Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #18

Verzonden: 08-02-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Deze afbeelding is niet beschikbaar Hola! Het spijt me, maar jullie moeten er weer aan geloven: de 18e editie van het nieuwsbriefje van ene H. Kranen: De Circulaire . Ik ga jullie deze keer lekker maken met verhalen uit Zuid-Afrika, net-niet vierkante enveloppen en de scheten van Adolf Hitler.

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar Ik was vooral in Zuid-Afrika de afgelopen week, zoals jullie wellicht hebben gemerkt uit de vorige editie van De Circulaire (tijdelijk omgedoopt in Die Omsendbrief ).

Ik was daar voor een hackathon van Hackastory , een startup waar ik bij betrokken ben die verhalenvertellers, ontwikkelaars en vormgevers meer met elkaar wil laten samenwerken door ze te laten experimenteren bij het maken van digitale verhalen. Dat doen we door hackathons te organiseren, en dat mochten we ook doen in Kaapstad op uitnodiging van de Open Society Foundations .

Tof hoor, twee dagen vijf teams begeleiden die onder andere een chatavontuur maakten waar je kan praten met Sudanese vluchtelingen via Telegram of op een alternatieve manier de relaties tussen nieuwsonderwerpen kan bekijken (werkt het beste op een telefoon).

Kaapstad is verder prachtig. Heel gek, met die tafelberg zo midden in de stad (neem de kabelbaan als je daar bent). De rand (lokale munt) staat heel laag, dus het eten is allemaal heel goedkoop (en lekker!) en je kunt er met pinguïns zwemmen op Boulder beach.

Minder gezellige zaken: de segregatie. De apartheid mag dan officieel voorbij zijn: er is nog steeds een enorme kloof tussen (overwegend rijk) blank en (overwegend arm) zwart. Alle gasten op het terras bij het restaurant zijn blank, alle obers en koks zijn zwart, behalve de eigenaar, die is natuurlijk ook blank. Toen ik in de supermarkt niet snapte hoe het weegschaaltje werkte kwam er een blanke man die snel naar een zwarte medewerker riep dat hij maar snel even mij moest laten zien hoe dat weegschaaltje werkte.

Het is niet zozeer het racisme (dat is er ook genoeg in Nederland), het is vooral de schijnbare verdeling in een heersende en een bedienende klasse wat zo opvallend is. Net alsof de koloniale tijd nooit voorbij is gegaan.

Als je eigenlijk geen zin had om dit allemaal te lezen (sorry, te laat) is er ook nog een kort filmpje over wat we hebben gedaan.

De Telegram-bot

Zoals jullie hebben gelezen (scroll een heel klein stukje terug naar boven) had een groepje een Telegrambot gemaakt. Ik kon natuurlijk niet achterblijven dus ook ik heb een Telegram-bot gemaakt .

Voeg 'haysbot' toe aan je Telegram en je kan voortaan op elk moment klassiekers uit mijn archief direct in je chatapp gebruiken. Onder andere De Jambers generator , De Correspondent koppengenerator en zelfs De onbegrijpelijke moppengenerator . Go wild!

R.I.P. Eddy Wally

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Foto: Bert Heymans / CC-BY-SA
Alweer een muzieklegende dood. Eduard van de Walle, beter bekend als Eddy Wally, overleed zaterdag op 83-jarige leeftijd. Niks minder dan The Voice of Europe . Eddy Wally Internationaal. Je kunt veel over Wally zeggen, maar niet dat hij zichzelf niet serieus nam. Ik bedoel: bekijk Wally in Miami en je weet genoeg. En als je dan nog niet overtuigd bent lees je dit interview uit 2010 maar.

De flatulentieführer

Deze afbeelding is niet beschikbaar Weet je wie ook gore scheten liet? Inderdaad, Adolf Hitler. In een fascinerend artikel wordt uit de doeken gedaan hoe de medische conditie van de führer de laatste jaren van zijn leven achteruit holde, voornamelijk door Hitler's oneindige vertrouwen in een kwakzalvende arts die hem meerdere malen per dag amfetamines (speed) in liet spuiten.

