Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #181: Het afscheid van Oliver G. 👋

Verzonden: 17-04-2023

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Moet hier eigenlijk altijd een introductie staan of kan ik het gewoon een keer overslaan?

Het afscheid van Oliver G.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Tussen 2011 tot 2013 was ik medebeheerder van de website 365dagenkunst.nl . Een plek waar kunstenaars dagelijks een werk op plaatsten. Ik deed dat samen met een los-vast collectief van zo’n 90 creatievelingen. De werken waren heel verschillend van aard: schilderijen, tekeningen, muziek, video’s. Elke donderdag maakte ik zelf een kunstwerk voor de site. Dat was een uitdaging, maar door de deadline kon ik veel experimenteren met verschillende technieken en stijlen.

Een van mijn werken was “Het afscheid van Oliver G.". Ik maakte dit werk op een woensdagavond toen ik eigenlijk geen tijd had en een goede vriend bij me kwam eten. Ik besloot om het afscheid van mijn vriend vast te leggen. Ik maakte foto's dat hij zijn koffie opdronk en zijn jas aantrok en naar de bushalte liep. Ik combineerde de foto’s in een slideshow met een eigen muziekcompositie.

Helaas moest ik 365dagenkunst.nl begin 2021 offline halen vanwege dit akkefietje . Daarmee was het werk ook niet meer zichtbaar. Maar afgelopen week besloot ik het werk opnieuw te publiceren op mijn eigen website, zodat het weer toegankelijk is voor het publiek.

Ook al was het een snel gemaakt werk van slechts één minuut, het is me altijd bijgebleven. Misschien vanwege het gevoel van nostalgie en weemoed dat het oproept. En omdat het heel simpel is, een vriend die bij je komt eten en dan de bus naar huis neemt. Iets wat je zelden vastlegt alsof het belangrijk is.

👉 Kijk hier naar “Het afscheid van Oliver G.”

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Argos / VPRO / Sophia Twigt

Wat ik de afgelopen tijd luisterde.

  • Vriend of Vijand . Vijfdelige podcastserie van Saar Slegers over wetenschapsspionage (ik luisterde de eerste drie delen). De Nederlandse universiteiten zitten vol academeci uit de hele wereld zoals kernfysica en cybersecurity-experts. Maar die komen soms ook uit landen als China, Rusland en Iran. Hoe gevaarlijk is dat voor de staatsveiligheid? En als je die mensen uitsluit, is dat dan geen discriminatie? De podcast heeft niet (zoals Slegers’ vorige serie De man en de maan ) een sterke hoofdpersoon, of een eenduidig verhaal. Maar dat weerhoudt de serie er niet van om zeer informatief een onderwerp te belichten waar ik zelf niks vanaf wist. ( ★★★☆)

Rob Voxpops van de tweek

Rob Voxpop is mijn Mastodon-bot die vier keer per dag met behulp van GPT-4 op het nieuws reageert. Dit vond ik de leukste van de afgelopen twee weken.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een Apple Lisa in het Musée Bolo in Lausanne. 📷 Rama & Musée Bolo / CC BY-SA 2.0-FR / Wikicommons

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 J.S. Park, J.C. O’Brien, C.J. Cai, M. Morris, P. Liang, M.S. Bernstein

  • Onderzoekers van Stanford University lieten 25 karakters aangestuurd met ChatGPT los in een virtuele wereld. De resultaten zijn fascinerend .

  • Zoals u wellicht weet bouw ik websites. Er zijn mensen die menen dat dankzij AI mijn baan overbodig gaat worden. Josh Comeau (zelf ook webontwikkelaar) legt uit waarom hij denkt dat het werk zeker gaat veranderen, maar dat het met die overbodigheid wel los zal lopen .

  • Ik geloof dat ik elke editie wel een podcast van Ezra Klein over AI tip, maar mocht u die allemaal niet hebben geluisterd (het is u vergeven want ze duren godverdehoeren lang): dit is een interview met hem waarin hij over AI praat. Het is tevens een goede samenvatting van de laatste actuele ontwikkelingen.

  • In 2012 vermoordde een man 26 mensen, waaronder 20 jonge kinderen, op de Sandy Hook basisschool in Newtown, Connecticut. Dat deed hij met een semiautomatisch AR-15 geweer. Waarom zo’n geweer veel meer schade veroorzaakt dan een regulier pistool laat deze interactive van The Washington Post indringend, maar niet gruwelijk, zien.

  • Het NRC liep mee met de burgemeester van het Brabantse Laarbeek om te zien hoe de kloof tussen Den Haag en de regio er in de praktijk uitziet .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 De Ideale Wereld / VRT

De beste gifjes

Ik zoek zelf ook wel eens naar gifjes voor deze rubriek. Afgelopen week had ik raak. “Ik heb een leuk gifje voor je, met een hamster die amandelen eet”, zei ik vol trots tegen Lotte Belice, mijn pientere Chef Kattengifjes. “Oh ja, dat is een eekhoorn, geen hamster. En dat gifje heb ik een hele tijd geleden al eens gezien”.

Tot zover mijn poging om leuke gifjes te zoeken. Twijfel nooit aan de competentie van de Chef K! Wel een leuk gifje, trouwens.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De Chef K. had gewoon weer een klassieke kutkat gevonden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit krijg je ervan als katten altijd irritant zijn. Op een gegeven moment slaan de honden terug!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Hoera! 1 mei is de dag van de arbeid, maar als u transgenders en vrouwen haat kunt u die dag ook naar de Ahoy in Rotterdam voor een lezing van Jordan Peterson (nee dat heeft niks met elkaar te maken). Wat ook niks met Jordan Peterson te maken heeft is dat die dag tevens de 182-ste Circulaire uitkomt, gegarandeerd vrij van Canadese misogynisten.

Tot dan!

Twee trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief, waarvoor mijn hartelijke dank. Heeft u ook iets over voor De Circulaire ? Dan kunt u via dit linkje heel makkelijk een gift doen aan uw favoriete nieuwsbrief . Alvast bedankt!