Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #56: orde, chaos en alles 🔡🌪🌎

Verzonden: 27-11-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo. Afgelopen donderdagnacht werd er op 300 meter afstand van het hoofdkantoor van De Circulaire een negentienjarige man doodgeschoten . Gek hoor, minder dan een uur voor dat gebeurde fietste ik er nog praktisch langs. De schoten heb ik gehoord (ik dacht dat het vuurwerk was). Ondanks alle berichten die u wellicht leest in de media: dit is nog steeds een hele fijne wijk om in te wonen en deze nieuwsbrief te schrijven.

Extra veel plezier daarom, met deze nieuwe Circulaire .


De leukste conferentie van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik liep de afgelopen twee weken rond op Doclab , het digital storytelling onderdeel van documentairefestival IDFA.

Hoofdgast op het IDFA was dit jaar Jonathan Harris. Dat is heel leuk, want het is de eerste keer in het dertigjarig bestaan van het festival dat niet een filmmaker maar een digitale kunstenaar de hoofdgast is. Een goede keus; het hoogtepunt van het festival was voor mij zijn lezing die hij op dinsdag 21 november gaf. Het ging over vier van zijn belangrijkste inspiratiebronnen: de korte film The Powers of Ten , het werk van architect Christopher Alexander, YouTube in het algemeen en de bizarre simulatiegame Everything van David O'Reilly.

Centraal in zijn betoog was vooral het werk van de mij onbekende Christopher Alexander, een Brits-Amerikaans architect die vooral bekend is geworden door A Pattern Language , een boek uit 1977 waarin hij beschreef wat de 253 patronen zijn die leiden tot een 'levendige ruimte'. Zijn magnum opus is de vierdelige boekenreeks The Nature of Order uit 2003. Harris had er afgelopen winter twee maanden de tijd voor genomen om het helemaal te lezen (respect).

Wat ik denk het meest heb meegenomen uit Harris' betoog en interpretatie van het werk van Alexander was dat goed ontwerp levendig moet zijn. Het makkelijkste is om een gebouw neer te zetten waar alle ramen even groot zijn, maar juist de gebouwen die dat niét hebben zijn het prettigst om in te vertoeven. Op dezelfde manier probeer ik zelf ook werk te maken: met een kwinkslag, iets wat het net anders maakt.

Wat ik ook merkte op Doclab was meer aandacht voor de levensduur voor het werk wat wij als digitale makers produceren. Erwin Verbruggen van Beeld en Geluid gaf bijvoorbeeld een presentatie over de problematiek van het archiveren van 'digital born' mediakunst.

Waar ik zelf meteen iets mee heb gedaan is wat Jonathan Puckey laatst zo mooi omschreef als ' digital upkeep ': je oude producties fixen. Alle dingen die nu op de ' Work '-pagina staan van mijn site doen het weer. Zoals bijvoorbeeld de Correspondent Koppengenerator , de Biechtestafette , de vrij fantastische YouTube Remix Sequencer en zelfs business advice generator askJoe (al meer dan 11 jaar oud!).

Andere dingen toffe dingen die ik zag op Doclab:

  • Het nieuwe werk van de al eerder genoemde Jonathan Puckey ging in premiere: Dance Tonite , een VR-dansfeest op muziek van LCD Soundsystem.

  • Short Trip is een prachtige korte getekende interactieve strip waarin je een tram en gekke poppetjes kunt besturen.

  • Very very short zijn tien korte webgebaseerde interactieve ervaringen (de meeste zijn trouwens helemaal niet zo kort). STIR vond ik de leukste: een (echt werkende!) telefoon-alarmservice die een andere gebruiker voor je inspreekt op basis van een psychologische analyse van jouw karakter.

  • Ik zag een presentatie van de briljante Memo Akten , een Turks-Britse computational artist die veel beter kan programmeren dan ik.

Wat ik verder de afgelopen twee weken deed

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Ik zag Wolf Parade in de Melkweg in Amsterdam. Ze waren fantastisch (en een klein beetje stoned).

