Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #30: Mingalaba, incompetente duivenwering en andere deprimerende zaken 🇲🇲🕊😱

Verzonden: 22-08-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Mingalaba! Als je dit leest ben je nog steeds geabonneerd op de enige twee-wekelijkse Nederlandstalige nieuwsbrief met kattengifjes én linkjes naar Werner Herzog-imitators. Inderdaad, De Circulaire !

Ik was drie weken in Bangkok (Thailand) en Myanmar (Birma), dus daar lees (en zie) je hier wat over. Verder: een enorme editie van leuks op het internet , incompetente duivenwering en de enige persoon op het internet die ooit z'n mening heeft veranderd (ik niet hoor).

Welkom, bij de langste editie ever van De Circulaire . U kunt nú nog op delete drukken.

De mooiste vakantie van de afgelopen zes weken

Ik was dus in Myanmar, ook wel bekend als Birma. Om uw geheugen op te frissen, dat ligt ingeklemd tussen Bangladesh, India, Laos, China en Thailand.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Die rode vlek is de 'toeristische vierhoek' van Yangon (de grootste stad), Bagan (waar de oude tempels liggen), Mandalay (de tweede stad) en Inle Lake (er is een meer). En iedereen die naar Myanmar gaat doet een variatie op dat rondje.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Maar eerst even terug in de geschiedenis. Kijk naar de foto hierboven. Toegegeven, die ziet eruit alsof-ie is gemaakt met een aardappel, maar dít is de plek waar jarenlang tienduizenden Birmezen, met gevaar voor eigen leven, kwamen luisteren naar de toespraken van nobelprijswinnaar en oppositieleider Aung San Suu Kyi . Ze had huisarrest, dus mensen kwamen bij dit hek luisteren naar haar toespraken. Als de junta, de militaire regering, ontdekte dat je dat deed kon je jarenlang worden opgesloten, of waren er nog ergere straffen. Sinds april van dit jaar is Suu Kyi eindelijk premier van Myanmar, bijna 30 jaar nadat ze begon als leider van de oppositie, bijna 70 jaar nadat haar vader Aung San het land bevrijdde van de Britten.

Sinds 2011 (toen de macht van de junta werd ingeperkt) is Myanmar snel aan het veranderen. Buitenlandse investeerders (vooral Chinezen) begonnen enorme projecten om van Myanmar een modern land te maken. Myanmar heeft pas sinds 2014 een toegankelijk mobiel netwerk: inmiddels heeft iedereen smartphones en Facebook.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Deze oude dame liet ons zien hoe je traditioneel sigaren rolt. Het dorpje waar ze in woonde was stoffig, vol bamboehutjes en loslopende koeien. Ze hadden pas zes maanden stroom. Maar als je deze foto goed bekijkt zie je wat ze naast die tabak óók heeft:
Deze afbeelding is niet beschikbaar Juist! Een gloednieuwe smartphone zodat ze met haar zoon kon bellen. Dit soort tegenstellingen kom je continue tegen in Myanmar.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Birmezen zijn trouwens de meest eerlijke mensen ter wereld. We kwamen aan in ons hotel, de taxi (kosten: ongeveer €2,50) was net weg en ik kwam tot de ontdekking dat mijn beurs (inhoud: meer dan €100, pinpasjes, creditcards) weg was. Laten liggen in de taxi. Ik was nog bezig om de schok te verwerken toen ik "toet toet" hoorde. Onze taxichaffeur was teruggereden: u bent uw beurs vergeten. Ik hem natuurlijk uitgebreid bedanken, en voordat ik de kans krijg om hem een beloning te geven: toet toet, en weg.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ons hoogtepunt waren de tempels van Bagan. Je verplaats jezelf tussen die tempels met een E-Bike, een elektrische scooter. Een briljante uitvinding: ik hoop dat binnenkort heel Amsterdam er op rijdt. Bagan is niet zo fraai als het sublieme Angkor in Cambodia, maar omdat alles zo dicht bij elkaar ligt en de tempels niet zo gigantisch zijn is de sfeer wel een stuk, bij gebrek aan een beter woord, gezelliger.

Ons guesthouse daar had trouwens het langste WiFi-wachtwoord ooit:
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Nog wat dingen die misschien aardig zijn om te weten als u ook wilt gaan:

