Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #32: het eenzaamste treinstation, bordjes die zichzelf tegenspreken en honden in een koelkast 🚉⚠️🐶

Verzonden: 19-09-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Yo mensen! De crossmediaredactie van de Volkskrant is genomineerd voor de VOJN online journalistiek awards met maar liefst vijf producties, waarvan ik er drie heb gebouwd. Het moet niet gekker worden. Een jaar geleden wás die redactie er namelijk nog helemaal niet. Zo snel kan het dus gaan.

Waar het niet zo snel gaat is op Leeuwarden Achter de Hoven, het eenzaamste treinstation van Nederland. Dat, en nog veel meer lees je in deze Circulaire .

Het eenzaamste treinstation van Nederland

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Foto: Ymblanter / CC-BY-SA

Of je nu op de trein staat te wachten op Amsterdam Centraal of op, zeg, Winsum in Groningen, van één ding kun je zeker zijn: elk uur stopt er een minimaal één trein.

Dat dacht ik tenminste, maar dat is niet zo. Want op Leeuwarden Achter de Hoven kun je lang wachten. Elke dag stoppen er slechts drie treinen, en alleen door de week. De enige reden dat dit station nog open is komt door de omgeving: er staat een fabriek van FrieslandCampina. De NS en Prorail proberen het stationnetje al jaren te sluiten, maar dat lukt maar niet.

Het doet me denken aan het verhaal over een treinstation in Japan wat alleen open bleef omdat er één meisje de trein naar school nam . Het station sloot afgelopen maart: het meisje had haar eindexamen gehaald.

Hay's bezigheden van de afgelopen tweek

  • De crossmediaredactie van de Volkskrant (waar ik werk) werd dus de afgelopen tweek genomineerd voor de VOJN Awards, de jaarlijkse prijzen voor de beste internetjournalistiek, met maar liefst vijf producties (ik werkte aan drie van die producties mee). Straks kun je zeggen dat je De Circulaire al las voordat het van een prijswinnende newsroom developer was.
  • Ik droomde dat ik bij een fotoexpositie was over geiten in de openbare ruimte onder de welluidende titel "Urban Goats".
  • Ik maakte een digitale versie van de Schallmaier-index over verkeersborden .
  • 2.5 miljoen Nederlanders kunnen slecht lezen en schrijven. Dit is hun verhaal .
  • En een week geleden zat ik hele dag op m'n knieën in een hal om het plastic afval van Bahram Sadeghi te sorteren: 1000 dagen plastic .


Bordjes die zichzelf tegenspreken

Trouwe lezer Julia zag dit toilet wat zichzelf tegenspreekt:

Deze afbeelding is niet beschikbaar


De leukste links van de internets van de afgelopen tweek

De leukste dierengifjes van de afgelopen tweek

Als je me zoekt zit ik in de koelkast.
Deze afbeelding is niet beschikbaar Dit is een leuk gifje, maar wat is dit voor beest? Een capibara? Een kangaroo? Is er een bioloog onder mijn lezers die het weet?
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En tenslotte: katten en doosjes zijn altijd een gouden combinatie. Zelfs als de kat het een allemaal een beetje moeilijk vindt.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! De Circulaire #33 verschijnt op 3 oktober. Maar misschien ga je dan al naar het concert van Nickelback in de Ziggo Dome. Haha! Natuurlijk niet, want fans van Nickelback zijn mensen met een slechte smaak en kúnnen dus geen abonnee zijn van De Circulaire . Toch?

Doei!