Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #101: een persoonlijke ontboezeming 🀯

Verzonden: 18-11-2019

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hèhè. Eindelijk af van dat gedoe rond de 100ste editie van De Circulaire . Weer gewoon kattengifjes kijken en linkjes lezen.

Sorry. Ik moet tΓ³ch weer iets persoonlijks melden...


Hay Kranen heeft weer eens ontslag genomen

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Per 1 januari 2020 vertrek ik bij Pointer , het onderzoeksplatform van de KRO-NCRV waar ik sinds 1 maart werk als data developer. Ik heb een aantal toffe producties gemaakt (en er komt nog eentje aan), en gewerkt in een geweldig team met ontzettend leuke mensen.

Maar ik heb ook gemerkt dat onderzoeksjournalistiek nΓ©t niet helemaal mijn ding is. Ik vind samen met mensen dingen maken geweldig. En dan vooral dingen die iets uitleggen, communiceren, of helder maken. Vooral als het interactief, mooi en visueel kan zijn.

Maar dat is wel iets anders dan onderzoeksjournalistiek. Daar gaat het om tegels lichten. Onrecht aankaarten. Mensen moeilijke vragen stellen. Allemaal dingen die ontzettend belangrijk zijn en die ik een warm hart toedraag, maar waarvan ik niet denk dat mijn ervaring het beste tot z'n recht komt.

Daarom ga ik vanaf 1 januari op zoek naar een andere uitdaging. Weet je iets? Laat het me weten en reply op deze mail.

En als je zelf een nieuwe uitdaging zoekt op een superleuke redactie: solliciteer op mijn functie .

250 gestructureerde datanerds in Berlijn

Deze afbeelding is niet beschikbaar

3 weken geleden was ik bij WikidataCon in Berlijn, de tweejaarlijkse conferentie over Wikidata.

Wikidata is het zusje van Wikipedia. Maar waar Wikipedia een verzameling is van kennis in artikelen, staan op Wikidata de gestructureerde feiten centraal. Zie het als een soort van bibliotheekcatalogus waar alles in staat, van schilderijen tot mensen , van straten tot katten . En je kunt er vragen aan stellen, zodat je bijvoorbeeld een kaartje kan maken van de Londense tube met bekende mensen in plaats van de reguliere stations.

Zo'n 250 mensen waren bij deze tweedaagse conferentie. En zelfs dat was eigenlijk te kort.

Wat hoogtepunten:

Als u ook een cursus Wikidata wilt: reply op deze mail.

Great minds think alike

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Trouw Circulaire- lezer Marije was in het Stedelijk Museum in Amsterdam bij een tentoonstelling over Japanse affiches en wat zag ze daar? Nou ja, zeg, wat een toeval! Ik kan u verzekeren dat ik die advertentie voor Canon nog nooit heb gezien. Great minds think alike blijkbaar!

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik bingde de afgelopen weken drie podcastseries:

  • ✈️ How To F#€k Up An Airport . Berlin Brandenburg Airport (IATA-code BER) zou nu al het nieuwe vliegveld van Berlijn moeten zijn. Zou, want het ging oorspronkelijk open in 2011, maar die datum is inmiddels zes keer verplaatst. De opening staat nu op z'n vroegst voor herfst 2020 in de planning. Deze vierdelige podcast laat horen waarom het allemaal zo fout is gegaan. In de uitwerking schort er wel wat aan deze serie, maar het gegeven blijft boeien. (β˜…β˜…β˜†β˜†)

  • πŸ’Έ The Mysterious Mr. Epstein . Afgelopen zomer stierf miljonair Jeffrey Epstein in een cel in New York. Hij zat vast vanwege een onderzoek waaruit bleek dat hij jarenlang tientallen minderjarige meisjes seksueel misbruikt had. Deze serie vertelt het hele verhaal van Epstein, soms zelfs gedramatiseerd. Wat over the top daardoor, maar niet minder schokkend en goed onderzocht. (β˜…β˜…β˜…β˜†)

  • πŸ”« De moord op Patrick . Serie over de in 2002 vermoorde tennisleraar Patrick van der Bolt. VPRO Argos-journalist Sanne Boer vertelt dat verhaal buitengewoon goed op een nuchtere en bondige wijze. Iets waar het nog wel eens aan ontbreekt bij andere podcasts in dit genre. Wat mij betreft een van de beste Nederlandse podcastseries die ik heb beluisterd, onbegrijpelijk dat hier niet meer aandacht voor is geweest. (β˜…β˜…β˜…β˜…)

Gescheiden mannen van 40+ op datingapps

Sorry, maar dit moest ik opnemen in deze nieuwsbrief.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

( via Konnarinari op Reddit )

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Antoon

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ferdinand

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Giel

De beste kattengifjes

Ja, ze zijn weer terug! Na drie edities met alleen maar oude kattengifjes of niet-kattengifjes zijn er deze editie weer alleen maar katten . Zoals altijd verzameld door de enige, de echte, de superleuke Lotte Belice!

Dit gifje is speciaal voor Stan, die een kleine donatie deed aan De Circulaire . In ruil heb ik speciaal voor hem dit gifje geselecteerd, dat me een beetje doet denken aan de internetredactie van De Volkskrant , waar Stan werkt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zo voel ik me elke ochtend als de wekker gaat.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En in navolging van de vierde plek van de kattengifjescompetitie is hier nog een roomba die het niet zo heeft met de harige huisgenoot.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Op maandag 2 december is er een cursus ' Wendbaar & Integrerend Samenwerken in de Keten '. Op basis van het 'VeranderLemniscaat' (gegroeid uit de verandercommunity) kun je dan leren hoe je eigenaarschap kan verankeren. Γ‰n er wordt dialoog gevoerd met een instrument die als groepsinterventie benut kan worden. De content zal dan worden geopend zodat je vooraf (en achteraf) kan "voordenken".

Ik weet verder niet wat dat betekent. Wat ik wel vast kan "voordenken" en verankeren is dat er diezelfde avond ook weer een verse Circulaire in je mailbox valt. Doei!