Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #3

Verzonden: 13-07-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Maar liefst 43 mensen ontvangen nu al tweewekelijks De Circulaire! Hoera! In deze editie vind je tips voor muziek, documentaires, het internet en een expositie, accidental outlets, een gifje en gratis Hay.

Gratis Hay voor de komende week

Zo gaat dat als freelancer: ik zat te kijken in mijn agenda van deze week en ik zag niks . De afgelopen maanden was ik fulltime bezig met klussen maar toevallig heb ik deze week helemaal niks ingepland.

De meeste mensen vinden dat fijn (lekker vakantie!), maar ik kan er niet tegen. Ik word altijd een beetje zenuwachtig als ik niks te doen heb. Gelukkig ben ik vanaf volgende week weer vol bezet, maar op het moment van schrijven zit ik in een diepe crisis.

Dus: jullie gaan mij helpen doordat ik jullie ga helpen: deze week werk ik gratis . Zolang de voorraad strekt. Heb je een tof idee voor een project en een coder/gemankeerde vormgever/leraar/klankbord/hobbykok nodig voor een paar dagen? Alleen deze week doe ik het (bijna) gratis als vrijwilliger.

Om te voorkomen dat al mijn lieve Circulaire lezers me deze week keihard gaan uitbuiten heb ik wat regels bedacht:

 • Ik heb het recht om je aanbod te weigeren zonder opgaaf van reden. Ik ga niet je Facebook-kloon bouwen in drie dagen waar jij vervolgens schathemeltjerijk mee wordt en gaat rentenieren op Ibiza.
 • Op eigen risico: als ik opeens ergens een andere (betaalde) klus moet afmaken heb je pech.
 • Het project en maakproces is onderwerp van de volgende Circulaire .
 • Ik stuur geen factuur, maar je doet wel een donatie (bedrag mag je zelf weten) aan een (nader te bepalen) goed doel.
Waar wacht je nog op? Reply op deze mail en ik maak je (goed afgebakende en binnen drie dagen realiseerbare) dromen waar!

Muziekdocumentaire van de afgelopen twee weken

What Happened, Miss Simone , te zien op, bijvoorbeeld, Netflix. Een documentaire over het leven van Nina Simone. Een aanrader omdat de docu, ondanks dat haar dochter en familie er aan meewerkte, niet de weg van kritiekloze lof kiest. Simone had een complex en moeilijk leven, en dat wordt goed verteld.

Dingen die ik verder deed de afgelopen twee weken

 • Ik heb een stuk geschreven over het perfecte CMS . (Pas op: Engels en ander moeilijk taalgebruik).
 • Ik gaf een lezing over Wikipedia bij het Regionaal Archief in Nijmegen.
 • Verder gewerkt aan Future Cities voor de Volkskrant. Aanstaande woensdag live!
 • Iedereen die ik vertel dat ik een cursus Python geef zegt: "Wat leuk! Dat wil ik ook!". Iedereen wil leren programmeren! Dat was echt niet zo toen ik in 2000 op een blauwe maandag informatica studeerde. Toen zeiden mensen gewoon "sukkel" en gingen ze verder met bier drinken en naar Melanie C op hun discman luisteren.

Album van de komende twee weken

Tame Impala was al best een goede band ( Lonerism uit 2012 is tof), de nieuwe plaat belooft nog beter te worden. En hij staat in z'n geheel op de Luisterpaal van 3voor12 .

Accidental outlet

Wie op Amsterdam Centraal rondloopt is het misschien wel eens opgevallen: mensen met een lege telefoon die bij de (zeer sporadische) stopcontacten hun telefoon staan op te laden zodat ze de noodzakelijke berichtjes naar hun bae kunnen sturen. Lotte Meijer legde het tafereel vast:

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Expositie van de afgelopen twee weken

Ik ben er zelf nog niet geweest, maar volgens welingelichte bronnen is de expositie Gimme Shelter een aanrader, en dan specifiek de expositie in Nieuwersluis (bij Breukelen). Hier zijn onder andere de foto's van Danila Tkachenkote zien die afgedankte militaire complexen fotografeert.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Katten gifje van de afgelopen twee weken

Vrijwel iedereen en z'n kat (haha!) wist me te melden dat ze de kattengifjes van de afgelopen Circulaire geweldig vonden. Omdat ik natuurlijk nooit meer het niveau kan halen van die kat die een bloemetje op z'n kop kreeg heb ik deze keer een gifje van blanke mensen die niet kunnen dansen.
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Leuks van het internet van de afgelopen twee weken

 • ​Stel: je bent een investeerder in het Texas van 1919, net op het moment dat er een olieveld is ontdekt. Investeren in lokaal vastgoed lijkt je wel wat. Dus je steekt geld in een wolkenkrabber van 480 feet (150 meter). Is het ding gebouwd, blijk het iets kleiner te zijn: geen 480 feet, maar 480 inches (12 meter) .
 • Hoeveel kost dat eigenlijk, zo'n festival organiseren ?
 • In Melbourne gaven ze alle bomen een e-mail adres. Maar in plaats van dat mensen problemen gingen mailen (waar het voor was bedoeld) stuurden ze liefdesbrieven .
 • Die deep dream afbeeldingen van Google (zie de vorige Circulaire ) zijn er nu ook als filmpjes. En ze zijn fucking creepy .
 • Heb je een iPhone of iPad, niks te doen en vind je dat (in tegenstelling tot mij) wel fijn? Hier is een lijst met de beste spelletjes voor iOS .
Dat was het. Tot de volgende Circulaire!