Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #21: de nieuwsbrief VAN DE TOEKOMST

Verzonden: 22-03-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo Circulairistas! Jullie zaten je waarschijnlijk al af te vragen waar jullie favoriete tweewekelijkse nieuwsbriefje bleef. Ik had een vervroegd toneelklasje en ondanks alle moderne herinneringsmiddelen ben ik toch strak vergeten om De Circulaire vervroegd te verzenden op de gebruikelijke maandagavond. Sorry! Om het goed te maken neem ik jullie mee.... NAAR DE TOEKOMST:

Welkom in 2050

Er zijn veel manieren waarop je jezelf belachelijk kan maken. Proberen de toekomst te voorspellen is misschien wel de beste. Het klopt nooit, en áls het toevallig wel klopt klinkt het in het heden bizar onwaarschijnlijk.

Maar ik hou van dingen waardoor mensen me belachelijk kunnen maken. Dus ga ik voorspellen hoe het leven er uit ziet over 34 jaar, in 2050 .

Dat doe ik in twee delen: deze tweek de eerste vijf voorspellingen, de volgende tweek de laatste vijf én alle bizarre voorspellingen die jullie me nog mailen.

Wat ik nu al vast voorspel: het woord 'tweek' gaat 2050 niet halen.

1. In 2050 is iedereen vegetariër

Steeds meer mensen eten vleesvervangers. Of kweekvis. Insecten zitten al in het standaard assortiment van de Jumbo . En in 2050 is kweekvlees vast ook ruim verkrijgbaar.

En zeg nou zelf: de kwaliteit van nepvlees is toch inmiddels al zo goed dat het bijna niet meer te onderscheiden is van echt?

“Echt” vlees wordt in 2050 nog wel gegeten, maar alleen als je een keer ‘luxe’ uit eten gaat, bijvoorbeeld in de retro-snackbar (“Bitterballen met écht vlees, dat ken ik nog uit mijn jeugd!”). Eater.com schreef al eens een recensie over een retro-restaurant in 2081 waar je nog echt vlees kan krijgen.

Doordeweeks eten mensen aardappelen, groentes en een goed stuk kweekbiefstuk.

2. In 2050 bestaat de pil van Drion (en wordt sterk aangeraden)

Als je denkt dat we nu al veel merken van de vergrijzing stel je dan de situatie voor in 2050: veel van de babyboomers uit de jaren 50 leven dan nog steeds dankzij de steeds beter wordende gezondheidszorg. Een enorm probleem, want wie gaat al die zieke hoogbejaarden verzorgen? Vanaf 2040 krimpt de beroepsbevolking en niet iedereen kan of wil bejaardenverzorger worden.

Nu is het nog een misdaad om 99-jarigen te helpen als ze zelf vinden dat hun leven ‘voltooid’ is, in 2050 is het de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog: mensen boven de 80 die weinig eigen geld of kinderen hebben om in hun eigen levensonderhoud (en medische kosten) te voorzien zal de pil van Drion als alternatief worden aangeboden in plaats van minimale verzorging.

3. In 2050 is geen lid zijn van een sociaal netwerk een strafbaar feit

Over dertig jaar zijn de begrippen privacy en ‘persoonlijke levensfeer’ volkomen onbelangrijk geworden. De onthullingen van Edward Snowden tonen aan dat de overheid ons de hele tijd in de gaten houdt. In 2050 is het echter volkomen geaccepteerd dat je lid bent van een, door de overheid gecontroleerd, sociaal netwerk, al dan niet in nauwe samenwerking met een groot bedrijf als Facebook of Google. Geen lid zijn is dan net zoiets als er voor kiezen om geen paspoort te hebben.

Als je te veel online artikelen leest over illegale zaken krijg je een coach langs die moet uitzoeken of je niet aan het radicaliseren bent. Het gevolg is ook dat al je acties vastgelegd worden en gedeeld met bijvoorbeeld verzekeraars. Een zorgverzekering aanvragen wordt onbetaalbaar als je bijvoorbeeld meer dan een biertje per dag drinkt.

Steeds meer mensen zullen daarom onverzekerd door het leven gaan. Jezelf behoeden voor je eigen fouten is te duur geworden. Maar een minderheid zal er juist trots op zijn om niet verzekerd door het leven te gaan: een leven zonder zekerheden is ook wel weer spannend.

4. In 2050 is alcohol voor sukkels

In de jaren vijftig was het simpel: als je niet rookte deed je dat omdat je ziek was. Anders was je gewoon een beetje raar. Tegenwoordig moet je jezelf verantwoorden als je niet elk weekend laveloos in de kroeg staat met je tiende vaasje.