  • Vrijwel de complete Volkskrant Crossmediaredactie was op 'snackscursie' bij de Crystal Wok in Zaandam. Onbeperkt eten én drinken voor minder dan €30. Het eten was prima (tip: neem de sushi).

De leukste linkjes van het internet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hard

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zacht

  • Lekker virtueel trekken aan het gezicht van een mannetje .

  • Wie was de eerste bekende popartiest die samenwerkte met rappers? Aerosmith en Run-D.M.C. op Walk this Way uit 1986 misschien? Fout! Het was Marco Borsato samen met Ali B in 2004 . Marco was zijn tijd ver vooruit. Net zoals toen hij elektronica deed op Muziek uit 2013, het jaar dat de elektronica zijn intrede deed in de pop. Dat was dus niet bijvoorbeeld, zeg, Kraftwerk's Autobahn uit 1974.

  • Meer Borsato: mijn collega Dick tipte dat de muziek van Dromen zijn Bedrog een cover is van een nummer van deze Italiaanse Thijs van den Brink-kloon uit 1982: Storie Di Tutti I Giorni .

  • De video die je vast al gezien hebt: een televisiestation had een camera gericht op een voetbalstadion dat tot ontploffing werd gebracht. Alles was geregeld, en toen gebeurde dit .

  • Iedereen heeft een voorkeur voor hoe zijn of haar ideale bedpartner er uit moet zien. Zo ook de Australische prachtkever. Helaas bleek die ideale partner erg veel te lijken op een kapot bierflesje .

  • Trouwe lezer Stan kwam in het kader van de enge slangenfilmpjes (zie Circulaire #55 ) met deze gele griezel op de proppen.

  • 3% van alle mensen die leefden in 1939 stierf in de Tweede Wereldoorlog. 80% van mannen ouder dan 80 krijgt prostaatkanker of heeft het gehad. In een groep van 23 mensen is de kans dat er twee dezelfde verjaardag hebben 50%. En 85% van alle statistieken zijn fout, maar toch is deze Reddit-thread met statistieken een fijn tijdverdrijf.

  • Aesopus had gelijk! De schildpad is écht sneller dan de haas! (gifje)

  • En tenslotte: in 1992 speelde Nirvana voor 50.000 mensen in Buenos Aires. Het voorprogramma, een all-female punkband, werd door het publiek bekogeld met modder en stenen. Dat maakte Kurt Cobain zo woest dat ze Smells Like Teen Spirit express twee keer inzetten maar na een paar seconden stopten , de tekst van Come As You Are vervingen met alleen 'hey hey hey' en er veel onbekend en moeilijk werk werd gespeeld. Gelukkig hebben we de beelden nog.

De beste gifjes van de afgelopen twee weken

Ik werd de afgelopen week verblijd met een mailtje van trouwe lezer Marijn ("van die net-niet-vierkante enveloppen") die De Circulaire zo leuk vond dat hij aanbood om twee maanden de kosten van deze nieuwsbrief te betalen. Dat kan natuurlijk, dus als dank heeft Lotte Belice, de geweldige chef kattengifjes, een gifje gevonden van Marijn's favoriete dier, de schildpad. Maar gelukkig wel een schildpad met een passagier .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De enige workout- video die ik ooit zou kopen is deze.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Kat in de kast? Prima, laten zo.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit prairiehondje laat er geen enkele twijfel over bestaan wat het baasje behoort te doen met hem.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het! De Circulaire #57 verschijnt op maandag 11 december. Mocht u nou lichamelijk gehandicapt zijn én in Almere-West wonen (ellende komt nooit alleen) dan kunt u daar bij de Zonnebloem Mens-erger-je-niet of Rummikub gaan spelen . Maar als u niet van spelletjes houdt kunt u ook uw handen laten masseren of uw nagels laten lakken.

En als u na die smakeloze grappen over gehandicapten nog andere mensen lid wilt maken van deze nieuwsbrief dan kan dat (stuur ze naar haykranen.nl/circulaire ). Als u trouwens óók een gifje in deze nieuwsbrief wilt sponsoren dan kan dat ook (reply op deze mail voor details).

Dat was het écht. Doei! 👋