  • Één van de meest kenmerkende Birmese gerechten is theebladsalade . Het klinkt goor, maar de combinatie van het bittere theeblad met kool, tomaat en gefrituurde kikkererwten en pinda's is heerlijk.
  • In het algemeen is de Birmese keuken heerlijk. Alleen jammer dat ze overal zo godverdehoeren veel olie gebruiken.
  • In alle gidsjes lees je dat Myanmar een stuk duurder is dan andere Zuidoost-Aziatische landen. Complete flauwekul. We hebben zelden zo goedkoop gereisd. Yangon is wel iets duurder dan de rest van het land (een goede tweepersoonskamer kost zeker €40-50), maar alle andere plekken waren goedkoop (denk €20-30 per nacht).
  • Qua kosten: de vlucht was wel duur. Dus kijk goed naar goedkope vluchten. Reken (zonder vlucht) op rond de €50 per persoon per dag.
  • In Myanmar is het laagseizoen als het bij ons hoogseizoen is, omdat het zoveel regent. Maar wij hadden daar eigenlijk weinig last van. Af en toe een buitje is niet erg als je weet dat er weinig toeristen zijn!
  • Wij vonden Inle Lake een beetje tegenvallen. De enige plek die té toeristisch is geworden.
  • We hebben alleen maar in kleine guesthouses en B&B's geslapen in plaats van grotere hotels en dat beviel prima. Mocht u ook naar Myanmar willen, wij sliepen in Dreamland Guesthouse (Mandalay), Saw Nyein San (Nyaung U / Bagan), Zawgi Inn (Nyaung Shwe / Inle Lake) en Bike World (Yangon).


Het beste huis-tuin-en-keukenmedicijn van de afgelopen vijftig jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar Zoals elke toerist in een tropisch land kreeg ik in Myanmar last van diarree. Dat kun je verhelpen met ORS: een smerige zout-en-suikeroplossing die je overal ter wereld kan krijgen voor een habbekrats: in Myanmar betaalde je €0.50 voor een zakje wat in een liter water oplost. Dat helpt wonderbaarlijk goed, maar mijn respect voor ORS werd pas echt groot toen ik het Wikipedia-artikel ging lezen.

Tot het begin van de jaren zeventig was diarree de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen jonger dan één jaar in ontwikkelingslanden (vooral door cholera). Meestal probeerde men uitdroging te voorkomen met oplossingen die via een infuus werden ingebracht, maar je kunt je voorstellen welke nadelen dat heeft in ontwikkelingslanden.

Tijdens de oorlog van 1971 in Bangladesh, waar miljoenen mensen op de vlucht sloegen, waren de infusen op. Als alternatief gaf een Indiase arts patiënten een simpele zout-suikeroplossing, en wat bleek? Slechts 3.6% van de patiënten overleed, in tegenstelling tot de 30% van de mensen die een infuus kreeg. Latere onderzoeken lieten zien dat de kans op overlijden bij diarree tot wel 93% werd verminderd. De afgelopen dertig jaar zijn er mogelijk meer dan 50 miljoen kinderlevens gered dankzij ORS: niks anders dan zout, suiker en water in de juiste verhoudingen.

Dan ga je toch anders kijken naar dat vieze goedje.


De enige persoon die ooit z'n mening heeft veranderd op het internet aller tijden

Lotte vond een interessante conversatie in deze video .
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het beste maar ook meest deprimerende stuk van de afgelopen zes weken

Ondanks dat zijn stukken meestal weinig opbeurend en nogal dystopisch zijn vind ik alles wat Maciej Ceglowski schrijft goed, omdat hij een van de weinige mensen is die écht kritisch én inhoudelijk schrijft over de invloed van techniek op de samenleving.

In The Moral Economy of Tech legt hij uit waarom techneuten nooit verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die ze maken, en de problemen die ze daarmee veroorzaken wegwuiven met slappe verhalen over waarom het allemaal beter is zo. En ook: hoe dat gebrek aan verantwoordelijkheid leid tot onderdrukking, oorlog en ELLENDE. Lezon dus .

Hay's bezigheden van de afgelopen zes weken

Er waren enkele dingen waar ik aan heb meegewerkt bij de Volkskrant .


De minst effectieve duivenbestrijding van de afgelopen zes weken

We hebben op onze galerij nogal last van duiven. Die schijten namelijk alles onder. Onze buren hadden een briljante ingeving: twee grote plastic kraaien. Dat zou ze leren! Helaas vonden de duiven het vooral echt superchill met hun nieuwe vriendjes.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
De buren hebben de kraaien inmiddels vervangen met een ijzeren spiraal . Niet zo gezellig, maar ik heb de afgelopen week geen duif meer gezien.


De leukste zaken op het interweb van de afgelopen zes weken

Een extra lange editie!

De beste kattengifjes van de afgelopen zes weken

Pfffrt. Na al die linkjes is het tijd voor wat welverdiende kattengifjes (één hond deze week).

Zo stel ik me ongeveer voor hoe jullie kijken als er een nieuwe editie van De Circulaire verschijnt:
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze kat heeft dingen gezien man:
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En deze kat leert ons: als je niet krijgt wat je wil moet je een alternatieve strategie bedenken:
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! Vond je dit leuk? Maak iemand anders lid . Of stuur deze Circulaire door naar je vrienden, familie en zakenpartners. De Circulaire #31 verschijnt op maandag 5 september . Tot dan!