Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #79: KATTENGIF 🙀😱💀

Verzonden: 10-12-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Ja hoi. U dacht misschien dat lid zijn van De Circulaire zonder gevaren is, maar in deze editie zult u leren dat u er niet te licht over na moet denken. Verder: hoe je gezichten griezelig kan manipuleren. Waarom Chinezen vrijwillig naaktfoto's maken. En zeehonden die een paling in hun neus hebben. Ik weet het zeker: ú heeft heel veel zin om de 79-ste editie van De Circulaire te gaan lezen. Veel plezier!


Kattengif(jes)

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een trouwe lezer schreef me afgelopen week:

Beste Circulaire,

Afgelopen week was ik in mijn stamkroeg en besloot ik dat het tijd werd om de spiegel van het herentoilet te voorzien van een prachtige Circulaire-sticker. De volgende avond was ik weer in mijn stamkroeg en zat ik op mijn vertrouwde plek. Een van de andere stamgasten liep woedend op mij af:

"Is die sticker op het toilet van jou?!"

"Ehh, ja." zei ik.

"Ik heb je altijd een aardige kerel gevonden.", zei de stamgast, "dus dit had ik echt niet van jou verwacht."

"Wat niet?" sputterde ik.

"Dat jij KATTENGIF verkoopt! Als ik gisteren had gezien dat jij die sticker ophing had je ter plekke kapot geschoten!"

Ik keek naar de stamgast. Hij maakte geen grapje. Hij was echt in de veronderstelling dat ik kattengif verkocht.

"Ja, maar dat is geen gif! Het zijn gif-jes, korte video's op het internet."

"Niks ervan! Ik ben dan wel Engels, maar ik weet heel goed wat GIF betekent in het Nederlands! Dit had ik van jou dus niet verwacht!"

De bardame bleek de sticker te hebben weggehaald. De stamgast was onvermurwbaar. Ik verkocht kattengif.

Bedankt trouwe lezer! Zoals u ziet: lid zijn van De Circulaire is niet zonder gevaar!

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

  • Voor al uw Engelstalige vrienden is Het Booking.com-reisbureau nu ook eindelijk beschikbaar in het Engels: The Booking.com Travel Agency .

  • Zoals elk jaar doneer ik rond de Kerst geld aan het Internet Archive, die ons digitaal erfgoed veilig stelt voor de volgende generaties. U zou dat ook echt moeten doen .

  • Ik ben gaan klimmen. Het was toch geen dom idee.

  • Ik maakte traditiegetrouw mijn Top-2000 lijstje, wat u hier kunt bekijken . Nutteloze statistieken over mijn lijstje: 43% van de artiesten komt uit het Verenigd Koninkrijk. 25% bestaat uit vrouwen. De enige niet-blanke artiesten zijn Prince en Michael Jackson. Het oudste nummer is van Dusty Springfield ( Losing You ), het nieuwste van Sufjan Stevens ( Impossible Soul ). Tien van de 35 nummers stonden er vorig jaar nog niet in.

Het beste gezichtengereedschap

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een paar weken geleden gaf ik een workshop over het digitaal manipuleren van afbeeldingen voor Hackers & Designers . Voor de workshop The Universe of () Images kwamen zo'n 20 ontwerpers, hackers en andere creatievelingen bij elkaar om twee weekenden (in Amsterdam en Keulen) te experimenteren met techniek en afbeeldingen.

Ik had het specifiek over het digitaal manipuleren van gezichten. Ik heb meerdere projecten gedaan over dat onderwerp , dus het lag voor de hand om daar iets mee te doen. Probleem was alleen: ik vond de bestaande technieken óf te beperkt (zoals de vele faceswap -appjes) óf juist veel te ingewikkeld (want je moet gelijk gaan programmeren).

Dus, zoals jullie inmiddels wel van me gewend zijn, ging ik aan de slag om zelf iets te maken. Het resultaat is facetool , een command line utility waarmee je met slechts één commando gezichten kan swappen (zelfs in video's), tellen en croppen . Installatie is nog een beetje ingewikkeld, maar als je wat ervaring hebt met de terminal (en bij voorkeur een Mac of Linux-machine hebt) én je wilt rare dingen doen met gezichten: probeer facetool eens uit .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Voor het oog

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Voor het hoofd

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Voor het hart

De beste kattengifjes

De chef kattengifjes was afgelopen week na drie jaar hard werken klaar met haar grote klus bij de Anne Frank Stichting: de organisatie een stuk digitaler maken. Het belangrijkste resultaat is de prachtige nieuwe website die een bezoekje zeker waard is. Je kan bijvoorbeeld virtueel rondlopen in het achterhuis , longreads lezen over de onderduikers en video's kijken over discriminatie en antisemitisme. Het zijn misschien geen kattengifjes, maar wel minstens zo belangrijk.

Deze kat vindt compassie, gelijkheid en democratie echter allemaal overschat.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ook puppies hebben soms een brain freeze .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Vossen ook. Blijf kijken!

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Op kerstavond verschijnt de laatste Circulaire van dit jaar, en dat is tevens de laatste editie voordat ik vertrek naar Latijns-Amerika, om daar twee maanden te gaan reizen. Maar niet getreurd! De Circulaire blijft ook gewoon tweewekelijks verschijnen zodat ik bij terugkomst niet een miljoen keer hetzelfde verhaal hoef te vertellen aan iedereen over hoe mijn reis was in één minuut.

Tot dan!

Deze afbeelding is niet beschikbaar