Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #20: het nummer wat je altijd al had willen lezen

Verzonden: 07-03-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Zo, nummer twintig alweer! Nu moet ik eigenlijk iets wervends en introducerends schrijven, maar daar heb ik geen zin in. Ik hoop dat ik jullie nu niet teveel in de klei heb gereden, dus daarom:

De beste spreekwoorden van de afgelopen tweek

Deze afbeelding is niet beschikbaar Uit een doos met oude boeken kwam opeens het Nederlands Spreekwoordenboek (Nel Walters, 1991) te voorschijn. Zelden zo veel lol gehad op een regenachtige zaterdagavond. De auteur heeft helemaal gelijk als ze meldt dat "de lezer zal (...) glimachen als bij een verfijnde grap, dan weer instemmend knikken.". Opvallend: een ruwe schatting leert dat ongeveer 35% van alle Nederlandse spreekwoorden "Hij is dronken" als betekenis heeft. Een selectie uit de overige, voornamelijk discriminerende en absurde, 65%:

 • Iemand stokvis zonder boter geven.
  Iemand een pak slag geven.
 • Zij heeft het spek al weg.
  Zij is zwanger.
 • Hij schuilt hem onder de oksels .
  Hij heeft geen zin om te werken.
 • Hij heeft een oude Jood in de keel.
  Hij is schor.
 • Komkommers zijn van maagdenaard; zij dienen niet te lang bewaard .
  Net zoals komkommers, moet je jonge meisjes niet te lang ongerept laten, want het wordt er allemaal niet beter op.
 • Dat is zo droog als Sinterklaas z'n achterste.
  Zeer droog gebak!
 • Het zwakke vat .
  De vrouw. Srsly. Misschien wordt het tijd voor een feministische stroming binnen de Nederlandse spreekwoorden.
En mijn absolute favoriet:
 • Hij zoekt snoeken op zolder .
  Hij verricht nutteloos werk.
Snoeken op zolder zoeken! De essentie van De Circulaire!

Hay's gemaakte dingen van de afgelopen tweek

 • Zaterdag begint de boekenweek, en daarom vroegen we bij de Volkskrant schrijvers om hun favoriete passage voor te lezen. Die zijn verzameld op een website op een virtuele 3D (drie-dee!!! 111elf ) boekenplank. Bekijk het zelf maar .
 • Iets voor over een paar tweken: op vrijdag 22 april geef ik een lezing over hoe je digitaal verhalen kan vertellen op de Conferentie Verhalende Journalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Reacties op de vorige Circulaire

Trouwe lezer Marijn (die ons twee edities geleden veel bijbracht over de net-niet vierkante envelop) wees mij erop dat het woord plotsklaps (wat in de vorige editie stond) dit jaar 40 jaar is geworden:

wist je dat plotsklaps dit jaar 40 wordt? Het is waarschijnlijk ontstaan als contaminatie van eensklaps en plots of plotseling. Plotsklaps verscheen in 1976 voor het eerst in de Van Dale.

Bedankt Marijn! Ik ben benieuwd welk woord uit deze Circulaire je aandacht grijpt.

De beste expositie van de afgelopen tweek

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Isa Genzken
, in het Stedelijk Museum in Amsterdam met de expositie Mach Dich Hübsch! (Maak jezelf mooi!). Omdat het heel erg art pour l'art is. Een soort van enorme explosie van een hele hoop dingen door elkaar, alsof je in een uitdragerij rondloopt die is samengesteld met spullen uit de carnavalswinkel, de boedel van Vroom en Dreesmann en willekeurige objecten uit het oeuvre van Joseph Beuys.

Genzken kijkt naar dingen, doet er wat mee, en zorgt ervoor dat het visueel interessant wordt. Er zal vast ook wel een of andere maatschappijkritische noot achter zitten, maar who cares . Het is gewoon een fijne kakofonie van beelden, kleuren en vormen.

Wel bloedirritant trouwens: de tekstbordjes in het Stedelijk. Lekker vrijelijk gebruik maken van moeilijke woorden als 'cerebraal', 'ellipsoïden' en 'minimalistische vormentaal'. De grap is: ze kunnen het wél bij het Stedelijk. Weggestopt in een hoekje van de website staat dit prima artikel wat in gewoon Nederlands haar werk uitlegt. Waarom ze diezelfde tekst (ingekort) niet in het museum hangen is mij een raadsel. Teun van de Keuken trouwens ook, want die schreef een column over een onbegrijpelijke tekst op de website van (ook al) het Stedelijk.

Lijkt het je trouwens leuk om die expositie te zien? Omdat je nu heel enthousiast bent? Fijne besteding van je vrije dag? Kan niet ! Onmogelijk! De expositie was namelijk gisteren voor het laatst te zien. Snorry.

Als compensatie heb ik een digitale beeldkakofonie gemaakt die nergens op slaat: Web Comp #1 .


Leukste nieuwe sociale medium van de tweek
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ja, ook ik zit inmiddels op Snapchat en heet 'hayify'. En als u weet wat dat betekent kunt u ook iets met het plaatje hieronder:

Deze afbeelding is niet beschikbaar


De leukste en mogelijkerwijs meest interessante universele bronnenlocaties op het internet

Kattengifjes, etc.

Met godzijdank eindelijk weer eens een kat . Ook deze keer mede mogelijk gemaakt door de uitstekende kattengifjeszoekacties van Lotte Belice!

Dat moment dat je het liefste gewoon helemaal wil verdwijnen.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Voor deze boxer is het een limoen, maar ik had ongeveer dezelfde reactie toen ik de eerste (en enige) keer tarwegrassap dronk.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Als deze hond geen Pavlov heet eet ik mijn metronoom op. (Tussen twee haakjes: de originele hond van Pavlov is opgezet en te zien in een museum )
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! Schrijf het vast in uw agenda, kalender en wellicht op uw voorhoofd: De Circulaire nummer 21 verschijnt maandag 21 maart in uw mailbox. Op die dag is trouwens in Arnhem een speciale ALV van de Nederlandse Motorrijders Vereniging. Ik ben vooral heel benieuwd naar punt 8: "tuchtregeling". Tot dan!