Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #209: de consumptie-editie đŸČ

Verzonden: 16-09-2024

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Bonjour! Ik schrijf deze nieuwsbrief vanuit het Belgische LiÚge (Luik), waar ik een weekend doorbreng met de Chef Kattengifjes. We hebben al boulets à la liégeoises (gehaktballen) en wafels gegeten, meerdere musea bekeken en zelfs de bekende Montagne de Bueren -trappen afgedaald (want je kan op een andere manier omhoog, tip!).

Ook lekker om te consumeren: mijn mediadieet met recensies van een nieuwe film, podcasts en een boek. En welke caffeiënevrije granendrank moet u eigenlijk drinken? En voor de lekkere trek: leuke linkjes en drie hilarische kattengifjes.

Ik wens u veel plezier met deze Circulaire .

De beste granendrank getest volgens het Circulaire -panel

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De niet meer leverbare Céréal granendrank (linksvoor) en de mogelijke vervangers.

Uw hoofdredacteur en zijn ega, de Chef K., drinken sinds een jaar of twee nog maar weinig koffie. De Chef slaapt er slecht van, en uw hoofdredacteur krijgt oprispingen en brandend maagzuur. In de horeca bestellen we daarom regelmatig cafeïnevrije koffie. Ik weet niet precies wat er de afgelopen jaren is gebeurd, maar het lijkt opeens alsof dat gewoon overal geschonken wordt, ook al staat het niet op de kaart. Ik kan me nog goed herinneren dat er niet heel lang geleden vies naar je werd gekeken als je om “decaf” vroeg. Gelukkig heeft de woke cultuurpolitie Nederland overgenomen en kun je nu overal watjeskoffie bestellen!

Thuis dronken we ook koffie zonder cafeĂŻne, maar we vonden het ook wel interessant om iets anders uit te proberen. Er blijken namelijk heel veel cafeĂŻnevrije ‘granendranken’ te bestaan. Een poosje geleden probeerden we er een heleboel uit en de granendrank van CĂ©rĂ©al (linksvoor op de foto) was de winnaar. Er ging bij ons toch zeker Ă©Ă©n zo’n bus per week doorheen.

Maar helaas, helaas, om ons onduidelijke redenen is de productie van Céréal granendrank gestopt. Paniek, want wat moeten we nu dan drinken? We deden een nieuw vergelijkend warenonderzoek en bestelden zes mogelijke vervangers.

De granendranken, koffievervangers, surrogaten, eikeltjeskoffies of hoe je het ook maar wilt noemen kun je grofweg in twee soorten onderverdelen. De eerste soort zijn de dranken die grotendeels bestaan uit de gebrande wortels van de cichoreiplant . Een populaire koffievervanger tijdens de oorlog. Er is in het Friese DĂąmwald zelfs een cichoreimuseum .

Dat is een mooie geschiedenis, maar ik vond persoonlijk de cichorei-gebaseerde koffievervangers niet lekker. Ze zijn erg zoet en romig, met een bittere nasmaak. Het doet me een beetje denken aan, the horror , van die Nespresso-cups met een hazelnootsmaakje. Of van die koffie waar iemand een scheut goedkope vanillelikeur in heeft gegooid. Maar goed, als je heel erg houdt van koffie met een toffee-smaak (weirdo) dan vind je dit ook vast lekker.

De andere soorten benaderen de smaak van koffie met veel andere ingrediënten. Dat is bijvoorbeeld een mix van eikeltjes, vijgen, rogge en, ja toch, cichorei. Die vonden we een stuk beter te haggelen. Er zaten wel subtiele verschillen in: Biofood heeft nog steeds een beetje een toffee-vanillesmaak, Lima is wat graniger, A. Vogel Bambu is weer wat kruidiger.

Na uitgebreid alle granendranken te hebben geprobeerd was onze favoriet de Lima Yannoh Original . Niet te zoet of anderszins overheersend, en een fijne geroosterde granensmaak.

Hier vind je een tabel met alles wat we hebben geprobeerd, met ook de prijs per 100 gram. Sommige kunnen dus in de praktijk wat duurder of goedkoper zijn afhankelijk van de grootte van de verpakking.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik luisterde, las en keek.

Als opfrisser voor wie mijn onvolprezen viersterrensysteem nog niet kent:
★☆☆☆ Vermijd, is het niet waard | ★★☆☆ Voor de liefhebber | ★★★☆ Aanrader | ★★★★ Meesterwerk

  • De jacht op Meral Ö . Regisseur Stijn Bouma maakte eerdere twee documentaires over de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Dit is een gedramatiseerde speelfilm over hetzelfde onderwerp, waarin de Turks-Nederlandse Meral een aanslag krijgt van 30.000 euro. Door de stress komt ze nog veel dieper in de problemen. Wat De jacht van een goede tot een uitstekende film maakt is hoe ontzettend niet -dramatisch iedereen in dit drama acteert. De mensen van de kinderbescherming die “even een praatje willen maken met de oudste dochter”. De rechercheur van de fraudeopsporings-afdeling van de Gemeente Almere die “gewoon even met mevrouw wil praten over haar inkomsten”. Allemaal heel rustig en afgewogen, maar ondertussen wordt Meral totaal vermalen door het bureaucratische systeem. Hoofdrolspeelster Dilan Yurdakul speelt de hoofdrol uitmuntend, met precies de goede balans tussen woede en gespeelde beleefheid. ★★★★

