Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #22: een tweede kijkje in de TOEKOMST 🔮

Verzonden: 04-04-2016

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi! Dat was me wat, die voorspellingen voor 2050 (zie Circulaire #21 ). Ik hoorde van meerdere mensen dat het allemaal veel te veel was, en te lang, en dat ze het niet hebben gelezen. Jammer maar helaas: in deze editie de volgende vijf voorspellingen. Als je dat niet bevalt dan ga je maar terug naar je eigen land. Grenzen dicht! We bouwen een muur! Weg uit Europa! Laat die Oekraïners allemaal de tering krijgen!

Sorry, ik liet me even gaan. Veel plezier met deze Circulaire !

Meer voorspellingen van de afgelopen twee weken voor het jaar 2050

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Hier zijn de laatste vijf voorspellingen voor 2050. Eerst krijgt u een lijstje met alle voorspellingen in het kort (inclusief die van vorige week). En als u ze allemaal uitgebreid terug wilt lezen: hier zijn ze op mijn weblog .

2050 ziet er zo uit:
  1. Iedereen is vegetariër.
  2. Het gebruik van de pil van Drion is gemeengoed geworden.
  3. Geen lid zijn van een sociaal netwerk is een strafbaar feit.
  4. Alcohol drinken is net zo 'fout' als roken nu.
  5. Vliegen is een luxe, en daardoor is digitale communicatie veel innovatiever dan nu.
  6. Contant geld is verleden tijd geworden en offline winkelen een uitje.
  7. Engels is de voertaal in vrijwel alle niet-persoonlijke communicatie.
  8. De realiteit is niet meer wat het is geweest.
  9. 'Staat' is een vreemd begrip geworden.
  10. Veel blijft ook hetzelfde.

6. In 2050 is contant geld verleden tijd en offline winkelen een uitje

Hoe lang blijft contant geld nog bestaan? Er zijn al veel winkels die pin-only zijn . Niet alleen veilig, maar ook fijn voor de overheid die alles kan volgen (zie voorspelling #3). In 2050 is contant geld óf verboden, óf alleen nog maar in gebruik bij louche massagesalons en voor hele kleine betalingen (denk onder de €20).

Straten in het centrum zullen in 2050 trouwens een stuk minder winkels bevatten. Dat zie je nu al doordat winkelen verschuift naar het internet. Boeken en muziekwinkels sluiten, Vroom en Dreesman is niet meer en hoe vaak bent u de afgelopen tien jaar nog binnen geweest bij een reisbureau ? In 2050 zullen winkelstraten vooral bestaan uit servicezaken, zoals kappers en schoonheidssalons, horeca en winkels waar je pakjes op kan halen en misschien een reep chocola kan kopen.

7. In 2050 is Engels de voertaal in vrijwel alle niet-persoonlijke communicatie

Het basisonderwijs in Nederland is in 2050 volledig dubbeltalig (of wellicht drietalig, met Spaans of Mandarijn als derde taal), een grote minderheid van het onderwijs is zelfs geheel Engelstalig. Vanaf de middelbare school is het grootste deel van de lessen Engels, als je op een HBO of Universiteit nog Nederlands spreekt doe je dat alleen in de pauze met je Nederlandse vrienden.

8. In 2050 is 'staat' een diffuus begrip geworden

Landen bestaan in 2050 nog wel, maar het zijn er een stuk meer dan in 2016, en je zult ze niet gelijk herkennen als land. Veel landen zijn opgesplitst (denk Vlaanderen en Wallonië, Californië), maar er zullen ook gebieden zijn die we nu niet als land zouden (h)erkennen. Nu zijn er al gebieden waar andere regels geleden om de economie te stimuleren , zijn er 'gated communities' en kun je in Japan je laatste rustplaats hebben in een bedrijfsgraf . In 2050 is dat nog veel extremer doorgevoerd en hebben 'bedrijfszones' misschien wel eigen wetten en worden ze erkend als aparte staat.

9. In 2050 is de realiteit niet meer wat het is geweest

De realiteit staat onder druk. Door het uitkomen van de Oculus Rift is Virtual Reality (VR) voor het eerst bereikbaar voor de massa, en andere technieken, zoals de Hololens van Microsoft, laten zien dat ook Augmented Reality (AR) mogelijk is. Daarnaast is de software zo goed geworden dat het onmogelijk is om met het blote oog nog het verschil te zien tussen computergegenereerde beelden en fotografie of video. Nu al heb je al technieken om gezichten perfect te animeren . Het gevolg zal zijn dat er de komende decennia veel discussies zullen worden gevoerd over wat 'echt' is. Dode acteurs zullen vervolgen maken op hun populairste films. Mensen zullen onterecht worden opgesloten omdat camerabeelden zijn vervalst met dit soort technieken. In 2050 zullen die discussies er nog steeds zijn, maar zal het grootste deel van de mensheid hebben geaccepteerd dat realiteit verleden tijd is geworden.

