Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #15

Verzonden: 28-12-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire


Feliz navidad Circulairistas! De kerststol is naar binnen gewerkt, de familieverplichtingen achter de rug, de kadootjes uitgepakt, maar gelukkig is er nog een afterpresent : de vijftiende editie van De Circulaire ! Met mijn favoriete platen van het jaar, kattengifjesmemory (!), een heuse enquete en uiteraard de leukste linkjes van het internet én vele katten en andere dierengifjes. Bonne année !

De beste muziek van het afgelopen jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Er zijn enkele zekerheden in het leven rond het einde van het jaar: pijnlijke kerstdiners met je schoonfamilie, te veel geld betalen voor een matig feestje met oud en nieuw en het lijstje , mijn jaarlijkse opsomming van het mooiste en het beste op muziekgebied.

Ik maak al twaalf jaar dit soort lijstjes. Daardoor zijn er inmiddels patronen te herkennen. Zoals een soort omgekeerde Star Trek Movie Curse : oneven muziekjaren lijken beter te zijn dan de even jaren. En inderdaad: 2015 was een goed jaar! Wel jammer voor volgend jaar, want dat gaat dus bagger worden.

Ook opvallend: net zoals in 2010 hebben Sufjan Stevens en Joanna Newsom een nieuw album uit dat hoog staat in deze lijst. En zoals altijd is het veel alternatieve muziek met een elektronisch randje (of andersom) en zo af en toe een uitstapje richting de hiphop en R&B.

De twintig van 2015

 1. Jlin - Dark Energy
 2. Joanna Newsom - Divers
 3. Sufjan Stevens -  Carrie & Lowell
 4. Father John Misty - I Love You, Honeybear
 5. Tame Impala - Currents
 6. Björk - Vulnicura
 7. Natalie Prass - Natalie Prass
 8. Floating Points - Elaenia
 9. Grimes - Art Angels
 10. zZz - Juggernaut
 11. Oneohtrix Point Never - Garden of Delete
 12. Deafheaven - New Bermuda
 13. Jamie xx - In Colour
 14. Panda Bear - Panda Bear Meets the Grim Reaper
 15. Miguel - WILDHEART
 16. Kurt Vile - b'lieve i'm going down...
 17. Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly
 18. Aphex Twin - Computer Controlled Acoustic Instruments pt2 EP
 19. FKA Twigs - M3LL155X
 20. Beach House - Depression Cherry
Ik heb ook een YouTube playlist gemaakt met van vrijwel alle albums hierboven een representatief nummer én, gewoon omdat het lekker is, Run Away With Me van Carly Rae Jepsen. Deze afbeelding is niet beschikbaar Dan het beste concert van 2015: Joanna Newsom in TivoliVredenburg zou een eenvoudige keuze zijn. Maar laat ik dat eens niet doen. De launch party van het nieuwe album van zZz in OT301 was behoorlijk legendarisch. Ik denk dat ik zo'n beetje enige was die geen drugs op had, in die kolkende massa in dat veel te kleine zaaltje. Beste concert van het jaar! Deze afbeelding is niet beschikbaar De herontdekking van dit jaar vond eigenlijk al plaats in 2014, maar mag ook dit jaar nog best genoemd worden: Talk Talk , en dan vooral de laatste twee albums Spirit of Eden en Laughing Stock heb ik de afgelopen 24 maanden vaak gedraaid. Wat een briljante muziek. Heel gek om dan te lezen dat Mark Hollis, het brein achter de band, na zijn soloplaat in 1998 eigenlijk nooit meer iets heeft uitgebracht. Blijkbaar had hij alles gezegd en gespeeld wat hij wilde.

Dat was het voor dit jaar. Als je benieuwd bent wat ik de afgelopen 12 jaar (!) leuk vond: hier zijn de edities van 2014 , 2013 , 2012 , 2011 , 2010 , 2009 , 2008 , 2007 , 2006 , 2005 , 2004 en 2003 .


Kattengifjesmemory

Deze afbeelding is niet beschikbaar
U bent een Circulaire -lezer, en dus waarschijnlijk een fan van kattengifjes. Wat is er beter dan kattengifjes?

Inderdaad: memory met kattengifjes! Het magazine van de Volkskrant had een speciaal kattennummer, dus een ideale kans om dit concept uit te werken for realsies. U kunt het spelen , meer dan 21.000 mensen gingen u voor.

Het spelletje heeft fans: ze belden de redactie om hun ongenoegen te laten blijken over de verwijdering van hun highscores (ik dacht dat ze aan het cheaten waren). Die bizar snelle tijden (onder de 30 seconden) waren blijkbaar écht mogelijk.


Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Naast Kattengifjesmemory (zie boven) werkte ik nog mee aan twee andere producties voor de Volkskrant. De Terug naar de Toekomst-quiz , met 16 voorspellingen uit het verleden over dit jaar. En Jouw Kerst , een slinkse manier om onze specials nog een keer onder de aandacht te brengen, vermomd als gespreksstof voor de deprimerende kerstavonden.


De enige enquete voor Circulaire -lezers van dit jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Bij een enquete hoort een lelijke stockfoto met watermerk. Let op die man links: hij is echt extreem blij met deze enquete.

O m het niveau wat u inmiddels van ons bent gewend óók in 2016 op peil te houden willen we u graag uitnodigen voor het invullen van een korte enquete. Deze zal niet meer dan enkele minuten van uw tijd kosten. Vul 'm in door op deze link te klikken .

Onder de inzenders verloten wij helemaal niks, behalve vriendelijke dank.

Hij is heel kort hoor. Acht vragen. Vul de enquete in en je maakt mij blij . Zie het als een soort functioneringsgesprek met je favoriete nieuwsbrief.


Leuks en bijzonders van het internet van de afgelopen twee weken


De beste katten en andere dierengifjes van de afgelopen twee weken

Hoe meer gifjes hoe beter toch? Of niet? (hint: vul de enquete in ). Deze keer: een konijn, drie hondjes, een panda en slechts één kat. Zoals altijd gescout door de onvolprezen Lotte Belice.

Toen ik afgelopen zaterdag door mijn eigen onhandigheid een vol blikje bier in m'n kruis gooide in de trein (ik moest nog anderhalf uur reizen) voelde ik me ongeveer zo:

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Je denkt soms dat die puppies het er om zo doen, zo schattig zijn ze!

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Slapen op een nat kussen is ook niet fijn.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En die kat Kranen! Waar is die kat verdomme?
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Tot zover De Circulaire voor 2015. No span , in 2016 is er ook weer elke tweek een nieuwe editie! Zet maar vast in uw agenda: 11 januari 2016 komt De Circulaire #16 uit (net voor of na mijn rijles, dat weet ik nog niet).

Zoekt u nog naar goede voornemens? Doe De Circulaire kado! Een sigaar uit eigen doos, want het kost u niks, maar dat hoeft u er niet bij te zeggen! Maak uw vrienden, familie en bokstherapeut lid door op deze link te klikken . Of niet. Maar dan ga ik u wel heel 2016 haten.

Fijne jaarwisseling!