Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #48: de digitale erfgoededitie 🏛 💾 🆒

Verzonden: 12-06-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi! Het is heerlijk weer, NEC is gedegradeerd en we hebben nog steeds geen kabinet dus een uitstekend moment om het eens te hebben over digitaal erfgoed.


Een uitgestelde hoofdprijs

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ja, dat was leuk. 11 en 12 november vorig jaar deed ik mee aan een hackathon over digitaal erfgoed in een gevangenis. Martijn van de Koninklijke Bibliotheek (KB) had me overgehaald om mee te doen (ik doe alles voor mijn abonnees). Leek me wel leuk, om een filmpje te maken voor de Volkskrant bijvoorbeeld ( dat deed ik ook ). En verhip, toen won ik ook nog (zie foto).

De hoofdprijs was (behalve die koddige beker) dat mijn prototype van een erfgoedchatbot zou worden uitgewerkt door de KB. En nu, een half jaar later, is het zover: de KB Lab Bot die je elke dag een foto stuurt uit het Geheugen van Nederland. Maar je kan ook gewoon zoeken naar foto's, of een willekeurige foto krijgen.

Dat is heel vet, maar wat ik eigenlijk nog toffer vind is dat ze ook nog een ander idee van mij hebben uitgewerkt. Het leek me namelijk ook fijn als er een tool zou zijn om zelf de bot te kunnen aanpassen, zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Er zijn wel bedrijfjes die dat soort tools aanbieden, maar die kosten allemaal geld en zijn niet open source. Nu is dat er wel: de Chatbot builder , eigenlijk een soort van Wordpress of Drupal voor chatbots.

Een hele hoop toffe dingen in ieder geval. Dus ik zou zeggen: klets eens met de bot van de KB .

Drie dingen voor een landelijk ochtendblad

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik maakte de afgelopen week 3 specials voor de Volkskrant. Geen idee hoe ik dat heb gedaan, maar afgelopen zaterdag stonden deze producties online:

Misschien lees je dit nu en denk je: "die crossmediaredactie van de Volkskrant klinkt als een leuke plek om stage te lopen". Dat kan! We zoeken namelijk per 1 juli een stagiair (bij voorkeur met een voorliefde voor rare snacks en/of kattengifjes).

Bevraag de grootste database ter wereld

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik heb het hier wel eens vaker gehad over Wikidata , de zustersite van Wikipedia. Kort gezegd: op Wikipedia zijn er artikelen over alles, op Wikidata is er gestructureerde data over alles. Er staan bijvoorbeeld meer dan 225.000 schilderijen op (vaak met plaatjes). Bijna 200.00 films. 80.000 treinstations. Enzovoort.

Al die dingen ('items' heten ze, in Wikidata-terminologie) hebben eigenschappen, een zogenaamde claim . Een claim bestaat uit een property (eigenschap) en een value (waarde). De Nachtwacht heeft bijvoorbeeld de property "maker" met value " Rembrandt ".

Op basis van die claims kan je vragen ( queries ) gaan stellen, bijvoorbeeld:

  • In welke films spelen zowel Joe Pesci als Robert De Niro?

  • Hoe vaak schilderde Vincent van Gogh een portret van een vrouw?

  • Wie is er door een guillotine om het leven gebracht?

Het probleem is dat je voor de standaard query service van Wikidata de taal SPARQL moet kennen. Dat is een afschuwelijk complexe taal waardoor volwassen mannen en vrouwen tot moord en alcoholisme kunnen worden gedreven (ik overdrijf lichtelijk). Hoe dan ook: niet zo makkelijk.

Maar daar heb ik iets op bedacht. Met VizQuery kun je vragen aan Wikidata stellen zonder dat je SPARQL hoeft te tikken. En zo kun je bijvoorbeeld weten welke vrouwen de trompet bespelen of wat de UNESCO werelderfgoedplekken zijn in Nederland .

Leuk toch? Wat vraagt u ?

De beste linkjes van het internet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Kunst

  • Dat droomachtige portret hier boven is geen afbeelding van een bestaande vrouw maar een gezicht gemaakt door een neuraal netwerk. Hier zijn er nog veel meer .

  • En behalve gezichten genereerden algoritmes ook zeven miljoen verschillende potten Nutella .

  • Kunstenaar Richard Vijgen is al een paar jaar bezig met een project om de ter ziele gegane website Geocities op een nieuwe manier beschikbaar te maken. Eerst kon dat alleen als installatie in musea, maar nu is er ook eindelijk een versie online: the deleted city 3.0 .

  • Ik deed dus mee aan de Sandberg@Mediapark-workshop. Één van de resultaten van een ander tweetal wil ik hier toch wel even delen: de absurde talkshow The Independent Show (video, 10m) van Donna Verheijden en Leon Zervos.

  • Via Lotte al de hele week in mijn hoofd: deze Khmerrock-klassieker van Pan Ron: Pros Reang Yeh Yeh (snelle versie).

Cultuur

Mensen

De leukste kattengifjes (echt alleen maar katten)

Ik heb het geweten. Geen kattengifjes in de vorige Circulaire (dogs only) en mijn inbox stroomde vol met klachten van lezers. Als goedmakertje deze keer niet drie maar vier kattengifjes!

Te beginnen met wat u dacht toen er de vorige keer alleen maar honden op deze plek stonden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Benieuwd of deze kat een happy end krijgt na z'n massage.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Volg mijn staart: maak al uw vrienden lid van De Circulaire .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dan de stille realisatie dat een ideale situatie altijd zal worden verstoord door de ruwe kracht van de werkelijkheid.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het! Vorige week stond op deze plek een link naar trolleybus.nl, een hele rare site die feiten over trolleybussen koppelt aan de Here Jezus. Iemand dacht dat ik reli-propaganda verspreidde en zei prompt z'n abonnement op. Nou moe. Als compensatie een geweldig filmpje (via de chef kattengifjes) van een gast die 28 (!) verschillende rapstijlen doet in 8 minuten .

De volgende editie verschijnt nadat ik drie dagen bij het Down the Rabbit Hole-festival ben geweest, dus geen idee hoe leesbaar dat zal zijn. Ik wens u in ieder geval veel plezier, liefde en kattengifjes de komende twee weken.

Ciao!