10. Veel blijft ook hetzelfde.

2050 is heel anders dan 2016, maar veel dingen blijven ook hetzelfde.
  • Mensen klagen nog steeds over het weer. En daar kunnen we, ook in de verre toekomst, niks aan doen.
  • Er is geen medicijn gevonden tegen de meeste vormen van kanker en tegen AIDS. Wel zijn de vooruitzichten een stuk beter, en de behandelingen veel effectiever en minder ingrijpend. Maar hét geneesmiddel tegen al die nare ziektes is er nog niet.
  • We kunnen nog steeds niet tijdreizen of eeuwig leven.
  • Nederland is nog steeds een koninkrijk met een net gekroonde nieuwe Koningin Amalia.
  • We hebben nog steeds de Euro en de Europese Unie. Wellicht is de EU dan wel wat kleiner, zo  zonder de UK, Griekenland en een paar Oosterse staten.
  • Misschien wel het ergste: ook in 2050 is NEC nog steeds nooit landskampioen geweest.

En nog een bonusvoorspelling ingestuurd door lezer Richard: in 2050 is kunstmatige intelligentie (AI) zo slim geworden dat mensen zelf geen grote beslissingen meer mogen nemen, omdat we dat onverstandig vinden.

Mijn niet door een computer gestuurde beslissing: de komende 34 jaar doe ik geen toekomstvoorspellingen meer. Tot in 2050!


Hay's bezigheden van de afgelopen tweek

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Voor de Volkskrant maakte we een special over talentenjachten vanwege het nieuwe seizoen van Idols. Zodat je ook weet hoe het ging met Jamai, en al die anderen waarvan ik de naam nooit heb geweten omdat ik nooit naar dat soort programma's kijk.
  • Ook voor de Volkskrant (ik werk daar namelijk): een cards-ding met 11 vragen en antwoorden over de aanslagen in Brussel .

De beste hackathon van de komende tweek

Deze afbeelding is niet beschikbaar Niks te doen van het weekend? Wil je ook eens van die digitale dingen maken zoals ik? Dit weekend is er een hackathon in Amsterdam, georganiseerd door Hackastory. En er zijn nog (zeer beperkte) plaatsen. In 48 uur maak je een digitaal verhaal samen met een groep ontwikkelaars, vormgevers en journalisten. Tof toch? Schrijf je snel in !

De leukste hyperlinks van de interwebs

  • Elastiekjes om een watermeloen doen. Dat is een ding .
  • Met dank aan vaste lezer Marijn: de Zweedse kunstenaar Martin Molin heeft een muziekinstrument gemaakt dat werkt met 3000 knikkers .
  • Een hele sterke blogpost over dat het geen zin heeft om geld uit te geven aan digitale projecten als je ze niet gaat promoten .
  • Boormachines, een auto met chauffeur, een dame van lichte zeden: je kan alles huren tegenwoordig. Maar in Tokyo kun je ook vrienden huren (voor bij je trouwerij of de begrafenis van je moeder bijvoorbeeld). Hoe is dat ?
  • Dingen die tof lijken tot je het echt doet volgens Reddit. Nummer 1: een papegaai hebben .
  • Alle 57 albums van Elvis Presley gerankt van slechtste naar beste .
  • Via Lotte: prachtige pagina bij het Jeugdjournaal over dingen die je niet meer wilt vergeten. Van "de 10 voor mijn rekenen.... DAT WAS ECHT SUPER COOL" tot "dat johan cruyff is overleden.en dat me oma is overleden.en nog dat ik me vrienden nooit wil vergeten dat is alles."
  • Een vrouw was net bevallen maar stuurde haar berichtjes naar het verkeerde nummer. Wat er daarna gebeurde zal je verbazen !
  • Luuk Koelman maakt een sterk argument dat het hele Oekraïne-referendum door Geenstijl opgeklopte gebakken lucht is . Zijn werkgever (Metro, net als GeenStijl eigendom van de Telegraaf) weigerde de column. Curieus.
  • Geluid klinkt anders in elke ruimte. Als je dat wilt simuleren in een studio gebruik je een stukje software. En wat blijkt: de beste echosoftware komt uit Nederland .
  • Via Lotte: Griekse beelden in hipsterkleren .
  • Wellicht de meest ambitieuze game die ooit is gemaakt: Dwarf Fortress . Een grote inspiratiebron voor het immens populaire Minecraft .  En nog niet lang niet af. Het is het levenswerk van de gebroeders Adams, die al sinds 2006 bezig zijn met deze ASCII-art adventuregame. Ze zitten nu op versie 0.42, en denken dat versie 1.0 pas na 2030 uit gaat komen. Gratis te downloaden . Onmogelijk te spelen wel. En hier is een interview met maker Tarn Adams .

De beste kattengifjes en dergelijke

Zoals altijd weer mede mogelijk gemaakt door de charmante Lotte Belice, die de beste kattengifjes voor mij selecteert.

Hier is een kat, bijvoorbeeld.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En vergeten bij de voorspellingen boven: in 2050 zijn zelfs honden zo fucking lui geworden dat ze zich moeten voortbewegen op elektronische karretjes.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Eigenlijk wil je de eigenaar van deze hamster aanklagen voor dierenmishandeling.
Deze afbeelding is niet beschikbaar In een volgend leven wil ik een konijn zijn!
Deze afbeelding is niet beschikbaar En laten we dan afsluiten met de arme Jorge, die hardcore wil zijn maar het niet mag van z'n mama. Net zoals ik.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! Spectaculaire onthullingen, bizarre verhalen en meer kattengifjes lees je in Circulaire #23 , maandag 18 april in je mailbox. Tot dan!