Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #94: Hay Kranen legt het internet uit 🌍

Verzonden: 08-07-2019

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Wees maar blij dat je lid bent van De Circulaire , want jij mag als trouwe lezer als eerste luisteren naar mijn nieuwe podcast: Hay Kranen legt het internet uit .


Hay Kranen legt het internet uit

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik liep al een hele poos rond met het plan om een podcast te maken. Het leek me namelijk erg leuk om te kletsen over dingen die me interesseren en dat mensen dat dan vrijwillig gaan luisteren. Een beetje hetzelfde als een nieuwsbrief, maar dan in audio. Eind vorig jaar vond de helft van de respondenten op de enquête dat ook, dus wist ik het zeker: in 2019 ging ik een podcast maken.

Maar waarover? Ik had wel wat vage ideeën maar niks concreets. Ik luister echter genoeg om te weten wat ik niet prettig vind in een podcast:

  • Het duurt allemaal veel te lang.

  • Het gaat alle kanten op: er is geen focus.

  • Het is te veel jongens onder mekaar en niet te volgen als je net instapt.

Ik draaide dat om en wist dus wat ik wél wilde: niet te lang, duidelijke focus en begrijpelijk voor een breed publiek.

Trouwe lezer en podcastexpert Lieven bood aan om een keer te praten. En samen met hem bedacht ik dat het eigenlijk wel heel tof zou zijn om een podcast te maken waarin ik zaken uit de digitale wereld uitleg. Een beetje zoals het segment Yes, Yes, No uit Reply All , een van mijn favoriete podcasts.

Het is vier maanden later, en nu kun je luisteren naar Hay Kranen legt het internet uit , een podcast van zo'n 20 minuten waarin ik de digitale wereld uitleg aan de hand van de vraag van een gast. Omdat ik het zo sneu vind als een nieuwe podcast maar één aflevering heeft begin ik gelijk met drie afleveringen.

En die kun jij als trouwe lezer nú luisteren via de website . Je kunt per aflevering ook uitgebreide show notes lezen met meer informatie en linkjes over de onderwerpen.

De podcast staat nog 'in de wacht' bij de bekende platforms (Apple Podcasts en Spotify), dus je kunt 'm helaas nog niet in je favoriete app luisteren. Wil je een seintje als dat wél kan? Klik dan op dit linkje en je krijgt een mailtje als het zover is .

Ik ga proberen om (na de zomerstop) elke maand een nieuwe aflevering te maken. Dus heb je prangende internetvragen: laat het me weten. En alle feedback op deze nieuwe podcast, ook als je het helemaal niks vindt, is uiteraard van harte welkom. Veel luisterplezier!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

#1: Waarom zie je rare advertenties op Instagram? www.haykranen.nl

Een vriendin van Wendy van der Waal kreeg allemaal gekke advertenties op Instagram. Zoals voor enorme varkenspoten gemaakt van foam. Mensen zeiden dat het met algoritmes te maken had. Maar wat zijn algoritmes? En wat hebben ze te maken met die rare advertenties?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

#2: Wie bewaart het internet? www.haykranen.nl

We bewaren en zorgen voor monumenten, schilderijen en bijzondere boeken. Geart van der Pol vroeg zich af hoe dat dan zat met het internet. Wordt dat ook ergens bewaard? En kun je dan ook je oude Hyves-account zien?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

#3: Hoe bespioneer je heel Nederland? www.haykranen.nl

Heel Nederland bespioneren. Sonja Alferink vroeg zich niet af of het mag, of dat het al zo is, maar gewoon: of het kan. En zo ja, hoe zou je dan alles wat mensen doen volgen? En kun je dan ook op basis van die data voorspellen of iemand de wet overtreedt of verdacht gedrag vertoont?

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Je zou zeggen dat het internet wel op was na de enorme linkdump die De Circulaire #93 was. Het is twee weken later, en ik heb toch weer een stuk of vijftig linkjes bij elkaar gescharreld. Maar ik houd het deze keer beschaafd, want jullie moeten ook nog mijn podcast luisteren .

De beste kattengifjes

Voor de laatste keer dit seizoen verzameld door de onbetwistbare kampioen kattengifjes verzamelen: Lotte Belice!

Deze hond vindt die menselijke fascinatie voor steentjes die nét niet omvallen maar onnozel.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En de menselijke fascinatie voor hoelahoepen zegt de kat-reïncarnatie van Wethouder Hekking ook helemaal niks.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En virtual reality dan? Dat gaat nooit iets worden. Vraag maar aan deze hond.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het! Ik mag nu eindelijk op vakantie. U kunt ondertussen fijn mijn podcast gaan luisteren (wel doen hè!) en alle ongelezen Circulaires stiekem weggooien.

Maandag 26 augustus om 20.00 kunt u weer een nieuwe Circulaire verwachten. Ik wens u een prachtige zomer. Tot dan!