De Circulaire #100: de feesteditie! 🎉🎉🎉
Verzonden: 04-11-2019
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?Joepie! Op 16 juni 2015 verscheen even na middernacht de allereerste Circulaire . In die eerste editie schreef ik dat ik deze nieuwsbrief "waarschijnlijk net zo lang vol houd als mijn lessen Aikido: eenmalig".
De Circulaire bleek echter een blijvertje, want vier en een half jaar en honderd edities later verschijnt deze collectie interessante linkjes, kattengifjes en mijn bespiegelingen op van alles en nog wat nog steeds om de week op maandagavond in uw mailbox.
Een feesteditie dus. Op het moment dat deze nieuwsbrief wordt verstuurd zijn zo'n dertig fans aanwezig bij het feestje in Amsterdam. Niet getreurd als jij er niet bij bent: het verhaal dat ik daar aan het houden ben staat ook in deze editie.
En wat je ook in deze editie kunt vinden (überhaupt de enige reden dat mensen nog steeds lid zijn): de einduitslag van wat jullie het beste kattengifje aller tijden vinden.
Maar eerst kijken we terug op de eerste 99 edities.
Een korte geschiedenis van De Circulaire in tien edities
Hoe vertel je de geschiedenis van deze nieuwsbrief? Nou, met deze hoogtepunten uit tien bijzondere edities.
#1: Het begin
Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen dingen op te dringen die ik interessant vind. Op de basisschool had ik een gefotokopieerd krantje samen met een vriendje. Op de middelbare school was ik oprichter, mede-hoofdredacteur en later hoofdredacteur van de schoolkrant. En van 2015 tot en met 2018 werkte ik zelfs voor een echte krant .
In 2012 kwam ik NextDraft tegen, van de Amerikaanse internetondernemer Dave Pell. Een dagelijkse nieuwbrief waarin een selectie goed gecureerde linkjes op een toegankelijke, informele toon werden verspreid. Dat wilde ik ook. Misschien niet dagelijks, maar toch zeker eens in de twee weken.
Voor mijn eigen nieuwsbrief had ik de naam Webbode bedacht, maar nadat ik op synoniemen.net keek naar andere woorden voor 'nieuwsbrief' kwam ik uit op 'circulaire'.
Het duurde nog even voor ik die nieuwsbrief daadwerkelijk uitbracht. Maar op reis in Japan in juni 2015 bedacht ik: ik ga het nu echt maar eens doen. Een dag na mijn 32-ste verjaardag verstuurde ik de eerste editie van De Circulaire . Slechts zes mensen kregen die eerste editie. Maar je moet ergens beginnen.
#2: Kattengifjes
Dat allereerste nummer lijkt best wel veel op een editie van nu. Er waren linkjes naar interessante dingen op het internet. En er was 'een goed stuk'. In de eerste editie ging dit over waarom ik nooit meer een spiegelreflexcamera mee op reis zou nemen. Één ding ontbrak er echter wel in: een kattengifje. Die kwam pas in het tweede nummer. Of nou ja, eigenlijk twee stuks. Ook een recept voor linzensoep trouwens, maar dat is geen traditie geworden.
#6: De Correspondent-koppengenerator
Het aantal leden groeide lekker, die eerste paar edities. Bij nummer zes waren het er zo'n 60. De volgende editie waren het er opeens bijna 170, bijna een verdrievoudiging. Hoe dat kwam? Een generator met koppen van De Correspondent ging viraal . En zelfs Rob Wijnberg moest toegeven dat het best grappig was.
#13: Barrie de aap
Er zijn weinig dingen zo meelijwekkend als volwassen mannen die hele nieuwsbrieven vol schrijven over hun apenknuffels. Helaas is dat toch iets dat ik vrijwel elke editie doe. Niet vrijwillig, het overkwam me. In 2012 kreeg ik een apenknuffel die getraumatiseerd was, en tegen wil en dank vond hij een plekje als de onwaarschijnlijke mascotte van deze nieuwsbrief. Wat Barrie gezien heeft (het onderwerp van de dertiende editie) weten we helaas nog steeds niet. Wat we wel weten: zijn priemende zwarte oogjes zullen nog boven menig Circulaire -artikel schitteren.
#15: De jaarlijkse enquête
Nu we het toch over Barrie hebben: die staat dus elk jaar met kerst boven de traditionele Circulaire -enquête. Na inmiddels vier edities van de enquête weten we de volgende dingen:
-
Het gemiddelde cijfer dat lezers geven als waardering voor de nieuwsbrief is altijd ergens tussen de 8.1 en de 8.5.
-
Niemand heeft ooit een cijfer lager dan een 7 gegeven.
-
De vraag of u meer of minder kattengifjes wilt heb ik er uit gehaald omdat er nog nooit een duidelijk antwoord op is gekomen. Het zijn er per decreet nu altijd drie.
-
Tot afgrijzen van de chef kattengifjes besloot u vorig jaar dat u niet exclusief met 'u' of 'je' wilt worden aangesproken, maar met een volkomen inconsistente mix van die twee. [ Red: u wordt bedankt, je bent me een doorn in het oog. ]
#33: De overstap naar Revue
De editie van 4 oktober 2016 was de enige editie die niét op een maandag uitkwam. Dit kwam zo: tot die editie werd De Circulaire verstuurd via TinyLetter , een gratis nieuwsbrievendienst. Maar die editie werd opeens 'in quarantaine' geplaatst omdat er blijkbaar dingen instonden die niet door het algoritme van TinyLetter kwamen.
