De Circulaire #78: DocLab, data en domme alliteraties 🤨
Verzonden: 26-11-2018
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?Hoi! In deze nieuwsbrief: wat er nieuw is in de wereld van de interactieve documentaire, een gratis cursus data science, vijftien geweldige linkjes en een prima selectie kattengifjes. Het wordt heel plezierig allemaal.
En houd al dat leuks niet voor jezelf: stuur deze nieuwsbrief eens door naar de laatste mailer in je inbox. Want zelfs de Belastingdienst, Zalando en Nigeriaanse spammers houden van kattengifjes.
Veel plezier met deze Circulaire!
DocLab 2018
Ik was de afgelopen twee weken bij DocLab , het onderdeel van het documentairefestival IDFA waar alles wordt vertoond dat wel documentair is, maar niet een uur op een bioscoopscherm te projecteren valt. U kunt denken aan VR-films, installaties, games en dit jaar zelfs een aantal diners; het thema was Humanoid Cookbook .
Het is ook een soort reünie, want een hoop mensen met wie ik ooit heb gewerkt komen naar dit festival. Én een aantal Circulaire -lezers die hadden gehoopt op een setje stickers die ik natuurlijk keihard vergeten was (Peet en Peter: mail je adres en ze gaan op de post!).
Mijn favoriete DocLab-moment van het jaar vond plaats toen trouwe lezer Nienke en ik de foyer inliepen na de openingsavond en er een kleine oudere Amerikaanse dame op ons afkwam en we dit gesprek hadden:
"I'm very sorry, but i need to talk to you. It's very important. Are you both working in this business?"
"Ehh, yes"
"You know what's missing from all of these talks?"
"No...?"
"A sense of play! All this stuff here is fucking pretentious!"
Ik moest haar wel een beetje gelijk geven. Veel werken op DocLab zijn ook een beetje pretentieus. Dat is niet alleen uniek voor DocLab, veel films tijdens IDFA zijn dat ook. Maar dat valt denk ik wat minder op, omdat de vorm zo bekend is bij een breed publiek.
Je hebt documentaires waarin zonder woorden en met een schokkerige camera een Chinese visser een uur lang z'n boot aan het schoonmaken is (nee, echt ). Dat is een vrij pretentieus concept, maar de vorm blijft vertrouwd: in een bioscoop naar bewegende beelden op een doek kijken.
De "ervaringen" op DocLab zijn zelden zo vertrouwd: je moet een rare VR-helm op, met wildvreemden een familiediner naspelen of zelfs een paar minuten in een mortuariumkist liggen . Omdat het zo lastig is om het over de inhoud te hebben zonder het ook over de vorm te hebben (omdat die onbekend is) denk ik dat het al snel wazig en pretentieus wordt, of lijkt.
De gebruikersvriendelijkheid van deze ervaringen is cruciaal, en dat kan echt wel beter. Mensen zijn snel bang voor techniek en 'nieuwe dingen'. Met name als er dan een hoop academisch gebabbel omheen ontstaat schrikt dat mensen af.
Dat gezegd hebbende: dit kwam ik allemaal tegen tijdens DocLab:
-
Nour is een geweldige game waarin je met je eten kan spelen .
-
Ross Goodwin (een van de twee winnaars van de competitie) reed met een auto gevuld met computers van New York naar New Orleans en liet die computers zelf een boek schrijven op basis van de omgeving die de computers 'observeerden': 1 the road .
-
Beleef op je telefoon het jaar 1968 alsof het 2018 is met 1968.Digital .
-
Situation Rooms is tegelijkertijd een theaterstuk en multiplayer shooter .
-
Jean Boîte Éditions geeft papieren boeken uit voor een digitaal tijdperk, zoals Theory van Kenneth Goldsmith .
-
Geluid en vorm hebben iets met elkaar te maken: het bouba-kiki effect .
-
Ontroerend Goed maakt hele toffe interactieve theaterstukken .
Fundamenten der datawetenschap met Python
Ik heb de afgelopen maanden een cursus data science ontwikkeld en gegeven aan de nieuwe master Data Driven Design van de Hogeschool Utrecht. Die cursus is inmiddels afgelopen, maar het lesmateriaal is er nog wel.
