Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #46 - De editie zonder beschouwing over de mislukte formatie 👏🤘✏️

Verzonden: 15-05-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi!

We krijgen geen VVD-CDA-D66-GroenLinks kabinet. Dat hoorde ik ongeveer een half uur geleden, dus ik had geen tijd om nog een diepe analyse te schrijven. Ik gok nu: nog een formatiepoging met de Christenunie. Die faalt ook. Dan krijgen we nieuwe verkiezingen. De PVV wordt de grootste partij. Niemand wil met ze regeren. Dan krijgen we weer nieuwe verkiezingen. De Partij van de Arbeid wordt heel groot, en ze gaan samen regeren met de VVD. Er komt een nieuw kabinet met precies dezelfde ministersploeg die al demissionair is sinds de verkiezingen van maart 2017. Ergo: er verandert eigenlijk helemaal niks. Gelukkig maar!

Goed, verder in deze nieuwsbrief op de vertrouwde ironisch-komische (komronische?) toon: de 500ste (!) abonnee, de uitslag van de lezersenquête over de journalistiek, mijn vele activiteiten van de afgelopen twee weken én een gifje met héél veel kittens. Wat wilt u nog meer? Oh ja, dat deze veel te lange introductie afgelopen is. Bij deze.


Het vijfhonderdste lid van De Circulaire

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Heel spannend allemaal, dat Eurovisiesongfestival en wie de Eredivisie wint. Maar veel belangrijker: wie wordt het vijfhonderste lid van De Circulaire?

Nou, dat bleek dus gewoon Wilma uit Rotterdam te zijn. Leuk zeg! Ik interviewde haar kort voor deze editie.

Hee Wilma! Gefeliciteerd! Hoe voelde dat, toen je hoorde dat je het vijfhonderdste lid was van De Circulaire?

Ik maakte een rondedans 🙆💃 !

Waarom ben je eigenlijk lid geworden van mijn nieuwsbrief?

Ik hou van cirkels. Het constante in de vorm. Daarnaast is Zuid-Afrikaans een zeer schone taal, dus omsendbrief 👍, i like!

Heb je een favoriete smaak drop?

Kokindjes!

Wat is het beste dat je recent op cultuur gebied hebt gezien, gelezen en geluisterd?

De film Mr. Turner , het boek Kalme Chaos van Sandro Veronesi en de plaat Shades of Black van Kovacs.

Wilma, hartelijk dank voor dit interview. Wat ga je doen als Feyenoord zondag kampioen wordt?

Ik dans een rondje om de Hofpleinfontein.

Ik hoop dat Wilma gisteravond goed gedanst heeft!

Zoveel vertrouwen heeft u in de journalistiek

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hebben lezers van De Circulaire vertrouwen in de journalistiek? Dat vroeg ik u in de vorige editie, naar aanleiding van een conferentie over online journalistiek in Austin waar ik ben geweest.

52 lezers (10%) vulden de enquete in. De resultaten:

  • 62% heeft (veel) vertrouwen dat de Nederlandse massamedia in het algemeen nieuws volledig, nauwkeurig en eerlijk verslaan. 33% heeft niet veel, maar ook niet weinig vertrouwen. 6% heeft weinig vertrouwen.

  • 98% vindt dat een vrije pers essentieel is voor een vrije democratie.

  • 83% heeft minimaal €5 per maand over voor het nieuws. 58% zelfs €10 of meer.

De open vraag waarom u wel of geen vertrouwen heeft was misschien niet duidelijk genoeg. Zoals iemand schreef: Dit is niet zo'n beste enquête-vraag, omdat er meerdere dingen tegelijk worden gevraagd. (...) Is 'massamedia' hetzelfde als 'nieuwsmedia' of 'de journalistiek'? (...) Ik vind het nieuws dat ik tot me kan nemen wel veelzijdig, maar zeker niet volledig. Ik vind de meeste journalisten eerlijk, maar ook oppervlakkig en niet nauwkeurig.

Dat vat aardig samen wat de meeste mensen schreven. U vertrouwt journalisten wel, vindt dat ze hard werken maar dat ze vaak te snel of te slordig publiceren omwille van de kliks of de scoop.

Wat mist u? Diepgang en meer onderzoeksjournalistiek, natuurlijk. En een dagelijkse podcast naar model van The Daily van de New York Times. En meer kunst. U wilt ook dat de journalistiek wat meer een eigen mening krijgt. En u wilt dat journalisten hun werk beter uitleggen: meer producties over hoe de producties tot stand komen.

Dan de bonusvraag. 65% laat scheten waar de partner bij is (pffffrt), 17% niet en de rest heeft alleen z'n moeder om scheten bij te laten 😭.

Doe eens radicaal

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het afgelopen halfjaar deed ik mee aan een reeks workshops onder de noemer Sandberg@Mediapark . Het idee: 16 mediamakers worden in acht 'gedwongen huwelijken' gezet en moeten binnen een half jaar een innovatieve mediatoepassing ontwikkelen. Ik ben gekoppeld aan designer Anja Groten en we hebben iets heel tofs gemaakt. Wat? Als je dat wilt weten moet je 1 juni naar de eindpresentatie komen in Beeld en Geluid in Hilversum. Entree is gratis, maar je moet wel een kaartje bestellen .

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik maakte eigenlijk best wel veel dingen voor de Volkskrant die jullie allemaal grajes kunnen bekijken:

De beste links van het internet

Ik weet niet zo goed hoe ik de drie rubriekjes moet noemen deze keer, dus ik heb ze maar een willekeurig gefrituurde snack als kopje gegeven.

Viandel

Berenhap

  • Jon Evans schreef op TechCrunch een fraaie rant over hoe de huidige tech-utopie meer lijkt op iets uit de 19de dan uit de 21ste eeuw: this dystopia is completely ridiculous .

  • Er was de afgelopen twee weken iets met GeenStijl en de Volkskrant. Ik ga daar verder geen woorden aan vuil maken, vooral omdat Leon Verdonschot dat al uitstekend heeft gedaan in een column: De grens tussen ‘wij tegen de rest’ en Calimero is een dunne .

  • Nu we het toch over Verdonschot hebben: er is net een biografie uit van zijn hand over de grootste Nederlandstalige muzikant van de afgelopen vijftig jaar. Ik heb het natuurlijk over Luc de Vos, de veel te vroeg overleden spil van de Vlaamse band Gorki. Lezen dus: Vos, de biografie .

  • FiveThirtyEight heeft een hele serie longreads over de Amerikaanse verkiezingen. Waarom heeft Clinton verloren? Volgens Nate Silver komt het waarschijnlijk doordat FBI-directeur James Comey het onderzoek naar haar e-mails heropende . Gelukkig maar dat Trump Comey heeft ontslagen!

Mexicano

Thank God it's kattengifjes

Mogelijk gemaakt dankzij de nauwe banden met de fantastische Lotte Belice!

Katten zijn gek op oren

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Oh, je was iets eerder thuis...

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De deur naar de knuffelkittens van de planeet K.A.T. is geopend.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het! 29 mei 2017, dan zou John F. Kennedy 100 jaar zijn geworden, is het de dag van de democratie in Nigeria én verschijnt De Circulaire #47 . Vond u deze nieuwsbrief leuk? Maak er dan iemand anders blij mee (klik op 'forward' in uw mail), en wellicht wordt hij/zij ook wel lid van dé nieuwsbrief voor slimme mensen met kattengifjes.

Doeg!