Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #134: de hobbyprojecten-editie 🛠

Verzonden: 29-03-2021

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Ik hou van hobby's (ja, u mag even braken), en ik heb er nogal wat. Vandaar dat ik u in deze editie op de hoogte stel van de meest recente resultaten van mijn hobbyprojecten. Maar als u het niet zo heeft met de hobby's heb ik ook gezellige nieuwsartikelen over corona en iemand die z'n hond mishandelt door 'm snowboots aan te trekken.

U bent gewaarschuwd!


Mijn hobbyprojecten

Voor de kost bouw ik websites en andere digitale zaken. Maar in mijn vrije tijd doe ik dat ook (ik zou het bijna mijn passie noemen, maar dan moet u weer braken). Omdat ik de afgelopen tijd een paar dingen heb gemaakt die nog niet in deze nieuwsbrief hebben gestaan, leek het me nuttig om dat weer eens te delen. Bij deze!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Trouwe lezers weten dat ik een browserextensie heb gebouwd die de zin 'Het zijn rare tijden' voor elk nieuwsartikel zet op de grootste Nederlandse nieuwssites. Voor Vlaamse lezers heb ik goed nieuws, want met de laatste update zijn het ook rare tijden op de grootste Vlaamse nieuwssites, zoals Het Laatste Nieuws, het Nieuwsblad en VRTNWS. Op verzoek van onze zuiderburen zijn het daar wel vreemde tijden, en geen rare tijden. Ook goed nieuws voor mensen die Firefox gebruiken in plaats van Chrome, want daar werkt de extensie nu ook op.

Download de extensie hier .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik gaf een lezing op MozFest , het festival van Mozilla (de makers van Firefox). Die lezing ging over hoe je grappen kunt maken met computers, en dan specifiek over het fenomeen Markov chains . Ik heb daar eerder al eens een Correspondent-koppengenerator mee gemaakt , en héél lang geleden een online generator voor gebouwd . Voor de MozFest-lezing leek het me leuk om het idee van een Markovketen nog duidelijker te maken met een nieuwe tool. Hiermee kun je precies zien hoe het werkt. Probeer het zelfs eens met de Markovmachine .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik volgde een tijd terug een online lezing van Kevin Cunningham over digital gardens . Dat zijn persoonlijke websites waarop je dingen publiceert die niet per se helemaal 'af' zijn, maar meer een evolutie zijn van je eigen interesses. Net zoals in een tuin. Ik was daar zo door geïnspireerd dat ik dat principe ook meteen op mijn eigen website heb toegepast. Ik heb mijn tuintje alleen geen tuintje genoemd, maar een wiki . Je vindt er bijvoorbeeld handige tech cheatsheets , lijstjes met boeken die ik heb gelezen en films die ik heb gezien.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Vrijdag 9 april is er een online HackaLOD-bijeenkomst over toepassingen van Wikidata in de erfgoedwereld. Menno den Engelse vertelt bijvoorbeeld hoe hij straten in erfgoeddata heeft gematched met Wikidata . En ik geef zelf een presentatie over hoe ik de kunstwerken in de openbare ruimte van Nijmegen op Wikidata heb gezet. De bijeenkomst begint om 13.00 en duurt ongeveer anderhalf uur. Als je ook maar enige interesse hebt in Wikidata en/of erfgoeddata zou ik zeker aanhaken. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom, is gratis, in het Nederlands, en je hoeft je niet aan te melden .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Het Janssen-vaccin is slechts 66% effectief tegen COVID-19, dus je kan je er maar beter niet mee laten prikken, toch? Deze uitstekende explainer van Vox laat zien waarom die percentages nutteloos zijn en het eigenlijk niet uitmaakt welk vaccin je krijgt. Waarom dit niet veel beter wordt uitgelegd in de Nederlandse media en door de Rijksoverheid is mij eerlijk gezegd een raadsel.

  • Vanaf volgende maand zijn de snelle corona-antigeentesten te koop bij de drogist. Ze zijn nu al te koop op het internet voor een euro of vijf per stuk, en ik heb er van het weekend eentje geprobeerd (dat werkte prima, want ik had het niet). Die sneltesten zijn minder sensitief dan de PCR-test die je bij de GGD krijgt, maar dat is misschien juist wel beter .

  • Eind 2019 werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Clearview drie miljard foto's van het internet heeft verzameld om de ultieme gezichtsherkenningsdatabase te bouwen. Over de juridische en ethische limieten van dat bedrijf is een hoop te vertellen .

  • Investeerder Shaan Puri maakt duidelijk waarom praatapp Clubhouse volgens hem gaat falen .

  • Er was de afgelopen week wat met verkenners en kamerleden die functies elders krijgen. Rosanne Hertzberger beargumenteert dat er maar één iemand is die elders een functie moet krijgen: Mark Rutte .

  • In de Amerikaanse staat Georgia is vorige week een wet getekend die het moeilijker maakt voor zwarte inwoners om te stemmen. Toepasselijk genoeg werd die wet getekend onder een schilderij van... een slavenplantage .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn trouwe chef kattengifjes, is sinds kort verslaafd aan het kijken van Zelda- speedrunners op game-streamingservice Twitch. Misschien moet ze zelf ook een kanaal beginnen waar ze live kattengifjes zoekt!

Deze kat was trouwens maar moeilijk te vinden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Tip voor de volgende keer dat het sneeuwt: trek uw hond snowboots aan.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze hond is zo vervreemd door de lockdown dat hij de natuur niet meer snapt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Op 12 april aanstaande is het precies zestig jaar geleden dat Joeri Gagarin in de Vostok 1 een rondje om de aarde maakte en daarmee de eerste mens in de ruimte werd. Slechts acht jaar later stonden Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan. Een goed moment om eens anderhalf uur van je avond in te vullen (wees eerlijk, je had echt niks ingepland) met deze toffe lezing over hoe de boordcomputer van Apollo 11 die mannen op de maan kreeg.

Én om dat feit te vieren komt op die dag ook de 135ste Circulaire uw mailbox ingevlogen.

Tot dan! 🚀