Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #9

Verzonden: 05-10-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Godallemachtig mensen. Hoe doen echte journalisten dat eigenlijk, goede nieuwsbrieven schrijven? Ik had de afgelopen twee weken totaal geen tijd om leuke linkjes te verzamelen (het zijn er heel veel deze keer), iets te schrijven over mijn presentatie bij de Avans hogeschool, een stomme foto uit te kiezen, de tweehonderdste abonnee van De Circulaire te fotograferen, iets over mijn werkzame leven te vertellen en een kattengifje uit te zoeken. Oh wacht, het is toch gelukt. Lees snel verder!

De vertwijfeling van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Leuk was dat, toen Brenda van de opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) in Den Bosch me vroeg om een 'inspiratieles' te komen geven voor haar vierdejaars studenten. "Waar moet ik dan in vredesnaam over komen praten?" vroeg ik nog een beetje onzeker. "Gewoon, over wat jij doet enzo. Je kunt leuk vertellen hoor. Komt goed!".

Ik had natuurlijk gewoon een algemeen verhaal kunnen houden over mijn werk bij de Volkskrant, maar ik voelde ergens een drang om er wat meer van te maken: een klas vol vierjaardejaars studenten, in de bloei van hun leven, trappelend om iets fraais van hun carrière te gaan maken. Daar kun je toch wel wat meer aan meegeven dan alleen maar een opgekalefaterde portfoliopresentatie?

Mijn eerste ingeving was om iets te vertellen over waarom ik het zo jammer vind dat mensen die dingen maken zo vaak vervallen in vaste stramienen. Eerst een functioneel ontwerp, dan een technisch ontwerp, dan nog een planningsoverleg, en oei! Nu zijn we al over budget en er is nog helemaal niks! Volgens mij kun je veel beter gewoon maar een beetje aanprutsen, snel wat ideeën bedenken, uitproberen en kijken wat er werkt.

'Van prutsen tot perfectie' leek me wel een leuke titel.

Maar ik wilde eigenlijk ook wel wat vertellen over hoe je digitaal verhalen vertelt. Maar toen dacht ik: vertel ik eigenlijk wel verhalen? Zijn het niet vooral vormen voor andermans verhalen? En: wat is een verhaal eigenlijk?

Nou ja, dat soort vragen dus.

Het leek me ook wel leuk om wat wijze lessen mee te geven vanuit mijn 17-jarige beroepspraktijk (eindelijk een goede zin gevonden waar dat woord in past!) Maar toen moest ik denken aan het geweldige essay Teach, Don't Tell van Steve Losh die zegt dat je beter kan uitleggen hoe je iets doet in plaats van wat je doet.

Maar goed, ik had er toch maar wat van gemaakt. En de studenten waren blij, eind goed al goed. Wat is nou eigenlijk de moraal van dit verhaal?


De 200ste lezer van De Circulaire van alle afgelopen weken

22 september jongstleden, om 18.05 was het dan zover: de tweehonderdste abonnee van De Circulaire . En het bleek ook nog eens iemand te zijn die ik én kende en al dertien jaar niet had gesproken: Roel uit mijn klas op de middelbare school. Wonderlijk toch? Anyway, ik heb hem maar geschreven dat hij nu niet moest denken dat hij taart kreeg. Als dank nodigde hij me prompt uit voor koffie (heel hoffelijk), want hij bleek zo'n beetje om de hoek te wonen. In ruil voor de uitnodiging moest er uiteraard een Circularsie (dat is een walgelijk kutwoord wat "Circulaire" combineert met het woord "selfie") worden gemaakt, waarvan bij deze akte!
Deze afbeelding is niet beschikbaar


Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

  • Er gingen twee producties live die ik voor de Volkskrant heb gemaakt: Verloren Generatie , een longread over de Chinezen die eind jaren zestig naar het platteland werden gestuurd. En klimaatfittie , over de 678 tweets tellende discussie over hoe journalisten rapporteren over global warming .
  • Jullie snappen natuurlijk dat De Circulaire eigenlijk een slechte poging is om opdrachten binnen te slepen voor mijn freelance-onderneming. Helaas is dat plan in duigen gevallen aangezien De Volkskrant (een van de ongelukkigen die er in was getrapt) mij een vaste aanstelling heeft aangeboden voor vier dagen per week. Een offer i couldn't refuse . Vanaf nu dus alleen nog kattengifjes die worden goedgekeurd door De Persgroep!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De meest pijnlijke foto van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar Mark Rutte had een leuk ideetje voor de foto. Bedankt Kustaw!

Heel veel leuke dingen op het internet van de afgelopen twee weken

Er waren erg veel leuke dingen op het internet de afgelopen twee weken, dus daarom: een extra lange editie!

Het kattengifje van de afgelopen twee weken

Njam njam njam.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Huil je nu omdat deze Circulaire al weer uit is? Beetje sneu. Hoe dan ook, over twee weken is er weer een nieuwe editie. Heb je in de tussentijd iets wat je echt kwijt moet? Dat kan: reply gewoon op deze mail en vertel me wat je dwarszit. Je mag ook een gastbijdrage sturen. Of een foto van je toiletschilderijen. Of een uitnodiging voor een sensitivity-training waar je wil dat ik een verhaal over schrijf. Dit weekend heb ik nog tijd, dus kom maar op!

En ik herhaal het nog maar even: als je andere mensen lid wilt maken dan doe je dat door ze naar hay.li/circulaire te sturen en boos te worden dat ze nog niet eerder lid waren.

Dat was het voor deze keer. Doeis!