Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #153: de nog even terugkomen op-editie 👈

Verzonden: 31-01-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Het is prachtig weer, de musea en horeca zijn eindelijk weer open en u kunt ook nog eens uw favoriete nieuwsbrief lezen. In deze editie kom ik nog even terug op mijn artikel over journalistiek van de vorige keer, leest u welk gratis beeldenmuseum ik bezocht en ziet u een paard dat in een spiegel kijkt. Ik wens u veel plezier met deze Circulaire !


Nog even terugkomen op mijn vorige nieuwsbrief

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De afgelopen editie schreef ik een stuk over de muren van het web . Nieuwsmedia op het web verdwijnen achter betaal- of inlogmuren. Dat is begrijpelijk, want kwaliteit kost geld. Maar het is ook jammer, omdat het lastiger wordt voor mensen om het publieke debat te kunnen voeren. Op dat stuk kreeg ik een paar interessante reacties.

Delen

Reinder schreef dat hij zijn accounts voor nieuwssites deelt met anderen. Hij is dan bijvoorbeeld geabonneerd op het NRC en Het Parool , en krijgt dan de Volkskrant terug.

Dat lijkt op hoe mensen dat vroeger deden, als ze een abonnement op een krant deelden met de buren. In de praktijk zullen veel mensen hun digitale abonnement ook wel delen, maar misschien zou het goed zijn als de nieuwsmedia dat ook meer zouden stimuleren. Bij veel video on demand -diensten als Netflix of NPO Start zit dat al ingebakken. Je kunt een profiel aanmaken zodat je niet wordt gestoord met aanbevelingen voor de thrillers van je ouders of de tekenfilms van je kinderen. Spotify en Apple bieden familie-accounts aan zodat je tegen een gereduceerd tarief gebruik kunt maken van dezelfde diensten.

Bundelen

GertJan stuurde me een artikel door van de Zweedse media-analist Thomas Baekdal . Baekdal betoogt dat we op een punt zijn aangekomen waarop mensen op allerlei manieren betalen voor content. Maar je kunt je geld maar één keer uitgeven. Als mensen dan moeten kiezen voor, zeg, een abonnement van €10 op De Groene Amsterdammer of een dienst met brede toegang tot veel content zoals Netflix of Spotify dan is het logischer dat ze voor het laatste kiezen.

Maar er zijn natuurlijk wel manieren waarop ook geschreven content gebundeld kan worden. Bij de titels van DPG (voorheen De Persgroep, van o.a. de Volkskrant en het AD ) krijg je Topics , waar je ook stukken van andere DPG-kranten kan lezen. Met een abonnement van veel bibliotheken (zoals de OBA in Amsterdam of de KB in Den Haag) kun je ook vaktijdschriften online lezen.

Of het zou gedistribueerd kunnen in plaats van centraal. Martine schreef me dat ze eerder al had geblogd over de optie dat Twitter een betaald account zou aanbieden , waarvan het geld verspreid wordt onder de linkjes waar je op klinkt. Een soort van gedistribueerde variant van Blendle. Dat zou ook nog kunnen via blockchain -achtige concepten . Over dat laatste heb ik ook nog wel een mening maar daar schrijf ik op een later moment nog wel eens wat over.

Niches

Baekdal maakt nog een ander punt. De cultuur is veranderd, en mensen willen betalen voor content. Daardoor kunnen kleine makers overleven die zich focussen op niches. Via platforms als Patreon zijn er duizenden makers die voor hele specifieke groepen hele specifieke content maken. Ik kijk bijvoorbeeld vrijwel dagelijks video's van de Belgische Magic: The Gathering -speler Luca van Deun . Ik steun hem daarom voor €2 per maand. Zo'n 400 mensen doen hetzelfde. Hij kan dat daardoor blijven doen.

Je zou dus ook kunnen zeggen: welke niches worden nog niet bediend, waar dat wel zou kunnen met betaalde content?

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik de afgelopen twee weken bezocht.

  • Het Depot . Beeldengalerij in Wageningen, zowel binnen als buiten. Persoonlijk heb ik weinig met sculpturen. En de exemplaren in dit museum werken bij mij soms vooral op de lachspieren. Maar het gebouw is prachtig, er is ook een park met sculpturen én het kost je allemaal niks. Dus zeker de moeite waard om snel langs te gaan als je toch in de buurt bent. (★★☆☆)

De beste linkjes

Elke twee weken verzamel ik hier de beste dingen die ik tegenkwam op het internet.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

De chef kattengifjes en ik zaten de afgelopen twee weken in een vakantiewoning in Schaarsbergen (bij Arnhem). Dat bergen moet je letterlijk nemen, want er waren vrij veel heuvels. De chef liet zich daar niet door ontmoedigen en heeft (met enige moeite) toch veel gefietst. Ik moet tot mijn spijt bekennen dat ik toch vooral de bus heb genomen en snap nu eindelijk waarom mensen e-bikes aanschaffen. Gelukkig waren er in Schaarsbergen ook kattengifjes! [BETERE OVERGANG HIER GEWENST]

Deze katten houden niet zo van de kou.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als je 's ochtends in de spiegel kijkt en niet wilt accepteren dat die oude kop toch echt van jou is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Bewijs #3853982 dat katten honden zijn.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Op maandag 14 februari is het Valentijnsdag. En wat is nou een mooier geschenk voor je geliefde, verloofde of maîtresse dan een gratis abonnement op De Circulaire ? Stuur deze nieuwsbrief door en maak iemand anders blij met linkjes naar onderwerpen die veel te niche zijn en flauwe dierengifjes. Want dát krijgen ze als ze lid worden op die 14de ook in de bus, net zoals jij!

Tot dan!

Één trouwe lezer doneerde de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief. Wat fijn! Lees je deze nieuwsbrief graag? Ondersteun dan mijn werk. Dat kan heel makkelijk door op deze link te klikken (en door iets te doneren, dat kan ik niet voor je doen). Alvast bedankt!