Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #75: zo komen de linkjes in je favoriete nieuwsbrief. En een biggetje. 🐷

Verzonden: 15-10-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Ja joh, daar zijn we weer. In deze navelstaarderige editie kun je lezen hoe die linkjes eigenlijk elke keer terecht komen in deze nieuwsbrief, wanneer ik twee maanden naar Latijns-Amerika (!) ga en zie je een supertof gifje dat ik nog even moet uitkiezen op het moment dat ik deze introductie schrijf.

Veel plezier met de 75 -ste Circulaire!


Zo kies ik welke linkjes in De Circulaire komen

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Elke keer zitten ze weer behoorlijk in de weg als je naar de kattengifjes wilt scrollen: die lange lijst met linkjes onderaan dit nieuwsbriefje. In het kader van de zojuist door mij uitgevonden nieuwsbrieventransparantiedag leek het me nuttig om eens uit te leggen hoe die linkjes eigenlijk daar terecht komen.

Oogst

Linkjes oogsten gaat op veel manieren: via sociale media als Twitter, Facebook en Reddit. Via media die ik lees. Doordat ik plotseling op een gekke website terecht kom. En natuurlijk via mijn trouwe lezers die me dingen sturen (ga daar vooral mee door!).

Dat is de eerste stap. Het linkje komt terecht in een lijstje in Wunderlist, mijn favoriete lijstjesapp. Meestal ben ik lui en wil ik het niet meteen lezen, dus komt het linkje terecht in het lijstje 'Linkjes ongelezen'. Op het moment van schrijven zitten daar zo'n 79 linkjes te wachten. Vaak zijn het er veel meer.

Schiften

Eens in de zoveel dagen ga ik door dat lijstje heen, lees ik een paar dingen en ben ik aan het schiften: als ik na een paar zinnen al geen zin meer heb gaat het onherroepelijk de prullenbak in. Maar als ik door blijf lezen betekent dat nog geen plaatsing: het linkje gaat eerst naar een ander lijstje: 'Linkjes gelezen'.

Als ik eenmaal toe ben aan het schrijven deze nieuwsbrief (meestal veel te laat, ergens zondagnacht of zo) ga ik weer door dat lijstje heen en bekijk ik kort nóg een keer of het linkje wel iets is voor voor de aanstaande Circulaire . Dan bedenk ik in welke van de drie vage categorieën het thuishoort: nieuw & belangrijk, kunst & techniek en grappig & opmerkelijk. Ik probeer me te richten op zo'n 3-5 linkjes per categorie. Als er al te veel linkjes van een bepaald type zijn dan gaat het linkje weer terug naar de lijst en wacht het op een volgende editie. Soms komt die editie nooit en valt het linkje alsnog af.

Criteria

Wat ik niét zo belangrijk vind aan een linkje: of iets heel erg actueel en nieuw is. De Circulaire verschijnt maar eens per twee weken, dus ik loop sowieso achter de feiten aan. Juist daarom plaats ik liever linkjes naar dingen die wat langer houdbaar zijn en zich onttrekken aan de waan van de dag (heb ik nog als slogan overwogen, helaas was De Correspondent me voor).

Vaak besluit ik na herlezing van het linkje dat ik tóch niet ga plaatsen: het is niet blijven hangen. Niet meer relevant. Te specialistisch. Eigenlijk gewoon niet zo goed. Of ik heb al genoeg artikelen over Donald Trump voor één nieuwsbrief.

Door dit kritische proces kan ik jullie de beste linkjes aanbieden. Ik schat dat elk linkje dat in het 'ongelezen' lijstje komt slechts zo'n 20% kans heeft om in de nieuwsbrief te belanden.

De afvallers

Om een idee te geven wat u elke twee weken niet leest, hier een greep uit de afgewezen linkjes en waarom ze afvielen:

Plaatsing

De laatste stap is een tekstje verzinnen. Ook dat is nog best een proces, want u moet goed weten wat u kunt verwachten, maar ik wil ook niet meteen alles verklappen. En zelfs dán besluit ik nog wel eens dat het linkje toch niet Circulaire -waardig is en verdwijnt het naar de prullenbak.