Wat dat precies voor dingen waren was volstrekt onduidelijk, dus ik besloot eieren voor mijn geld te kiezen en te verhuizen naar een Nederlands bedrijf: Revue. Daar betaal ik wel voor (zo'n €5 per maand) maar ik heb er nog nooit problemen mee gehad.
#41: Schouderbreuk
Editie 41 was de enige die ik gedeeltelijk met voice recognition moest dicteren, omdat ik mijn schouder op onfortuinlijke wijze had gebroken. Maar liefst drie edities moest ik overslaan voordat mijn schouder was geheeld en ik weer een editie kon schrijven: nummer 42 (tevens het antwoord op alles, dus dat klopt).
#52: Rare bijeenkomsten
De delen waar ik altijd de meeste moeite mee heb bij het schrijven van De Circulaire is de intro en de uitro. Want elke keer schrijven 'Dat was het weer, tot over twee weken' is wat duf. Vandaar dat ik in editie 52 iets bedacht: als ik zoek naar evenementen die plaatsvinden op de dag dat de volgende Circulaire uitkomt kan ik daar iets over schrijven. En zo was een traditie geboren.
En voor als u zich dat afvraagt: vanavond had u ook aanwezig kunnen zijn bij de PIMP Theatershow in Rotterdam ("een vrolijke, inspirerende en prikkelende avond over gastvrijheid, blijheid, service en jouw gast"), " Dassen waar en hoe zij leven in het Elsloose natuurgebied " (met mooie dia’s van Willy de Koning) en een cursus bloemschikken voor de natte dagen in Volkel . Maar die is wel uitverkocht.
#65 & #97: Meeste kliks
Ik kan precies zien op welke linkjes u allemaal klikt. En ook hoe vaak. Daarom kan ik ook achterhalen wat het meest aangeklikte linkje in De Circulaire is (sinds editie #33, zie boven waarom).
Er blijken twéé linkjes te zijn die beide precies evenveel kliks haalden, namelijk 123. En laat dat nou ook nog eens beiden een raar huis zijn. Het eerste is een nogal verwaarloosd huis in Tegelen waar de makelaar het niet nodig vond om de boel een beetje op te ruimen voor de fotograaf kwam (zie foto). Het tweede was dit Australische griezelhuis van drie edities geleden.
#94: Hay Kranen legt het internet uit
Behalve dat de enquêtes (zie #15) een jaarlijkse gelegenheid zijn om Barrie in de nieuwsbrief te zetten doe ik ook wel wat met de uitslag. In de enquête van dit jaar vroeg ik wat ik dit jaar moest gaan doen als hobbyproject. Ruim de helft van de lezers gaf aan dat ik een podcast moest gaan maken. Één van die lezers mailde zelfs dat hij wel wilde helpen, en dus bedacht ik samen met Lieven Hay Kranen legt het internet uit . Een podcast waarin ik, verrassend genoeg, het internet uitleg. Inmiddels zijn er vijf afleveringen online , de zesde ben ik aan het monteren. Ik doe altijd wat mijn lezers zeggen!
Kattengifjescompetitie - de uitslag
Dan nu the moment you've all been waiting for : de uitslag van de grote kattengifjescompetitie! In twee rondes kon u stemmen op wat u het beste kattengifje ever vindt. In die tweede ronde werd er maar liefst 94 keer gestemd.
Binnen 2 dagen was 75% van die stemmen binnen. Maar 13 mensen hadden een selectie waarin niet een gifje uit de top 3 stond. Van die 13 waren er slechts 3 die ná de eerste stemdag stemden. Ergo: het was eigenlijk al heel snel duidelijk wat de beste kattengifjes waren.
Dat gezegd hebbende: hier is de top vijf van beste kattengifjes, met de oorspronkelijke bijschriften van de editie waar ze uit kwamen.
#5: Die eerste keer dat je ontdekt dat je grijze haren hebt.
#4: Behalve de mens zal ook de kat in de toekomst door robots overbodig worden gemaakt.
#3: De definitie van een kutkat [Chef Kattengifjes: oftewel – een kat!] is dit exemplaar voor een roltrap in Istanbul.
#2: Deze kat vindt compassie, gelijkheid en democratie allemaal overschat.
Nota bene: dit was de winnaar van de eerste ronde.
#1: Wat deze kat doet is een metafoor voor de Brexit.
Dit gifje kwam slechts tot plaats vijf in de eerste ronde! Maar gaat er nu met de hoofdprijs vandoor.
De complete top 50, met vermelding van de oorspronkelijke editie waar het gifje uitkwam is vanaf nu zien op mijn website.
Dat was het!
Het was af en toe best wel heftig om elke twee weken een nieuwsbrief vol te schrijven. Vooral als dat moest met een gebroken schouder (true story), op de achterbank van een auto (true story) en onder water toen ik aan het duiken was op de Malediven (nee, dat is niet waar). Wat me altijd motiveerde waren al die leuke reacties die ik van u kreeg. Of het nou een linkje was, of een gifje, of gewoon een 'ik vond het leuk, ga zo door', het is altijd fijn om te merken dat je werk wordt gewaardeerd.
Dus daar ga ik gewoon mee door! In dit tempo verschijnt op 25 maart 2024 de 200ste editie. Tegen die tijd ben ik de 40 gepasseerd, heeft de mens Mars gekoloniseerd (volgens Elon Musk) en is misschien zelfs het Verenigd Koninkrijk eindelijk uit de Europese Unie getreden.
Wat zeker zo is: over twee weken, op maandag 18 november, verschijnt De Circulaire #101 met weer gewoon een goede selectie linkjes, persoonlijke ontboezemingen en onthullingen (zoals wat ik een week geleden in Berlijn deed) én verse kattengifjes.
Tot dan!