Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #160: wat ik het afgelopen anderhalf jaar deed 😴

Verzonden: 09-05-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo!

Afgelopen week zat ik opgesloten in een voormalige school in Amsterdam Nieuw-West. Ik zat daar om na te denken over experimenten met podcasts. Kan je ze bijvoorbeeld ook (gedeeltelijk) genereren op basis van waar je bent? Of op wat voor apparaat je luistert? Het antwoord daarop vind je (nog) niet in deze nieuwsbrief.

Wat je wél vindt is een project waar ik de afgelopen anderhalf jaar mee bezig ben geweest. En uiteraard leuke linkjes en kattengifjes. En vooruit, ook een hond en een alpaca want ik ben fauna-inclusief en divers.

Veel plezier met deze Circulaire !


Hay's activiteiten van de afgelopen anderhalf jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Trouwe lezers zullen zich wellicht herinneren dat ik in deze nieuwsbrief vaak vertelde wat ik de afgelopen twee weken had gedaan op professioneel gebied. Sinds ik in 2020 fulltime freelancer ben zijn die berichten wat minder frequent geworden. Dat betekent niet dat ik minder doe! Alleen dat de projecten waar ik me nu mee bezig houd vaak van langere duur zijn. En soms ook meer adviserend in plaats van dat ik in een paar weken een website bouw en online zet.

Dus is het juist extra leuk als ik wél iets kan aankondigen. De afgelopen anderhalf jaar heb ik samen met Nienke Huitenga (tevens trouwe lezer van het eerste uur!) de complete website van het Stedelijk Museum Schiedam (SMS) op de schop genomen. Het daadwerkelijke bouwen lieten we over aan anderen, maar we hebben wel het hele museum meegenomen in een traject voor de herontwikkeling van de site en het bedenken van een concept.

Die oude site was eigenlijk al best wel goed, maar kon beter. Een mooie aanleiding was de verbouwing van het museum. Het resultaat is vooral een evolutie van de site. De goede elementen hebben we laten staan, en aangevuld met nieuwe elementen die we in nauwe samenwerking en workshops bedachten met medewerkers van het SMS. Dat was een uitdaging op zich, want de meeste workshops vonden online plaats tijdens de pandemie. Veel van de medewerkers hebben we niet, of maar een of twee keer fysiek gezien. Toch mag het resultaat er zeker zijn!

Aanstaande zaterdag 14 mei gaat het verbouwde SMS open. En nu staat er dus een fraaie (ver)nieuwde website inclusief een compleet nieuwe sectie met verhalen over de collectie , wat ze op onderwijsgebied doen , wat ze voor de stad doen en natuurlijk de tentoonstellingen en activiteiten .

We zoeken nog testers voor de vernieuwde website. Heb jij 45 minuten over om de site op mobiel te testen? Laat het me weten (reply op deze mail) en we plannen iets in.

Lezersbrieven over immersief theater

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Naar aanleiding van de vorige Circulaire (over immersief theater) kreeg ik lezerspost. Trouwe lezer Erwin schreef:

In de jaren 80 had je de theatergroep Tender die voorstellingen deed zonder dat je wist dat het een voorstelling was en wie er wel of niet bij hoorde. Ik heb er één per ongeluk als wachtende in een postkantoor bijgewoond :-)

Trouwe lezer Elger liet me weten:

Qua immersief theater: Secret Cinema in Londen, waarin je onderdeel kan worden van de wereld van bekende films is echt fantastisch. Je wordt onderdeel van het verhaal van de film en krijgt ook een personage aangemeten en er zijn overal acteurs en een grote omgeving. Vaak moet je ook nog een soort van puzzelen om het verhaal helemaal mee te krijgen. Drie jaar geleden naar Stranger Things geweest en dit najaar ga ik Guardians of the Galaxy doen.

Op Twitter tipte Rene me nog de immersieve theaterervaring Op klompen door de dessa en in Tilburg kun je naar de Meta Maze van Doloris.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Behalve het Stedelijk Museum Schiedam ben ik de afgelopen tijd dus ook bezig geweest met het project De merel uit de machine , waarin ik onderzoek of podcasts generatief en interactief gemaakt kunnen worden. Mijn collega Lieven legt ons project hier uitgebreid uit .

  • Muzieksoftwareproduct Ableton heeft een site waarop je gratis kan leren hoe een synthesizer werkt .

  • In de jaren zestig was het plan om London te voorzien van niet één maar drie snelwegen rondom de stad. Het plan is gelukkig nooit doorgezet want het is bizar als je leest wat er allemaal gesloopt ging worden .

  • De voormalige CEO van smartwatch Pebble legt uit waarom zijn bedrijf faalde .

  • Een leuk lijstje met tooltjes voor de command line die je nog niet kende .

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Auteur Kevin Kelly werd 70 en schreef daarom 103 dingen die hij graag eerder in zijn leven had geweten . (via LotteM)

  • Waarom gratis openbaar vervoer geen oplossing is voor het klimaatprobleem .

  • Ben je slachtoffer van een zedenmisdrijf? Dikke kans dat, zelfs als je aangifte doet, de dader niet wordt veroordeeld en je er alleen voor staat. NRC schetst een zwart beeld van het Nederlandse rechtssysteem (ook als podcast te luisteren).

  • De schoolklas zou de laatste plek zijn waar alle sociale niveaus nog door elkaar zitten. De praktijk is anders. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het Nederlandse onderwijs sterk gesegregeerd is, en De Volkskrant laat dat duidelijk zien in deze datavisualisatie .

  • Techwebsite Tweakers gaat helemaal stoppen met tracking cookies van derde partijen . Dat is goed nieuws, want veel beter voor de privacy. Opvallend detail: ze zijn hierin (voorlopig) de enige titel van hun uitgever DGP. Hopelijk doet het goede voorbeeld goed volgen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

De chef kattengifjes was op het moment dat ik schrijf bezig om de jaarrekening van onze VVE na te kijken. Gelukkig had ze ook nog tijd om iets saaiers te doen: kattengifjes doorsturen voor deze nieuwsbrief!

Deze hond is ook de jaarrekening van de VVE aan het nakijken in z'n slaap.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze alpaca is veel te cool voor deze nieuwsbrief.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En de huisgenoot van deze kat moet z'n kattenkruid voortaan achter slot en grendel verbergen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

23 mei aanstaande is het zover. Dan doet de gemeente Almelo de "natte handtekening" in de ban. En dat gebeurt niet zomaar, maar met een virtual reality-video! Dat is niet zomaar een video, maar een 360 graden film met een uniek perspectief en extra dimensie. In deze video valt zoveel meer te zien dan de digitale geboorteaangifte met elektronische handtekening, en het zorgt zeker voor hilarische taferelen! Gelukkig krijgen kersverse ouders na de geboorte nog steeds een rol Bolletjes beschuit – een bedrijf uit Almelo.

Helaas was dit evenement wel in 2016 , maar gelukkig kunt u aanstaande 23 mei óók de nieuwe Circulaire in uw mailbox verwachten. Zelfs zonder "natte handtekening"!

Doei!

Één trouwe lezer doneerde de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief (in cash zelfs, bedankt!). Heb je ook wat over voor De Circulaire ? Doe dan een donatie .

Wil je een keer vrijblijvend (digitaal) met mij koffie drinken? Om te praten over werk, iets wat in deze nieuwsbrief stond, of gewoon zomaar? Plan een afspraak met me in via Calendly .