Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #44: 🇮🇹 8 dingen die ik weet na een week in Rome te zijn geweest

Verzonden: 17-04-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Sorry jongens, dit is gewoon weer een brief uit het verre buitenland. Austin, Texas, om precies te zijn. Ik zit hier met de geweldige jongens en meisjes van Hackastory , waarmee we een hackathon organiseren op een conferentie over online journalistiek aan de Universiteit van Texas. En wellicht iets meekrijgen van hoe het is om onder President Trump een journalist in de states te zijn.

En ik moest nog bijkomen van mijn vakantie! Daar blikken we dan maar eerst op terug, met 8 dingen die ik weet na een week in Rome te zijn geweest .


8 dingen die ik weet na een week in Rome te zijn geweest

1. Italiaanse televisie is bizar

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Toen we een avondje in ons appartement televisie zaten te kijken viel op hoe bizar veel kanalen de Italianen hebben. Honderden! Allemaal in het Italiaans, en het is allemaal pulp. Tele-waarzeggers, een debatprogramma met als stelling vegani contro carnivori (veganisten versus carnivoren) en deze twee schreeuwende mensen die (denk ik) loten proberen te verkopen (filmpje). In een woord: mentale .

2. In Italië koop je schilderijen op televisie

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Van die honderden kanalen heb ik er zeker tien(!) gespot waar een meneer (nooit een mevrouw) schilderijen aanprees die je per televisie kon kopen.

3. Testaccio is de leukste wijk om te logeren

Deze afbeelding is niet beschikbaar

We zaten in Testaccio , een echte Romeinse wijk. Weinig toeristen, dicht bij het centrum maar niet zó dichtbij dat je 's nachts dronken toeristen onder je raam hebt. En met fantastisch eten: Da Remo voor de beste pizza, Giolitti voor hemelse gelato en Da Bucatino voor een zeer Italiaanse eetervaring: hun website is veel te hip voor het restaurant.

4. Italianen kunnen niet visueel communiceren

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Alessi maakt leuke ontbijtbordjes hoor, maar van informatieontwerp snappen Italianen helemaal niks. Je loopt constant de verkeerde kant op in Rome, probeert fotogekopieerde blaadjes te ontcijferen en moet minutenlang wachten op apparaten die eerst een heel audioverhaal afdraaien voordat je verder kunt op het touchscreen. Waarom? Slecht ontwerp. Zo'n beetje alle beginnersfouten kom je tegen.

Hierboven zie je hoe een metrolijn wordt weergegeven in de trein zelf. Niks klopt: onduidelijke icoontjes, veel te veel informatie (waarom moet je weten hoe de perrons liggen op de lijn?) en een sticker in een afwijkende kleur en lettertype met 'VATICANO' die er bij is geplakt.

Vergelijk dat dan met (een deel van) zo'n kaart uit de Amsterdamse metro:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Duidelijke iconen, kleurgebruik en typografie. En zelfs lichtjes om te laten zien waar je al geweest bent!

Hetzelfde gebeurt met teksten. Nergens wordt rekening gehouden met wie die teksten gaat lezen. Zomaar een bordje bij een opgraving in Ostia Antica : academisch gebabbel gebrekkig vertaald naar het Engels. Voor de gemiddelde Rome-reis scholier die daar rondloopt onbegrijpelijk.

5. "Rustende bokser" is een geweldig 2000 jaar oud beeld

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik had wel verwacht dat ik weer kippenvel zou krijgen van de Sixtijnse Kapel, maar niet dat ik nóg een kunstwerk zou treffen dat me zo'n gevoel zou geven. Dat gebeurde toen ik Rustende bokser zag: een Hellenistisch bronzen beeld, van ergens net voor Christus. Bronzen beelden zijn zeer zeldzaam, en dat dit werk ook nog in zo'n perfecte staat is lijkt bijna een wonder.

6. Vergeleken met Italiaanse hiphop is Lange Frans net Kanye

Deze afbeelding is niet beschikbaar

We kwamen een poster tegen van Fabio2u, een belachelijke Italiaanse rapper, 'bekend' van de hit ONLINE SHOPPING ADDICTED . Hij heeft trouwens ook 'samengewerkt' met Snoop Dogg op OH OH LET ME GO, waar Snoop precies 15 seconden in is gegreenscreened. Ik ben benieuwd hoeveel Fabio's vader daarvoor heeft moeten dokken.

7. De beste foto's van 2009 zijn dat niet in 2017

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Exact acht jaar geleden was ik ook al eens in Rome. Niet met mijn schatje, maar met vrienden. We sliepen op slechts 300 meter afstand van waar ik dit jaar verbleef. Toen maakte ik natuurlijk ook foto's, en een selectie van de beste exemplaren. Ik vroeg me af: zou ik nu dezelfde selectie maken als toen?

In 2009 sliepen we 4 nachten in Rome en maakte ik 771 foto's. De selectie die ik toen na die vakantie maakte bestond uit 99 foto's (13% van het totaal).

Dit jaar maakte ik dus een nieuwe selectie van mijn foto's uit 2009. Ik kom nu uit op 59 foto's (8%). Van die nieuwe selectie zat meer dan de helft niet in de oude selectie.

Wat selecteerde ik wel in 2009, maar niet in 2017, en vice versa? Zo op het oog zijn het vooral de foto's zonder mensen die het niet haalden in 2017. Ik selecteerde ook veel foto's om het verhaal van mijn vakantie te kunnen vertellen aan anderen. Dat is in 2017 wat minder belangrijk.

Kun je iets zeggen over welke vakantiefoto's de tand des tijds doorstaan? Misschien dat een goede vakantiefoto óf de deelnemers aan die vakantie moet bevatten op een grappige, actieve of bijzondere manier óf een bezienswaardigheid, maar dan wel heel goed gefotografeerd.

Dit jaar zaten we 7 nachten in Rome en maakten we samen 1.066 foto's, en een selectie van zo'n 200 foto's (19%).

Benieuwd welke selectie ik maak in 2025.

8. Italianen zijn ontzettende hypochonders

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als je van koffie houdt is Italië geweldig. Op elke hoek een bar waar je (zolang je blijft staan) voor een euro of minder een betere cappuccino kan krijgen dan waar dan ook in Nederland. Maar als je die cappuccino bestelt na 12.00 dan doe je dat een beetje opgelaten, want dat hoort niet.

Dat is echt geen fabeltje: mijn schoonmoeder werd ooit bijna een restaurant uitgestuurd omdat ze het durfde om een cappuccino te bestellen na het diner. De ober zei onverbiddelijk "No. Espresso!", en die moest ze vervolgens tegen heug en meug opdrinken.

Maar waarom mag je geen cappuccino drinken na de ochtend? Wat blijkt: Italianen zijn ontzettende hypochonders, vooral als het over de darmen gaat. Al die melk is zogenaamd slecht voor je spijsvertering . Waarom je dan wel tiramisu en panna cota mag eten als dessert is een raadsel.

De leukste linkjes in drie categorieën

Met deze keer categorienamen bedacht door Nienke van Hackastory!

De mensheid en zijn uitsels

Too long, must read

Curiosa

De beste gifjes

Televisie is voor honden net zoiets als VR voor ons

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik hoop altijd een beetje dat dit is hoe jullie kijken als er een nieuwe editie van De Circulaire in de inbox binnenkomt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dan dat gevoel als je iemand van achteren besluipt, heel hartelijk begroet en er achter komt dat het een vreemde is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

That's all folks! De volgende editie van De Circulaire verschijnt op 1 mei, gewoon weer lekker vanuit Amsterdam en niet vanuit een of ander buitenland.

See ya !