Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #86: de terugkeer-editie ♻️

Verzonden: 18-03-2019

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Eindelijk weer een normale editie van uw favoriete nieuwsbrief, mét kattengifjes in plaats van die eindeloze reisverhalen. Maar u bent nog niet helemaal van mijn reis af, want ik ga er alle vragen over beantwoorden die u ongetwijfeld heeft maar niet durfde te vragen (maar anderen wel).


Veelgestelde vragen over de terugkeer van Hay Kranen in de normale wereld

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Voor die twee nieuwe lezers (en alle lezers die gelijk doorscrollen naar de kattengifjes): ik was de afgelopen twee maanden op reis door Zuid-Amerika. Maar ik ben terug in Nederland.

Als je terugkomt van zo'n lange reis stelt iedereen ongeveer dezelfde vragen. Om te voorkomen dat al mijn lezertjes dat ook gaan doen ben ik jullie voor. Hier zijn de meest gestelde vragen na mijn terugkeer.

Hoe is het om terug te zijn? Ben je al 'geland'?

Het is best raar om terug te zijn. Ik stond een paar dagen na mijn terugkeer in de rij voor de zelfscankassa's van de Albert Heijn. Ik keek voor me, en zag allemaal mensen die superefficiënt, met hun AirPods in, hun biologische havermoutmelk af aan het rekenen waren (zie gifje). Iedereen lijkt hier de hele tijd onderweg te zijn naar iets belangrijks. Dat was misschien in Zuid-Amerika ook wel zo, maar daar heb je het minder door omdat je de hele tijd in een heel ander tempo en ritme zit. Hopelijk went het en ben ik weer snel gewend aan het moderne leven.

Je moest toch ook meteen beginnen met een nieuwe baan?

Klopt. Drie dagen na terugkomst begon ik bij de redactie van de KRO-NCRV titel Pointer. Dat is een datajournalistiek onderzoeksprogramma. We gaan uitzendingen maken, maar de website wordt het belangrijkste.

En is het leuk, die nieuwe baan?

Ja! Mijn nieuwe collega's zijn allemaal heel aardig en bovendien zeer getalenteerd en goed in hun werk. Jullie gaan nog veel van ons horen.

Leuk. Maar de reis dus. Hoe was het?

Het is lastig om twee maanden van intense ervaringen samen te vatten in een paar woorden.

Doe eens een poging.

Ehh... heel leuk?

Ok dan. Wat is het allermooiste dat je hebt gedaan?

Op een gedeelde eerste plaats staan de tour naar de Uyuni-zoutvlakte (Bolivia) en de Galapagos-eilanden (Ecuador).

Je moet toch op een wachtlijst voor de Galapagos?

Nee, je kan gewoon een vliegticket boeken. Je hoeft ook niet met een cruise.

Hoe was Machu Picchu?

Heel mooi, maar dat komt vooral door die berg die er achter ligt. De ruïnes zelf zijn niet zo heel bijzonder, vergeleken met andere Inca-ruïnes.

Konden ze een beetje Engels?

Nee, zeker in Bolivia spreken mensen echt geen Engels.

Oei, en dat Spaans was allemaal vast heel moeilijk?

Dat viel heel erg mee. Ik heb drie ochtenden van vier uur privéles gehad in Sucre (Bolivia). Na één les wist ik al meer dan na twee maanden Duolingo en dat voor slechts vijf dollar per uur. Bovendien spreken Zuid-Amerikanen veel rustiger en duidelijker Spaans dan in Spanje. Het is wonderbaarlijk hoe snel je zo'n taal oppikt als je het de hele tijd moet spreken.

Hoe was het eten?

Matig, zeker in Bolivia. Na vier weken droge rijst met kip, friet en een blaadje sla had ik héél veel behoefte aan de diversiteit van het eten in Nederland. Ecuador was iets beter en Peru het beste van de drie. Maar voor het eten hoef je er niet heen.

Waarvoor dan wel?

Je kunt in Ecuador bijvoorbeeld binnen een paar uur van een koude besneeuwde bergtop van 4.000 meter hoogte reizen naar een warm zandstrand aan de zee. De variëteit van het landschap en de natuur vond ik het meest indrukwekkend.

Wat heb je het meest gemist?

Zelf kunnen koken. Fietsen. En natuurlijk het AH Liefde & Passie rogge-volkorenbrood met extra belegen kaas, roomboter, mosterd en plakjes zoetzure augurk.

Wat zou je mij aanraden als ik naar Zuid-Amerika zou gaan?

Als je weinig tijd hebt (2 tot 3 weken), ga dan alleen naar Ecuador. Het is goed bereisbaar (want niet al te groot), er zijn hele diverse bezienswaardigheden, het eten is acceptabel en de mensen spreken een beetje Engels. En de Galapagos zijn uniek.

Met meer tijd zou ik (ook) Bolivia doen. Je hebt dan wel minimaal drie weken voor alleen Bolivia nodig, omdat het land groter is en het bussysteem wat spartaanser.

Oh, en Peru dan?

Peru zou ik onderaan het lijstje zetten. Het is mooi, maar zeker in Cusco heb je het gevoel dat je een wandelende zak met geld bent. Het noorden van Peru schijnt minder toeristisch te zijn, maar daar zijn we helaas niet geweest.

Bedankt voor al je antwoorden op mijn vragen. Mag ik nu dan eindelijk de kattengifjes gaan bekijken?

Nee, eerst moet je de beste linkjes nog lezen.

*Zucht*. Ok, vooruit .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

👩‍🎤

Deze afbeelding is niet beschikbaar

🤔

Deze afbeelding is niet beschikbaar

😂

De beste kattengifjes

Ja! Daar zijn ze eindelijk weer: de 𝓀𝒶𝓉𝓉𝑒𝓃𝑔𝒾𝒻𝒿𝑒𝓈! De superleuke Lotte Belice (die mij heel decadent chauffeurt terwijl ik dit op de achterbank van onze auto tik) heeft weer geweldig werk afgeleverd. Veel plezier!

Dit kattengifje is een metafoor voor de hele Brexit-crisis.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dit konijnengifje trouwens ook.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit paddengifje (hebben we wel eens eerder padden gehad?) is een complete speelfilm in tien seconden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Heel belangrijk: heeft u de afgelopen twee jaar minimaal 25 zuivelproducten de Europese Unie ingevoerd én hebben die producten GS-codes 0401 tot en met 0406? Uitstekend, dan moet u een certificaat aanvragen vòòr de 87ste Circulaire in uw mailbox ligt op maandag 1 april. Het is maar dat u het weet!

Doei!