Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #8

Verzonden: 21-09-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Recht vanuit het hart van de samenleving : deze nieuwste editie van De Circulaire . Met veel lollige plaatjes, want ik zat de afgelopen week in Istanbul en had geen zin om die lange postmoderne filosofische stukken te tikken waar De Circulaire inmiddels om bekend staat. In plaats van de Derridiaanse kritiek op de "geframede" onderdrukking van het Kantiaans wereldbeeld gaat deze Circulaire over salontafels, aspic, Super Mario en, omdat het moet, iets over vluchtelingen (dat gedeelte mag je snel doorscrollen).

Deze editie van De Circulaire werd mede mogelijk gemaakt door La Chouffe, Yayla 3.5% Turkse yoghurt (de groene emmertjes), kokosmakronen (sorry Lotte, ze waren niet heel goed verstopt) en Laughing Stock van Talk Talk.

De beste hack van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Ik zat de afgelopen week in Istanbul, voor een hackathon van Hackastory , een door mij mede opgericht clubje dat mensen laat experimenteren bij het maken van digitale verhalen.

Voor wie niet weet wat een hackathon is: stel je een ruimte voor met zweterige nerds die in twee dagen een werkende applicatie bouwen. Het leuke van deze hackathon was dat de overgrote meerderheid van de deelnemers volledig onbekend was met het fenomeen 'hackathon' en volkomen blanco binnenkwam. In twee dagen zijn er desondanks vier compleet werkende apps gebouwd, waaronder een app waar je hatetweets uit de lucht kan schieten, een text adventure met vluchtelingen en zelfs een kaartspel waarmee je leert hoe je een democratische samenleving kan opbouwen.

Als dat allemaal te saai klinkt kun je ook gewoon dit filmpje kijken waar je in drie minuten een indruk krijgt van de hackathon en alle vier de apps kort ziet.

En als je ook dat te saai vind en gewoon wilt weten waar je moet zijn voor het beste eten kan ik je dat ook vertellen: ontbijt bij Cafe Privato (neem een aardbeien-mint shake), lunch bij Helvetia (kom vroeg zodat het nog heet is) en dineer bij het sublieme Cukur Meyhane (laat je niet afschrikken door de sportkantine uitstraling en de vieze wc's).


WTF Marktplaats van de afgelopen twee weken: de salontafel editie

Lotte was bezig om voor Josefien een salontafel te kopen en kwam op Marktplaats deze drie afschuwelijke exemplaren tegen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
"Grenen salontafel" is maar de helft van het verhaal, want je krijgt er als fraaie toevoeging ook nog twee strooien hoeden met verlepte rouwkransen bij.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Gerrie wilde tijdens zijn verhuizing zó graag af van de salontafel van zijn ex dat het hem niet interesseerde dat ook zijn vuile onderbroeken en de plastic tas met boodschappen er nog op lag.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Linda had een prachtige salontafel om te verkopen, maar helaas was het enige fotografiemiddel dat ze tot haar beschikking had een aardappel.


De walgelijkste dingen in gelatine van de afgelopen vijftig jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dit dus. Dingen in gelei. Dat was ooit iets, en ze noemden het aspic. Bedacht omdat je zo langer vlees kon bewaren zonder dat het ging rotten. Ongekend populair in de vuige jaren zeventig, toen ook smac en cocktailvruchtjes in blik een ding waren. Google 'aspic' en je komt dit Pinterest board tegen , en zelfs iemand die er kunst mee maakt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De opvang in de regio van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar Ik vind dat ik niet al te veel moet zeggen over dingen waar ik weinig van afweet, zoals bijvoorbeeld de huidige vluchtelingenproblematiek. Er zijn al te veel mensen die daar een mening over hebben.

Toch (voel even hoe ik mezelf hier keihard tegenspreek) wil ik iets kwijt over wat constant terugkomt in alle discussies: de zogenaamde opvang in de regio . Malik Azmani  van de VVD heeft daar bijvoorbeeld een baanbrekend plan voor geschreven . Klinkt goed toch? Mensen moeten niet verdrinken in zee, maar gewoon opgevangen worden in "stabiele landen als Turkije, Libanon en Jordanië". Top idee!

Wat de VVD fijntjes nergens vermeld is dat Turkije, Libanon en Jordanië al meer dan vier miljoen vluchtelingen opvangen . Terwijl de Europese Unie steggelt over 120.000 vluchtelingen heeft Libanon, een land ter grootte van de provincies Noord en Zuid-Holland met 4,5 miljoen inwoners, al meer dan een miljoen vluchtelingen. Gevolg? 35% jeugdwerkeloosheid .

Die hele "migratienota" vermeldt nergens hoe die baanbrekende opvang in de regio gaat werken. Tot het moment dat ik dat ergens lees ga ik "opvang in de regio" voortaan in mijn hoofd vervangen door "niet mijn probleem".

Het beste computerspel van de afgelopen dertig jaar

Zondag 13 september jongstleden was het dertig jaar geleden dat de allereerste Super Mario Bros uitkwam. Omdat SMB toch wel wordt gezien als de Citizen Kane onder de videogames zijn er een hoop interessante artikelen verschenen. Bijvoorbeeld een audio commentary met maker Shigeru Miyamoto over het eerste level van Mario. En deze meer technische terugblik op hoe dat spel eigenlijk werkt.

Kunnen jullie je trouwens nog deze herinneren?

Deze afbeelding is niet beschikbaar Exact, ' wereld -1 ', het 'geheime' level waar elk jongetje van 10 door geobsedeerd was (zie ondergetekende), want als er één geheime wereld was, waren er misschien nog wel meer, toch? Nou hadden ze in Japan iets meer doorzettingsvermogen en kwamen mensen er achter dat als je tijdens het spelen van SMB snel de cartridge verwisselde met die van Tennis , dat een paar seconden speelt, en dan weer snel SMB in de NES stopt (hoe verzien je het) je inderdaad nog meer geheime levels krijgt . Deze site heeft een overzicht van alle 256 mogelijke combinaties.

Leuks op (of van?) het internet van de afgelopen twee weken

Het kattengifje van de afgelopen twee weken

Deze poeziewoezie heeft iets te diep in z'n bakje gekeken (bedankt Lotte!). Voor meer poesjes zie trouwens de VPRO-serie met de weinig aan de verbeelding overlatende naam Poesjes . En nu we het toch over de (s)linkse staatsomroep hebben: er is godzijdank een nieuw seizoen van Zondag met Lubach , zomaar gemaakt met jouw zuurverdiende belastingcenten.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was het! Vond je deze Circulaire beter dan de trailer van de nieuwste Bassie en Adriaan ? Nee? Rot dan maar op. Ja? Vet! Stuur 'm door! Naar een vriend! Een vriendin! Of jezelf zodat je nog een keer naar het kattengifje kan kijken! Of je wijst mensen op deze URL: www.hay.li/circulaire . Stuur ze door en alles komt goed en er is voortaan elke dag gratis bier.

Bedankt en tot over twee weekjes!