Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #13

Verzonden: 30-11-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Hallootjes! Het was me het tweekje wel. Een royale prijs, IDFA juryduty , iets met apen, een hoop leuks van het internet, en zelfs een kattengifje.

Welkom dus! Bij de dertiende aflevering van De Circulaire !

Wat zag Barrie?
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Op de allerlaatste echte Koninginnedag, 30 april 2012, kwam Barrie de aap opeens in mijn leven. Een Boliviaans doodskopaapje, maar dan in knuffelbare vorm. Waarom een volwassen man een apenknuffel nodig had wist ik niet helemaal, maar ik accepteerde het maar als een vreemde speling van het lot.

In het begin was het nog grappig, zo'n aap, maar toen ik Barrie wat langer had begon me iets op te vallen. Barrie had niet die stompzinnig gelukkige blik in zijn ogen die de meeste knuffels hadden. Barrie keek verslagen, verschrikt, zelfs doodsbang.

Barrie had iets meegemaakt. Barrie was getraumatiseerd .

Was hij verstoten door zijn vorige eigenaar? "Jop" stond er op het labeltje, geschreven in het handschrift van wat alleen maar een jongetje kan zijn die zichzelf te oud vindt worden voor knuffelbeesten. Was Jop vervelend tegen hem geweest? Had Barrie sensuele gesprekken afgeluisterd bij de buren? Inbrekers gespot? Huiselijk geweld ervaren? Wat had Barrie gezien ?

We weten het nog steeds niet. Daarom stel ik nou de vraag aan jou. Geef je suggestie door, en ik maak een compilatie van de beste suggesties. Barrie is je er ook vast dankbaar voor.

Klik hier om je suggestie door te geven .

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Naast alle andere fascinerende activiteiten van de afgelopen twee weken (lees elders in deze Circulaire ) vond ik ook nog ergens tijd om bij de Volkskrant te werken en bij te dragen aan:

De meest royale prijs van de afgelopen vijftien jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar Wikipedia, de website die iedereen kan vandaliseren , kreeg dit jaar de Erasmusprijs . Als inmiddels bejaard Wikipediaan (mijn eerste bewerking was meer dan tien jaar geleden !) mocht ik daar bij zijn. Op het paleis op de dam! In een pak! Op 3 meter achter Koning Willem-Alexander!

U moet me maar geloven, want we mochten geen selfies maken. Nog wat andere opmerkzaamheden:
  • De lakeien in het paleis kwamen tijdens de borrel langs met dienbladen met telkens dezelfde samenstelling: een aantal glazen wijn, jus d'orange, spa rood en letterlijk één glas bier. Voor die ene verstokte bierliefhebber. Of voor het plebs, dat mag u zelf beslissen.
  • Aan de andere kant: er werden wel gewoon bitterballen en kleine saucijzenbroodjes uitgedeeld in plaats van kaviaar en oesters.
  • Het is wel echt heel maf om de royal s een keer in het echt te zien. Je hebt ze al je hele leven op televisie, munten en ansichtkaarten gezien, en opeens zitten ze drie meter voor je op een stoel.

De meest immersive ervaring van het afgelopen jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Eind november, je kan er de klok op gelijk zetten, gebeuren er altijd twee dingen: de intocht van Sinterklaas én het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

Door een nogal vreemde samenloop van omstandigheden (lees Circulaire #12) zat ik in de jury van de Doclab-competitie , de plek voor de zogenaamde digital storytelling projecten. In totaal moest ik 29 projecten bekijken.

Daarna konden we fijn als jury gaan discussiëren over intrigerende vragen als: wat is in hemelsnaam digital storytelling?

Want het is nogal gek omdat je zoveel verschillende vormen hebt: games, websites, VR-films, audio-ervaringen en zelfs complete installaties die geen digitaal equivalent hebben.

En dat zit dus allemaal in één competitie met twee prijzen.

Het klinkt allemaal lastig om te vergelijken, maar eigenlijk valt dat wel mee. Ook bij een digitaal project gelden dezelfde objectieve regels als bij een traditionele documentaire: is het geluid verstaanbaar? Is het beeld aantrekkelijk? Is het een goed verhaal?

Dan heb je nog de termen. Bij documentaire hebben mensen een duidelijke aanname, of dat nou terecht is of niet: een stuk video van ongeveer een uur wat geen acteurs heeft en beschouwend van opzet is.

Maar bij digitale documentaires hebben mensen helemaal geen beeld, en dat komt ook door de verscheidenheid aan media. Aan de ene kant van het spectrum heb je bijvorbeeld een 'traditionele' webdocumentaire als Life on Hold , met tien videoportretten van Syrische vluchtelingen. Maar aan de andere kant heb je iets als Famous Deaths , een installatie waarin je de laatste minuten van een beroemdheid meemaakt in geur en geluid, terwijl je in een koelcel ligt. En beide projecten vallen onder die brede noemer: digital storytelling .

De valkuil voor veel projecten is complexiteit. Omdat dingen kunnen , betekent nog niet dat het moet . De beste projecten deden één ding, en deden dat goed.

Bijvoorbeeld de winnaar van de 'grote' prijs, Drawing Room , van Jan Rothuizen en Sara Kolster. Het is een 360-graden film die optioneel in VR (Virtual Reality) bekeken kan worden, helemaal getekend, waarin je alleen maar kan klikken en slepen (of je hoofd draaien) om rond te kijken.

Someone Else , de winnaar van de 'kleine' prijs, was zo mogelijk nog simpeler. Jijzelf en iemand anders, die samen luisteren naar een opgenomen stuk audio van 45 minuten op een iPod. Je krijgt instructies wat je moet doen, en je moet vooral veel naar buiten kijken en observeren. Ondertussen wordt je opgeroepen om met vreemde mensen te gaan praten, en zodoende meer van elkaar te begrijpen.

Een hele menselijke, simpele ervaring, die toch bijzonder immersive is.

Leuks van het internet van de afgelopen twee weken

De beste katten -en dierengifjes van de afgelopen twee weken

Ook deze keer wordt deze rubriek u aangeboden door Lotte B., koningin van de geanimeerde GIF!

De existentiële angst van deze kaketoe aan het einde van het gifje is redelijk herkenbaar. Deze afbeelding is niet beschikbaar
En deze olifant heeft ongeveer dezelfde motoriek als ik terwijl ik midden in de nacht uit bed moet om naar het toilet te gaan.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En tenslotte: de kat met de traagste reflexen ter wereld. Deze afbeelding is niet beschikbaar Leuk toch? Die Circulaire ? Wilt u de liefde ook delen met vrienden, kennissen en wildvreemden op straat? Dat kan! De URL die u moet onthouden is tinyletter.com/circulaire . Misschien heeft u een vreemde afwijking, en kunt u die URL alleen onthouden als deze in Comic Sans MS wordt getoond op een paars-grijs-groen verloopje in 3D. Ja? Dan heb ik goed nieuws voor u! Deze afbeelding is niet beschikbaar
Bedankt voor het lezen en tot over twee weken!