De Circulaire #23: nare comments, slechte films en brakke beveiliging. Oh ja. En katten. đ
Verzonden: 18-04-2016
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Hoi! Eens in de honderd jaar koop ik een puzzelboekje. Helemaal voorin staat dan een verhaaltje van de hoofdredacteur. Aangezien het lastig is om voor het 164ste nummer van
Logigrammen 4 sterren
iets origineels te verzinnen staat daar dan altijd een stukje over dat het weer bijna pasen is. Of kerstmis. Of dat je lekker kan fietsen in Drenthe. Nutteloos, dus eigenlijk.
Precies zo voel ik me eigenlijk ook elke keer als ik dit introductiestukje aan het tikken ben. Een beetje overbodig.
Edoch.
Het lijkt eindelijk weer lekker weer te worden! Verder deze keer in De Circulaire : de falende techniek van het klantenpanel van de Openbare Bibliotheken, nare comments op het internet en een afschuwelijke film. Maar ook wat kattengifjes, om het goed te maken.
Precies zo voel ik me eigenlijk ook elke keer als ik dit introductiestukje aan het tikken ben. Een beetje overbodig.
Edoch.
Het lijkt eindelijk weer lekker weer te worden! Verder deze keer in De Circulaire : de falende techniek van het klantenpanel van de Openbare Bibliotheken, nare comments op het internet en een afschuwelijke film. Maar ook wat kattengifjes, om het goed te maken.
Het slechtst beveiligde onderzoek van de afgelopen twee weken
Ik kreeg laatst een mailtje van mijn bibliotheek: of ik mee wilde doen met een klantenpanel. Want, zo las ik in die mail, dan kan 'de bibliotheek nog beter aan uw wensen voldoen'.Nou prima hoor, dat leek me wel wat. Ik draag bibliotheken een warm hart toe. Maar toen ik de boel wat beter ging bekeken besloot ik het toch maar niet te doen. Overal wordt namelijk benadrukt dat alles veilig, betrouwbaar en anoniem is. En dat mijn privacy wordt gewaarborgd.
Maar daar klopt helemaal niks van.
De verbinding met het enquĂȘteformulier is niet versleuteld (geen HTTPS). Iedereen met een klein beetje technische kennis kan zo al mijn gegevens aftappen als ik op een onbeveiligd netwerk zit (in een koffiebar of in de trein bijvoorbeeld). Ik moet mijn voor, achternaam, postcode en e-mail adres opgeven. En er lijkt in de mail een specifieke link te zitten, waardoor ik het vermoeden heb dat er een directe link valt te maken tussen het adres waar ze naar mailen en wat ik invul in het formulier.
Dat beloofde niet veel goeds. Ik was benieuwd hoe het verder ging, dus ik heb met een fake e-mail adres gegevens ingevuld en een wachtwoord aangemaakt, want je moest een account aanmaken.
Toen viel me op dat, als ik mijn gebruikersnaam / wachtwoord vergeten ben, ik mijn wachtwoord per mail opgestuurd kan krijgen. Dat is bijzonder onveilig, want betekent dat de wachtwoorden niet versleuteld worden opgeslagen.
Als die database een keer wordt gehackt dan heb je dus direct alle persoonsgegevens van alle leden van het biebpanel Ă©n hun wachtwoorden. Mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken, dus vervolgens zou iemand met kwade bedoelingen kunnen kijken waar die wachtwoorden nog meer werken. Bijvoorbeeld voor het e-mail adres. Of een bank.
Allemaal bijzonder onprofessioneel, en bovendien een overtreding van de privacyregels die het BiebPanel zelf op hun site zet . Daar staat namelijk in dat de onderzoekers moeten zorgen dat respondenten geen schade ondervinden door hun deelname, en dat er adequate beveiligingsmaatregelen worden getroffen. Beide dingen gebeuren overduidelijk niet.
Hoe het wel zou moeten: zet zo'n onderzoek Ă©cht anoniem op. Vraag alleen wat je Ă©cht moet weten. Maak respondenten niet traceerbaar. Laat mensen geen account aanmaken. Versleutel verbindingen. En uiteraard sla je geen wachtwoorden op zonder beveiliging.
Ik ben bang dat het niet gaat gebeuren. Ik heb het BiebPanel bijna een maand geleden gemaild en ze gewezen op al deze fouten. Ik heb nooit een antwoord gehad.
Dus als u zelf een onderzoek opzet: zorg ervoor dat Ăk in ieder geval geen potentiĂ«le respondent ben, want voor u het weet staat Ăș de volgende keer in de De Circulaire .
