Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #78: DocLab, data en domme alliteraties 🤨

Verzonden: 26-11-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi! In deze nieuwsbrief: wat er nieuw is in de wereld van de interactieve documentaire, een gratis cursus data science, vijftien geweldige linkjes en een prima selectie kattengifjes. Het wordt heel plezierig allemaal.

En houd al dat leuks niet voor jezelf: stuur deze nieuwsbrief eens door naar de laatste mailer in je inbox. Want zelfs de Belastingdienst, Zalando en Nigeriaanse spammers houden van kattengifjes.

Veel plezier met deze Circulaire!


DocLab 2018

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was de afgelopen twee weken bij DocLab , het onderdeel van het documentairefestival IDFA waar alles wordt vertoond dat wel documentair is, maar niet een uur op een bioscoopscherm te projecteren valt. U kunt denken aan VR-films, installaties, games en dit jaar zelfs een aantal diners; het thema was Humanoid Cookbook .

Het is ook een soort reünie, want een hoop mensen met wie ik ooit heb gewerkt komen naar dit festival. Én een aantal Circulaire -lezers die hadden gehoopt op een setje stickers die ik natuurlijk keihard vergeten was (Peet en Peter: mail je adres en ze gaan op de post!).

Mijn favoriete DocLab-moment van het jaar vond plaats toen trouwe lezer Nienke en ik de foyer inliepen na de openingsavond en er een kleine oudere Amerikaanse dame op ons afkwam en we dit gesprek hadden:

"I'm very sorry, but i need to talk to you. It's very important. Are you both working in this business?"

"Ehh, yes"

"You know what's missing from all of these talks?"

"No...?"

"A sense of play! All this stuff here is fucking pretentious!"

Ik moest haar wel een beetje gelijk geven. Veel werken op DocLab zijn ook een beetje pretentieus. Dat is niet alleen uniek voor DocLab, veel films tijdens IDFA zijn dat ook. Maar dat valt denk ik wat minder op, omdat de vorm zo bekend is bij een breed publiek.

Je hebt documentaires waarin zonder woorden en met een schokkerige camera een Chinese visser een uur lang z'n boot aan het schoonmaken is (nee, echt ). Dat is een vrij pretentieus concept, maar de vorm blijft vertrouwd: in een bioscoop naar bewegende beelden op een doek kijken.

De "ervaringen" op DocLab zijn zelden zo vertrouwd: je moet een rare VR-helm op, met wildvreemden een familiediner naspelen of zelfs een paar minuten in een mortuariumkist liggen . Omdat het zo lastig is om het over de inhoud te hebben zonder het ook over de vorm te hebben (omdat die onbekend is) denk ik dat het al snel wazig en pretentieus wordt, of lijkt.

De gebruikersvriendelijkheid van deze ervaringen is cruciaal, en dat kan echt wel beter. Mensen zijn snel bang voor techniek en 'nieuwe dingen'. Met name als er dan een hoop academisch gebabbel omheen ontstaat schrikt dat mensen af.

Dat gezegd hebbende: dit kwam ik allemaal tegen tijdens DocLab:

Fundamenten der datawetenschap met Python

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik heb de afgelopen maanden een cursus data science ontwikkeld en gegeven aan de nieuwe master Data Driven Design van de Hogeschool Utrecht. Die cursus is inmiddels afgelopen, maar het lesmateriaal is er nog wel.

Ik heb al die stof omgevormd tot een online leerboek met 25 hoofdstukken . En omdat ik van mening ben dat met belastinggeld betaald lesmateriaal voor iedereen beschikbaar moet zijn is de hele cursus beschikbaar onder een open Creative Commons-licentie .

Als u dus wat tijd over heeft: leer data science met Python .

De beste linkjes

Is het iemand opgevallen dat ik de tijdelijke kopjes van de secties in deze rubriek de vorige week niet had vervangen? En dat er dus gewoon 'Een', 'Twee' en 'Drie' stond in plaats van 'Leuk en interessant', 'Kunst en cultuur' of zoiets? Nee? Moet ik daar dan nog wel moeite voor doen?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ars

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Fama

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Jocosus

De beste kattengifjes

Zoals altijd weer gecureerd en verzameld door de beste chef kattengifjes ter wereld: Lotte Belice!

Als uw kinderen ook zo zoet zijn als ze even op uw smartphone mogen: met katten kan dat ook.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat leert dat je niet altijd kunt krijgen wat je wilt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Genoeg katten! Ga eens aan het werk!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

In de volgende editie: gezichten mechanisch bewerken met code, een trouwe lezer die dankzij mijn kattengifjes bijna in elkaar werd geslagen (true story) en mijn verslag van de eerste keer dat ik ben gaan klimmen (volgens mij is dat echt een dom idee).

Tot dan!