Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #68: 250 nerds in Barcelona 🤓💻⛪️

Verzonden: 21-05-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

¡Hola! Deze Circulaire komt uit Barcelona, waar ik een paar dagen was voor de Wikimedia Hackathon . Zo'n 250 nerds zitten dan drie dagen bij elkaar om te coden, met elkaar te praten en te eten en drinken. En als daarom deze Circulaire wat warriger is dan normaal dan weet je dat ik die drie dingen misschien nét iets te veel heb gedaan.

Dienstmededeling: een hoop lezers (vooral Gmail-gebruikers) ontvingen de vorige Circulaire in hun spambox. Helaas is daar weinig aan te doen, Google's spamregels zijn ondoorgrondelijk. Attendeer je Circulaire -minnende vrienden erop dat ze hun spambox checken voor hun favoriete nieuwsbrief.


Hacken, Wikipedia en ananas-krab pastasalade

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was dus in Barcelona bij de Wikimedia Hackathon, de jaarlijkse bijeenkomst van mensen die zich op allerlei manieren bezig houden met de techniek achter de Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia (de encyclopedie van alles), Wikidata (de database van alles) en Wikimedia Commons (de media van alles).

In 2013 was ik voor het laatst bij deze hackathon (want toen was het in Amsterdam). Ik had dit jaar wat meer tijd (dacht ik een paar maanden geleden, haha!), dus het leek het me wel weer aardig om te gaan. Mijn reis en verblijf werden gesponsord door Wikimedia Nederland, waarvoor hartelijk dank.

Het waren drie intense dagen. Ik wilde iets doen met de VR-library A-Frame in combinatie met Wikidata. Maar op zo'n hackathon doe je veel dingen, maar zelden wat je dacht dat je ging doen.

Wat ik deed:

  • Een Wordpress-plugin bijwerken die ik mede had geschreven waar je afbeeldingen van Wikimedia Commons mee kan insluiten in je blog. Dat bijwerken mocht ook wel, want aan die plugin had ik zeven jaar geleden (!) voor het laatst iets gedaan.

  • Een nieuwe Javascript library geschreven om makkelijker Google Analytics en Piwik in je site te hangen.

  • Meegedacht en gepraat over Structured data on Commons , een superbelangrijk project waardoor metadata op Commons eindelijk gestructureerd opgeslagen gaat worden. Lezers werkzaam in de erfgoedsector: hou dit project goed in de gaten.

  • Ik heb twee voorstellen gedaan voor properties op Wikidata gerelateerd aan de BAG .

  • Barrie is nu lid van de Wikimedia Cuteness Association (hij is er nog steeds een beetje van over z'n toeren ).

Wat ik verder heb geleerd:

  • Dat Catalanen een pastasalade met ananas en krab een goed idee vinden.

  • Dat je nu ook die toffe page previews van Wikipedia op je eigen site kan gebruiken met ContextCards .

  • Ontdekt dat er gewoon een compleet machine learning platform is voor Wikimedia onder de naam ORES .

Als je na al deze nerd-dingen nu nog niet verder bent gescrold naar de kattengifjes kun je ook nog dit documentje lezen waar alle eindpresentaties in staan.

In het kader van mijn goede voornemen van 2018 (alle schroom laten vallen) heb ik ook voor het eerst alleen in een restaurant gegeten toen ik zondagavond in het centrum van Barcelona was. Ik leef nog en het was bovendien lekker (want sushi).

Oh, en ik heb inderdaad ook nog iets gemaakt in VR. Het is echt heel raar en nog lang niet af. Maar vooruit, ga maar kijken .

De leukste linkjes van de interwebs

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Techniek en infrastructuur

  • Via Amerens: wat hebben mensen die verdrinken in een zwembad te maken met het aantal films waar Nicolas Cage in speelt? Ze hebben dezelfde grafiek .

  • Als je in Utrecht fietst kom je vroeg of laat een keer langs het Paardenveld, een verkeersplein noordwestelijk van het centrum. De afgelopen jaren getransformeerd van drukke autoweg naar groene gracht. Bicycle Dutch legt het allemaal uit met veel foto en videomateriaal .

  • Fieldbook was een webapplicatie die veel leek op Google Spreadsheets, maar dan gebruikersvriendelijker en met ondersteuning voor plaatjes. Bij de Volkskrant maakten we er veel gebruik van om snel producties te bouwen. Helaas stopt Fieldbook er mee, en schreef de CEO de onvermijdelijke startup postmortem , die ik heel interessant vond. Wat ging er mis met Fieldbook ?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Superinteressant

  • Via Mike: een derde van de Japanse bevolking is ouder dan 60. Die vergrijzing heeft een schaduwzijde: elke week sterven zo'n 4.000 ouderen in eenzaamheid. Zo gaan die ouderen daar mee om .

  • Robert Mercer is bekend als investeerder, en als belangrijke donor van Donald Trump. Minder bekend is dat hij tevens hulpsheriff is in een woestijnstadje met minder dan 500 inwoners. Waarom? Zodat hij overal een geweer mag dragen .

  • 17 mei 1978 kwam er in Den Bosch iets unieks: een glasbak. Hoe dat zo kwam en hoe de glasbak de afgelopen veertig jaar Nederland heeft veroverd lees je hier .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Curious universe

De beste gifjes

Zelfs als ik in het buitenland verkeer doet ze haar uiterste beste om voor mij de allerbeste kattengifjes te vinden: de onvervangbare Lotte Belice!

Deze hond ontdekt dat zijn baasje fake news serveert.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze hond ontdekt dat hij iets doet wat jij met normaal met hem doet. En dat hoort helemaal niet. Ha! Ha!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat ontdekt dat doerian écht ruikt naar rotte vis met rauwe uien zwemmend in een gierput.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Eso fue!

4 juni is het de internationale dag van onschuldige kinderen als slachtoffer van agressie dus beloof ik dat ik geen peuters in elkaar zal meppen als ik die avond De Circulaire #69 verspreid.

Doei!