Maar in 2050 wordt je met je tiende biertje direct naar een heropvoedingskamp gestuurd. Meer dan sporadisch alcohol drinken (en dan bij voorkeur alcoholvrij of alcoholarm) is voor de zwakken.

Je ziet het al op bijvoorbeeld muziekfestivals in Scandinavië: daar mag je alleen alcohol drinken in speciaal daar voor aangegeven gebieden. En zelfs Jan Smeets van Pinkpop dacht in 2012 dat het in 2017 ook op Pinkpop ook al het geval zou zijn .

In 2050 ga je ‘naar buiten’ of naar ‘het bierhok’ als je een biertje wilt drinken. Niet erg gaaf, en daarom alleen iets voor de verstokte alcoholisten. Bovendien is alcohol in 2050 een stuk duurder: denk de prijzen die je nu betaalt in Noorwegen of Finland.

5. In 2050 zitten mensen liever in de cloud dan in de lucht

Het meest milieuvervuilende wat je kan doen, na kinderen krijgen, is vliegen. En ook al gelooft een minderheid van de wereldbevolking dat het met de opwarming van de aarde wel meevalt, in werkelijkheid zijn er al genoeg bedrijven die minder energie gebruiken en duurzamer werken. Niet omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het simpelweg geld scheelt. Vliegen wordt dus weer iets voor de happy few, net zoals een jaar of vijftig geleden .

Wat gaan mensen dan doen? Manieren om niet-lijfelijk met elkaar te communiceren worden steeds innovatiever. Zoals bijvoorbeeld de double , een iPad op wieltjes die je op afstand kan besturen. Het lijkt een gimmick, maar er zijn ook mensen die letterlijk niet zonder kunnen .

Iedereen doet nu natuurlijk al aan Skype en gewoon ouderwets bellen, maar in 2050 is het zo ingeburgerd dat het nog nauwelijks uitmaakt waar je bent: communicatie verloopt voor het overgrote deel digitaal.

Volgende week de volgende vijf voorspellingen!

Hay enzo

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Het was me het tweekje wel! Bij de Volkskrant ging deze week een nieuwe campagne los onder de naam Kijk Verder . We maken nu elke dag een explainervideo (uitlegfilmpje). En we maakten ook een nieuwe website met al onze filmpjes en webspecials onder die naam: Kijk Verder . Leuk hoor.

Ook leuk: de Trump Votewiser. Want Trump is inmiddels zo vaak van mening veranderd dat je niet alleen moet weten of je op Trump stemt (dat kan overigens sowieso niet, want we wonen in Nederland, niet in de USA, LOL) maar op welke Trump je stemt. We werden zelfs gelinkt door Foreign Policy, wat Obama ook leest, dus dan weet je het wel. Welke Trump ben jij ?

Mijn Magnum Opus is toch wel de Godverdehoeren-knop. En die deed het nooit op mobiel. En eigenlijk de laatste jaren sowieso niet meer. Hashoema! Nu dus eindelijk weer operationeel zodat ook jij je agressie kan botvieren. Godverdehoeren !

En last but not least : ik heb mijn eigen website weer een beetje geupdate met wat recente projecten . Maar u kunt ook gewoon elke week De Circulaire lezen.


Leukste enzo

Gifjes enzo

Deze keer de achterkomeditie! Zoals altijd weer dankzij de immer charmante Lotte Belice en deze keer ook met dank aan Peter Pussolini.

Deze kat denkt dat hij een hond is, komt er achter dat hij dat niet is, en geeft op.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Katten horen geen pizza te eten, deze kat komt daar op dit moment achter.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Konijntjes houden er niet van om gefilmd te worden, en deze snuffie komt daar op dit moment achter.
Deze afbeelding is niet beschikbaar En puppies kunnen echt fucking irritant en vermoeiend zijn, en deze hond komt daar nu achter.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Dat was het weer! De volgende Circulaire komt uit op maandag 4 april. Ook die dag: het congres Vandaag zorgen voor morgen met onder andere sessies als "In de stroomversnelling!  Als je durft, neem je plaats in deze snelkookpan en ga werken! Sparren! Leren! Brengen! Halen!". Brengen? Halen? Ik snap niks van de zorg, behalve dat er veel zieke mensen in terecht komen.

En tot die tijd: maak iemand anders lid van de Circulaire. Stuur een tweet. Schrijf een Facebookpost. Praat eens met je oude moeder. Of ga gewoon lekker naar het zwembad.

Doei!