Heel kort het verhaal: Hitler had al sinds zijn kindertijd grote problemen met zijn darmen. Daarom werd hij vegetariër, maar dat hielp maar gedeeltelijk om zijn gore scheten, eczeem en diaree te verhelpen. Toen ontmoette hij Dokter Morell, een arts zonder veel competentie, maar wel met enorme corpulentie (en een wonderlijke aantrekkingskracht op A.H.) én producent van pillen gemaakt van de poep van Bulgaarse boeren. Volgens Hitler hielpen ze.

Anyway, aan het begin van de jaren 40 gebruikte Hitler gemiddeld 120 tot 150 pillen per week en werd hij meerdere malen per dag ingespoten met extreem verslavende amfetamines. Geen wonder dat hij tegen het einde van de oorlog een wrak was met oncontroleerbare trillingen, waanideeën en urenlange woedeaanvallen. Lees het zelf maar .

Lezerspost uit net-niet vierkante enveloppen

De net-niet vierkante wenskaart, kunt u zich die nog herinneren (zie Circulaire #17 )? Anyway, trouwe lezer Marijn wilde er graag nog dit over kwijt:

De net-niet-vierkante envelop stamt nog uit PTT-tijd. Vierkante enveloppen konden in de stempelmachine niet goed worden gesorteerd, waardoor vaak de postzegel niet gevonden werd en de vierkante kerstkaarten in de handmatige verwerkingsstraat terecht kwamen. De PTT verzon een list: de gunstig geprijsde decemberzegels mochten niet meer op vierkante kaarten en enveloppen worden gebruikt. Deed je dat wel, dan werd een kwartje portokosten en dertig cent voor de administratie in rekening gebracht bij de ontvanger.

Sluwe kaartverkopers kwamen vervolgens met de net-niet-vierkante kaart: met een centimeter verschil tussen lengte en breedte kwam je kerstkaart wél in aanmerking voor de decemberzegel.

Ik kan er nu niets meer over vinden op de site van postNL, wellicht zijn de stempelmachines nu zo slim dat vierkante enveloppen geen probleem meer zijn. Tja, dan heb je toch een goed verhaal nodig om je net-niet-vierkante envelop aan de man te brengen ;-)


Bedankt voor de uitleg Marijn! Voortaan verstuur ik alleen nog maar net-niet vierkante wenskaarten om de PTT, pardon KPN, pardon TNT, pardon TPG, pardon PostNL te stangen!


De beste lessen van de afgelopen negen jaar

Taskwarrior is een open source tooltje om TODO-lijstjes te maken vanaf de command line. Dat doen ze al negen jaar, dus een goede reden om eens een lijstje te maken wat ze hebben geleerd in die tijd . Heel interessant, ook als je geen open source softwarepakketten beheert.

Veel van wat ze hebben geleerd komt neer op 'je hoort alleen de dingen die fout gaan, maar nooit wat er goed gaat.'. Mensen zeuren over bugs, of dingen die net niet lekker werken, maar over onderdelen die wél goed werken hoor je ze nooit. Ik zou dat graag het vuilnismandilemma willen noemen. Hoe vaak loop je naar buiten en bedank je uitgebreid de vuilnismannen dat ze weer hun werk hebben gedaan? En hoe snel bel je de gemeente als blijkt dat de vuilniszakken al een dag lang staan te rotten buiten? Precies.


Het leukste en interessantste ever, maar dan van de afgelopen 14 dagen jonguh

De beste katten en andere dierengifjes van de tweek

Zoals altijd in samenwerking met de immer charmante Lotte Belice.

Door de opwarming van de aarde moeten we het deze winter in Nederland helaas met sneeuw doen in de vorm van gifjes.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
De blik van buidelteleurstelling.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
De aanhouder wint. Laat je niet kisten. GA ALTIJD VOOR SUCCES. Ben Tiggelaar zou trots zijn op deze kip.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! Heb je weer genoten van de combinatie van flauwekul, opgewarmde oude linkjes en slecht geschreven stukjes die De Circulaire poogt te zijn? Spread the love! Maak iemand anders lid van dit nieuwsbriefje. Via Facebook . Via Twitter . Of gewoon door op straat te roepen: "GA ALLEMAAL NAAR HAY.LI/CIRCULAIRE !!!!.

Bedankt, aju en tot 22 februari, want dan verschijnt De Circulaire #19 !