. Hoe we dat voor elkaar kregen is te zien in de meest recente aflevering .

  • Voor Pointer ben ik bezig met een heuse game waarin je zelf een zorgbedrijf kan opzetten. Vanaf 16 december online.

  • En als je van die game vast een voorproefje wilt zien kun je op maandag 9 december naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam komen voor een hele avond over grootverdieners in de zorg .

Een beetje virtuele realiteit

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was afgelopen week op DocLab , het programma van documentairefestival IDFA waar alles wordt vertoond dat niet op een bioscoopscherm past. Zoals installaties, webdocumentaires en virtual reality -ervaringen.

Hier zijn een paar dingen die ik daar zag en de moeite waard vond:

  • In Event of Moon Disaster laat een alternatieve geschiedenis zien waar de astronauten van de Apollo 11 wel op de maan zijn geland, maar er niet meer vanaf komen. Met behulp van deepfake -technieken zie je de speech die Richard Nixon gegeven zou hebben. De jaren-zestig huiskamer (inclusief nepkranten) waar je dat in ziet maakt het helemaal af.

  • Rozsypne is een VR-ervaring die zich afspeelt in het Oekraïense dorpje waar de MH17 is neergestort. Dat gebeurt op een poëtische manier, een beetje alsof je in een droom zit. Bonuspunten voor deze ervaring: alle makers zijn trouw lid van De Circulaire .

  • Torture and Detention in Cameroon gaat over martelingen die door antiterreureenheden worden begaan in het kader van de strijd tegen Boko Haram. Die martelingen worden gereconstrueerd met behulp van moderne technieken als 3D-modellen en gevonden berichten op sociale media.

Voor het eerst was er ook een betaalde activiteit op DocLab: een 'VR-bioscoop' op het Centraal Station waar je drie films achter elkaar kon bekijken. Dit waren allemaal VR-films waar je alleen je hoofd in kan bewegen en niet je lichaam. Die variant blijft wat mij betreft toch wat gemankeerd. Het nodigt blijkbaar uit tot een bepaald genre: 360-graden video's met poëtische overpeinzingen. En te veel elementen uit traditionele films die in VR niet werken, zoals aftitelingen en andere teksten in beeld.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Tristan Tzara

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Nelson Mandela

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Guy Fawkes

De beste kattengifjes

De gifjes in deze Circulaire zijn zoals altijd met veel plezier gecureerd door de zeer efficiënte Lotte Belice!

Tip voor als je een puppy bent: laat melk geven vooral niet over aan mensen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Trouwe lezer Siebrand dwong mij om dit gifje door te sturen naar de chef kattengifjes omdat het volgens hem geweldig was. Hij had gelijk!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Too much love will kill you , ontdekt deze Shiba Inu.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Nog maar een maandje en dan leven we in de verre toekomst, namelijk het jaar 2020. Omdat ik gek ben op toekomstvoorspellingen ( dit zijn ze voor 2050 ) leek het me aardig om dat te doen voor het volgend decennium samen met al mijn lezers. In de volgende Circulaire neem ik een officiële enquête op, maar kun je niet wachten? Reageer dan op deze mail met jouw voorspellingen voor het komende decennium.

Hier is vast een voorspelling: jullie ontvangen deze nieuwsbrief weer over twee weken. Tot dan!