  • Knife . In augustus 2022 werd de schrijver Salman Rushdie met een mes aangevallen tijdens een lezing. Hij raakte het zicht in Ă©Ă©n oog kwijt en werd gedeeltelijk verlamd. In Knife beschrijft hij wat die aanval met hem deed, zowel letterlijk als wat het voor zijn werkt betekent. Het is een integer, bloedeerlijk en regelmatig bijzonder humoristisch boek. En vooral: een vlammend pamflet voor de vrijheid van meningsuiting. En het recht op het bekritiseren, satiriseren en zelfs verachten van religie. ★★★☆

  • Black Box . Zesdelige podcastserie van The Guardian over het ontstaan en de maatschappelijke gevolgen van AI. De eerste aflevering is prima, met een portret van Geoffrey Hinton, een veteraan onder de AI-onderzoekers. Daarna wordt het een stuk minder, met vooral focus op tendentieuze verhalen van onheilsprofeten die je elders in de media al eerder hebt gehoord. ★★☆☆

  • Foundering . Nee, dan is Foundering een stuk beter. Een vijfdelige podcastserie van Bloomberg over Sam Altman, de CEO van ChatGPT-maker OpenAI. De serie schetst een kritisch portret van de meest populaire man van Silicon Valley, en daarmee ook een veel beter en meer afgewogen beeld van de recente historie van AI. En van de masculiene bro culture die bij al die startups heerst. ★★★☆

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Basisschool De Driemaster in Nijmegen. đŸ“· Google Streetview

  • Mijn oude basisschool dreigt gesloten te worden. Dat is doodzonde, want De Driemaster is een prachtige kleinschalige school in het hart van de Nijmegse wijk Bottendaal. Bewoners hebben nu een petitie opgestart om de school te behouden. Teken jij ‘m ook even ?

  • Vier jaar geleden postte een gebruiker van Reddit een foto van diens gordijnen met de simpele vraag: wie is het model op mijn stof? Het was een enorme zoektocht (inclusief met AI) maar het antwoord is nu eindelijk gevonden: dit is beroemdheid nummer zes .

  • Sinds Elon Musk in 2022 Twitter overnam is het een poel van racisme, misogynie en leugens geworden. Hoe kwam dat zo en is het nog wel ethisch om Twitter / X te blijven gebruiken ? (Het antwoord is natuurlijk ‘Nee, natuurlijk niet flapdrol, en als je nog steeds op Twitter zit moet je NU weggaan en ophouden met dat gezeur dat je dan je 23 botvolgers kwijtraakt want je zit op een platform dat het equivalent is van surfen op een zee van nazi’s en racisten’, ok bedankt doei).

  • Verder in “uitwassen van Amerikaanse kutbedrijven”: Amazon heeft camera’s geĂŻnstalleerd in hun bestelbusjes en kwam er zo achter dat chauffeurs wel eens zitten te zingen in de auto. Stel je voor dat ze plezier hebben! Dus van Amazon mogen ze niet meer zingen in de bus .

  • Wat doet lichaamsbeweging eigenlijk met je lichaam? Recent onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging weinig helpt bij het verbranden van calorieĂ«n, maar het doet wel andere belangrijke dingen met je lichaam .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Blauw of groen?

De beste kattengifjes

Zoals altijd verzameld door mijn fantastische reisgenote Ă©n echtgenote: de Chef Kattengifjes Lotte Belice!

Deze kat bewijst maar weer eens: als je te lang wacht gaat iemand anders er met je sushi vandoor.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat probeert er ook met iets vandoor te gaan maar dat lukt niet zo goed.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat vindt tafeltennis leuk, maar niet die kerels die het spelen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Maandag 30 september is het zover! Heb je meerdere feestjes per jaar en wil je uitpakken? Heb je dat geprobeerd met een lint en was dit toch niet zoals je het wou? Dan is er goed nieuws: want op 30 september is er de cursus organische ballonnenboog maken (zonder lint!) in Westmalle (BelgiĂ«). Naderhand kun je jouw creatie mee naar huis nemen, maar zorg er wel voor dat je koffer leeg is en je zetels plat kunnen. Ervaring is niet vereist. Veel goesting wel 😉 En snel inschrijven want het leven is aan de rappe!

Of je kunt de organische ballonnenboog laten voor wat het is en diezelfde avond lekker thuis blijven en daar de nieuwe Circulaire lezen die dan ook verschijnt om 20:00.

Tot dan! 🎈

Gunt u mij nog een kopje extra granendrank als ik deze nieuwsbrief schrijf? Of een organische ballonnenboog? Dat kan! Via deze link kunt u makkelijk en eenvoudig een kleine donatie aan mij doen . Een drietal trouwe lezers gingen u de afgelopen twee weken voor, waarvoor hartelijk dank.

De Circulaire is de tweewekelijkse nieuwsbrief van Hay Kranen. Hay is als zelfstandig creative coder werkzaam in de kunst, cultuur en mediawereld. Wil je reageren op deze nieuwsbrief of een keer koffie met me drinken (ik ben beschikbaar voor klussen)? Dat kan: reply gewoon op deze nieuwsbrief.

✍ Nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Meld je hier aan voor De Circulaire .

💬 Volg Hay op Mastodon , Bluesky , Threads , Instagram en LinkedIn .

đŸ—„ïž Alle oude Circulaires vind je in het archief .

đŸ€– Werk dat ik heb gemaakt vind je in mijn portfolio .