Ik heb al die stof omgevormd tot een online leerboek met 25 hoofdstukken . En omdat ik van mening ben dat met belastinggeld betaald lesmateriaal voor iedereen beschikbaar moet zijn is de hele cursus beschikbaar onder een open Creative Commons-licentie .
Als u dus wat tijd over heeft: leer data science met Python .
De beste linkjes
Is het iemand opgevallen dat ik de tijdelijke kopjes van de secties in deze rubriek de vorige week niet had vervangen? En dat er dus gewoon 'Een', 'Twee' en 'Drie' stond in plaats van 'Leuk en interessant', 'Kunst en cultuur' of zoiets? Nee? Moet ik daar dan nog wel moeite voor doen?
Ars
-
Tim Klein combineert verschillende legpuzzels met elkaar en dat is fantastisch .
-
Als u graag een influencer of vlogger wilt worden maar geen talent hebt of gatlelijk bent kunt u nu net doen alsof u dat bent met een uitbreidingsmodule voor The Sims 4 . Die uitbreiding werd uiteraard weer gerecenseerd door iemand op YouTube . Meta!
-
Hoe je in 150 uur met een doos lego en wat goedkope electronica een zelfrijdende auto kan maken .
-
Waarom heeft Wikipedia eigenlijk nog steeds een losse mobiele website ?
Fama
-
In Leiden wordt heel interessant onderzoek gedaan naar de werking van placebo's, en de New York Times schreef daar iets over . Maar lees ook even waarom placebo's het gevolg zijn van het niet snappen van statistiek .
-
De Correspondent gaat Amerikaans. Dat weet u al lang, maar als u lid wilt worden (ik niet hoor) dan kan dat via dit linkje . Circularista van het eerste uur Nienke krijgt dan korting op haar abonnement. Of een basisinkomen. Of een diner met Rob Wijnberg. Of zoiets. Sorry, ik ben het vergeten wat ze nou eigenlijk krijgt.
-
Paul Polman is de baas van Unilever en was hoofdrolspeler in het hele debacle over de dividendbelasting. Hij gaf een heel raar interview aan het AD .
-
Radiolab , een van mijn favoriete podcasts, had een geweldige aflevering over de oorsprong van gay conversion therapy : de therapie om homo's te genezen .
-
Kate Bush liet in 2005 de Australische entertainer Rolf Harris zingen op haar nieuwe plaat: Aerial . Pijnlijk, want Harris moest in 2014 vijf jaar de cel in omdat hij minderjarige meisjes seksueel had misbruikt. Bush gaf dit jaar Aerial opnieuw uit en heeft op die editie de zang van Harris overnieuw laten inzingen door haar zoon. Een verstandige keuze of geschiedsvervalsing? In ieder geval reden voor heel veel discussie .
Jocosus
-
Via Olaf: een wellicht ietwat overdreven video over veiligheid op de werkvloer .
-
In de vorige Circulaire heb ik maar liefst 77 lezers teleurgesteld toen ze klikten op het linkje over "de computersloper van de Betuwe" en toen helemaal niks zagen. Dus daarom in de herhaling: de computersloper van de Betuwe (1983).
-
Guido (die ooit alle rondes van Met het Mes op Tafel won) bezocht de plek waar postcode 9999 ZZ te vinden zou moeten zijn .
-
Amazon heeft nu een magnetron met Alexa -integratie (dus die je kunt commanderen met je stem) en het is net zo zinloos als het klinkt .
-
Wat krijg je als je de intro van Benny Hill combineert met Angel of Death van Slayer? Nou ja, dit .
De beste kattengifjes
Zoals altijd weer gecureerd en verzameld door de beste chef kattengifjes ter wereld: Lotte Belice!
Als uw kinderen ook zo zoet zijn als ze even op uw smartphone mogen: met katten kan dat ook.
Deze kat leert dat je niet altijd kunt krijgen wat je wilt.
Genoeg katten! Ga eens aan het werk!
Dat was het!
In de volgende editie: gezichten mechanisch bewerken met code, een trouwe lezer die dankzij mijn kattengifjes bijna in elkaar werd geslagen (true story) en mijn verslag van de eerste keer dat ik ben gaan klimmen (volgens mij is dat echt een dom idee).
Tot dan!