U ziet: ik ga niet over één nacht ijs voor ik hier een linkje plaats. En misschien bent u nu ook iets minder bedroefd als uw ingestuurde linkje geen deel uitmaakt van de nieuwsbrief. Maar laat dat u vooral niet weerhouden om linkjes te blijven sturen: druk op "reply" en stuur me iets door!

Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De chef kattengifjes en ik gaan er even twee maandjes tussenuit: van tweede kerstdag tot begin maart reizen we door Bolivia, Ecuador, Peru en, waarom ook niet, Zuid-Spanje. Er verschijnen nu waarschijnlijk waterlanders in uw ogen vanwege het gemis van uw favoriete nieuwsbrief. Geen zorgen: ik ga gewoon door! Misschien dat het wel iets vaker gaat over alle nare ziektes die we onherroepelijk oplopen en alle keren dat onze dure gadgets gestolen zijn, maar dan stuurt een vaste lezer vast een nieuwe iPhone XS op.

Belangrijkste vraag is uiteraard: hoe gaat De Circulaire die twee maanden heten? La Circular? La Circulacion? El Boletín? Las aventuras de un chico holandés y sus principales gifs de gatos?

Lezers die het Spaans beheersen (of het denken te kunnen) wenden zich tot de hoofdredacteur met goede suggesties.

De puzzel

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Op het laatste moment dacht ik bij de vorige nieuwsbrief: ach, laat ik eens een leuk puzzeltje doen. Ik zat nog te twijfelen of ik het niet veel te moeilijk had gemaakt, maar wat bleek? Binnen 20 minuten na verzending was er al een goed antwoord binnen. Dat was natuurlijk van Lodewijk , die nóg langer Wikipediaan is dan ik en daarom misschien een beetje voorsprong had. De rare ansichtkaart is inmiddels onderweg naar Palo Alto in Californië. Lodewijk heeft trouwens net een uitstekend boek geschreven over hoe je schrijft voor Wikipedia .

In totaal waren er 11 inzendingen, waarvan 8 correct. Anna, Jaap en Jos zaten er allemaal dicht bij, maar waren helaas dus nét een minuutje of 20 te laat.

De goede antwoorden:

  • De Nederlandse muzikant die in augustus 1955 overleed in Groningen was Cor Arentz , die geboren werd in 1883 .

  • De Franse gemeente met postcode 11.400 en 379 inwoners op 1 januari 2011 en was Souilhanels . In 1982 waren er 132 inwoners.

  • Het nummer dat in reclames van de Lidl te horen was van een band gevormd in Detroit was My Girl van The Tempations (en dus niet George Baker!). De notering in 2011 in de Top 2000 was plaats 1995 .

1.883 + 132 + 1.995 = 4.010 . Het enige goede antwoord.

Binnenkort weer een puzzel!

De beste linkjes

Nu dat u weet hoe deze linkjes tot stand komen klikt u er vast extra graag op!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Kunst & techniek

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Nieuw & belangrijk

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Grappig & opmerkelijk

De beste kattengifjes

Zoals altijd verzameld door de allerleukste vrouw ter wereld: Lotte Belice!

Wist u dat de chef kattengifjes bokst? Elke keer als ze thuiskomt gebeurt er dit met mij.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Misschien moet ik ook wat stenen in De Circulaire gaan stoppen zodat u het niet allemaal in één keer verorbert.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En hebben we eigenlijk wel eens biggetje in deze rubriek gehad? En als je dit gifje hebt gezien: waarom hebben we niet alleen maar biggetjes in deze rubriek?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Sorry, geen puzzel deze keer. Op het moment van schrijven moet ik nog slides maken voor mijn leerlingen waarin ik de best wel ingewikkelde data analysis library 'pandas' probeer uit te leggen. Ik snap het zelf eigenlijk ook niet. Als iemand me voor maandag kan vertellen hoe ik kan filteren op waardes in een lijst die in een dataframe zitten hou ik me warm aanbevolen. De rest van mijn lezers mag gewoon lekker aan het bier. Maandag 29 oktober, dan is er weer een nieuwe Circulaire . Tot dan.

Doei!