Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #74: de 6 uur 's ochtends editie šŸ˜“

Verzonden: 01-10-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Ik begon vorige week als docent en moet nu godverdehoeren twee keer in de week opstaan om 6 uur dus ik ben gesloopt en had echt geen tijd meer om een hele lange Circulaire te schrijven (u denkt: "ik sta elke dag op om 6 uur 's ochtends, maat"). Dus ik heb alleen wat nieuwe muziek, screenshots, linkjes en kattengifjes deze keer. Doei.


De beste muziek

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik ontdekte de afgelopen twee weken opeens veel goede nieuwe muziek:

 • De Britse electronicatovenaar Aphex Twin bracht tussen 2001 en 2014 niks uit onder die naam, maar is de laatste jaren opeens weer heel actief. Collapse is een nieuwe EP van een klein half uur die veel doet denken aan zijn werk rond het Richard D. James Album (1996). Mijn favoriet is het lekker van de tong rollende MT1 t29r2 .

 • Het Amerikaanse Low maakt al 25 jaar trage, dreigende muziek met een spaarzaam instrumentarium. Voor hun twaalfde album hebben ze het opeens over een compleet andere boeg gegooid met veel krakende electronica op Double Negative . 3voor12 heeft een interview .

 • Courtney Barnett komt uit AustraliĆ« en heeft gewoon een hele leuke indierockplaat gemaakt met fijne gitaarliedjes. Luister naar Charity .

De beste gratis af te halen

Voor de tweede keer (zie Circulaire #69) verzamelt de chef kattengifjes niet alleen kattengifjes, maar ook de beste advertenties van gratisaftehalen.nl .

Ik heb deze advertentie zes keer gelezen en ik weet nog steeds niet wat er wordt aangeboden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

P.S. Wil je helpen? Leuke molen ook.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Tip voor Marianne: elke kringloopwinkel heeft twintig dozen Rummikub liggen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Vissen, met of zonder bak, van uitstekende kwalitijd!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

 • Sinds vorige week geef ik dus les in Data science fundamentals aan de Hogeschool Utrecht, dat eigenlijk gewoon Python voor beginners is. Als u virtueel wilt meedoen: hier is het lesmateriaal dat ik heb geschreven (en aan het schrijven ben).

 • In de vorige Circulaire stond een oproepje voor nieuwe klussen. Ik heb inmiddels drie gesprekken gehad met potentiĆ«le klanten, dus het werkt echt, zo'n berichtje in een nieuwsbrief. Bedankt voor alle tips!

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het echte nieuws

 • Als u door de bomen het bos niet meer ziet in het Rusland-Trump verhaal dan kunt u terecht bij de New York Times . In een gigantische longread (10.000 woorden) wordt alles op een rijtje gezet: The Plot to Subvert an Election .

 • Nederland is kampioen in flexibele arbeidscontracten. Bijna drie miljoen mensen hebben een tijdelijk arbeidscontract of werken als ZZP-er, meestal onder slechte voorwaarden en zonder pensioenopbouw. De Groene reconstrueert waar dat ooit misging: aan de keukentafel van Lodewijk de Waal in 1996 .

 • De Volkskrant maakte ook een reconstructie, over de 354 leerlingen van het VMBO Maastricht die deze zomer geen diploma kregen vanwege 'grote onregelmatigheden' bij hun school. Hoe kon het daar zo fout gaan ?

 • Ook bij De Volkskrant : het ontroerende en aangrijpende verhaal van Fokke Obbema, de Volkskrant -journalist die een jaar geleden plotseling een hartstilstand kreeg en het maar net overleefde. Ik was even dood .

 • De 156-jaar oude Amerikaanse levensverzekeraar John Hancock gaat vanaf 2019 alleen nog maar levensverzekeringen aanbieden waar je korting krijgt als je een activiteitentracker, zoals een Fitbit, draagt. Hoe meer je loopt of sport, hoe minder premie je betaalt . De ANWB heeft hier iets vergelijkbaars voor autoverzekeringen : hoe 'veiliger' je rijdt, hoe minder je afdraagt. Ik overweeg een model waarin ik u automatisch uitschrijf voor De Circulaire als u niet lang genoeg naar de kattengifjes kijkt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het creatieve nieuws

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het leuke nieuws

 • Ik zat van de week flabbergasted te kijken naar een programma op de BBC: op prime time stond een jongetje op een grasveld te fluiten en te schreeuwen naar een border collie, die allemaal schapen in een hok moest zien te krijgen. Dat programma duurde een uur en is blijkbaar een jaarlijkse terugkerende wedstrijd die al sinds 1976 wordt uitgezonden: One Man and his Dog .

 • Via Lodewijk: wat als het Engels fonetisch consistent was ?

 • Trouwe lezer Marloes was aan het zoeken naar het recente gevecht van kickbokser Rico Verhoeven op YouTube toen ze opeens iets heel anders tegenkwam. Er is blijkbaar een bedrijf dat op bestelling een speech met pianobegeleiding en zang voor je maakt en dat hebben ze ook voor Verhoeven gedaan . Ben ik nou cynisch en harteloos als ik dit afschuwelijk sentimenteel geschmier vind?

 • De nieuwste manier om als miskende schrijver onder de aandacht te komen: plaats een rouwadvertentie voor jezelf .

 • In AustraliĆ« doken een poosje terug opeens een hoop graancirkels op. De oorzaak bleken niet marsmannetjes te zijn maar stonede wallabies .

De beste kattengifjes

Het is een tijdje geleden, maar deze rubriek bevat deze editie ook echt alleen maar kattengifjes! Dat komt natuurlijk door de onbetwiste expert op dit gebied: de geweldige Lotte Belice!

Die keer dat je een erwt at maar het een bolletje wasabi bleek te zijn.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Die keer dat er een net iets te corpulente man half bij je op schoot kwam zitten in de bus.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En die keer dat je voor het eerst ontdekt dat je grijze haren hebt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Nee, wacht. Dat was het niet! Ik ga iets nieuws proberen, namelijk een puzzeltje om u even bezig te houden tot de volgende nieuwsbrief.

Ik heb uit drie willekeurige Wikipedia-artikelen cijfers geprikt, die u moet vinden op basis van mijn aanwijzingen. Noteer de cijfers van:

 • Het geboortejaar van een Nederlandse muzikant die in augustus 1955 overleed in Groningen.

 • Het aantal inwoners in 1982 van een Franse gemeente met 379 inwoners op 1 januari 2011 en de postcode 11400.

 • De notering in 2011 in de Top 2000 van een nummer wat te horen was in reclames van de Lidl en uitgevoerd werd door een band die gevormd werd in Detroit.

Tel die drie cijfers bij elkaar op en mail me het antwoord. De eerste goede inzender krijgt een setje Circulaire -stickers en een gesigneerde rare ansichtkaart opgestuurd.

De volgende Circulaire (met puzzeluitslag!) komt uit op maandag 15 oktober, gewoon om 20.00 in uw mailbox.

Tot dan!