De afgelopen (en komende) tweek van Hay â
- Ik ben bijna net zo kaal als die gast hierboven, maar zoveel tattoo's heb ik (nog) niet (wacht maar). Wie die man is beluister en bekijk je in deze special over de (over het algemeen arme) jongens en meisjes die in Amerika reizen met de Greyhound-bus .
- Fotograaf Henk Wildschut fotografeert al meer dan tien jaar de vluchtelingenkampen van Calais. Hij exposeert tot 5 juni in het FOAM in Amsterdam. Maar je kunt zijn foto's ook bekijken terwijl hij er over vertelt .
- Iets vrolijkers: de grootste irritaties op het kantoor. Wat zijn die van u ? (Gebrek aan kattengifjes onder werktijd?)
- Voor mensen die niet bang zijn voor de command line schreef ik een blogpost over hoe je al je Telegram berichten kan backuppen .
- Tenslotte: aanstaande vrijdag is de conferentie verhalende journalistiek in Pakhuis de Zwijger waar ik iets ga vertellen over hoe je moet samenwerken met programmeurs. Er zijn nog kaartjes . En als je geen zin hebt in een conferentie: de avond ervoor laat ik ook wat dingen zien in De Brakke Grond, ook in Amsterdam.
De naarste comments op het internet van de afgelopen tijd
Hoe zorgen sites als YouTube, Facebook en Tumblr ervoor dat er geen kinderporno, onthoofdingen en andere troep op hun sites terecht komt? De meeste mensen denken een van de volgende drie dingen:
- Robots en slimme algoritmes gooien het weg.
- Politie en justitie houden de boel in de gaten.
- Een groep mensen beslist samen wat wel en niet mag.
Anyway, als je het naadje van de kous wilt weten: The Verge heeft een gigantische longread over dit onderwerp .
De slechtste film van de afgelopen twee weken
Undefeatable , uit 1994. Een vrij afschuwelijke, maar daarom ook hilarische, B-film over een psychopaat die vrouwen verkracht en vermoord die enigszins (of eigenlijk helemaal niet) lijken op zijn ex. Geweldig entertained voor 90 minuten, en in het geheel gratis te zien op YouTube . En als je dat niet trekt, bekijk dan in ieder geval de laatste scene (3 minuten), die op YouTube bekend staat als the Best fight scene of all time . Terecht .
De beste links van de interwebzzz
- Het is best wel kut als er opeens iemand een pistool op je hoofd richt. Dat overkwam Aleksander, maar hij had toevallig ook een hartmeter om. Dus als een soort van traumaverwerking maakte hij grafiek van hoe zijn hartslag tekeer ging toen hij beroofd werd .
- Via collega Rizky: de eerste talkshow in VR .
- Een marketingvideo van Pixar zou niet zo snel in deze nieuwsbrief komen, maar wel als-ie uit 1990 is .
- Het interne woordenboek van Information Architects .
- Gerald Foos kocht een motel zodat hij stiekem kon zien hoe zijn gasten seks hadden. Decennia lang. Oh, en hij hij schreef alles op in een boekje. Alle ingrediënten voor een prachtige longread van The New Yorker .
- Hoe oplichterij werkte in de negentiende eeuw .
- Hoe is het om een alien te eten? E.T. op de BBQ .
- The Guardian deed een dataonderzoek naar alle 70 miljoen comments die ze ooit hebben gehad. Conclusie? Schrijvers van stukken die vrouw en/of zwart zijn krijgen de meeste nare comments . Niet heel verrassend, maar wel fijn om het een keer ook echt onderbouwd te zien.
- Mensen die op het podium selfies willen maken, daar weet deze jongen wel raad mee !
- Het fascinerende maar tevens best wel nare nieuwe project van Floris Kaayk (Human Bird Wings) ging live: The Modular Body .
- Tenslotte: als je een friet kapsalon niet smerig genoeg vond: er is nu ook een pannenkoek friet speciaal .
Ook deze tweek: kattengifjes
Zoals altijd voorgeselecteerd door de immer charmante Lotte Belice. En ook terug van geweest: exclusief met katachtigen!Deze kat is ofwel heel erg dom, of gewoon een ontzettende regelfetisjist.
Bij het volgende gifje moet ik denken aan (echt waar) een stripje over Google Plus .
En deze kat is gewoon dom, of leeft al in 2050 met hologrammen en zo.
Dat was het! Ik ben nog aan het twijfelen of ik maandag 2 mei de volgende Circulaire ga versturen of een uitzondering maak en ga luisteren naar een diapresentatie van Christien Mouw over hoe het is om herder te zijn op de Vierhoutense heide. Er zijn ook broodjes kipshoarma en custardpudding. U merkt het vanzelf!
Doei!