Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #180: de Wim de Bie-ditie 😢

Verzonden: 03-04-2023

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hallo! Op het moment dat u dit leest ben ik nét terug van een lang weekend in Londen. De Chef K. en ik gingen met de Eurostar-trein vanaf Amsterdam Centraal naar London St. Pancras. Ik kan het u van harte aanbevelen. Geen gedoe met vliegvelden, krappe beenruimte en paying through the nose om meer dan een envelop aan bagage mee te mogen nemen. Als u een beetje vroeg boekt gaat u retour voor minder dan €200. Én u komt gewoon midden in het centrum aan in plaats een van de negen cirkels van de hel met namen als Heathrow of Gatwick. En dan is het ook nog een stuk beter voor de aarde.

In Londen had ik geen tijd om deze Circulaire te schrijven, dus dat deed ik eerder vorige week al. Met een kort postuum over Wim de Bie. Een update van mijn corona-productie. En uiteraard drie kattengifjes én een boel plezante linkjes.

Jolly veel leesplezier dus, met deze Circulaire .

Wim de Bie (1939 - 2023)

Voor Koot en Bie was ik eigenlijk te jong. Ik was 10 toen de laatste Keek op de Week werd uitgezonden, en 14 toen ze aankondigden als duo te stoppen.

En ondanks dat ik vier jaar bij VPRO Digitaal werkte heb ik nooit echt contact gehad met Wim de Bie. Zijn website als Nationale Mental Coach zette ik live , en ik heb hem ooit de hand geschud toen hij eens langs kwam bij Digitaal. Dat was het wel zo’n beetje.

Toch voelt het heel verdrietig dat hij er niet meer is, alsof ik ‘m toch wel goed heb gekend. Want ja, natuurlijk heb ik de sketches wel gezien, zijn blogs gelezen , en onwillekeurig gebruik je de hele dag woorden en uitspraken die hij samen met Kees bedacht .

Koot en Bie reageerden op de actualiteit. Het is daarom verbluffend hoe tijdloos hun sketches blijken te zijn. En hoe het voelt alsof hun typetjes echt bestaan. Frank van Putten is die zielige incel-buurman van je ouders. Oud-leraar Duits Otto den Beste zie je zo vileine tweets sturen naar bekende politici. En Tedje van Es is natuurlijk actief bij een lokale PVV of FvD-afdeling.

Dat je maatschappijkritisch kan zijn, en commentaar kan hebben op de actualiteit, maar dat kan doen terwijl je mensen aan het lachen maakt en er zelf ook nog plezier in hebt. Dát heb ik geleerd van Wim de Bie. Waarvoor mijn hartelijke dank. En als u mij nu een positivo vindt zou ik zeggen: jemig de pemig, ik heb nog wel een teiltje voor u.

In 21 22 stappen door de coronacrisis

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wellicht heeft u meegekregen dat we de afgelopen jaren in een enorme mondiale crisis zaten. Maar wellicht bent u het ook weer een beetje (bewust) vergeten. Een jaar geleden bracht ik in 21 stappen door de coronacrisis uit: een overzicht van de belangrijkste maatschappelijke maatregelen. Wanneer gingen de kroegen ook alweer dicht? Met hoeveel mensen mocht je Kerst vieren in 2020? En hoe zat het ook alweer met de regels rondom de mondkapjes?

Op 10 maart van dit jaar kwam de (voorlopig) laatste stap. Het kabinet hief de laatste maatregelen op: het advies om een zelftest te doen bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve covidtest. Dat leek me een goede reden om mijn productie een update te geven zodat het overzicht compleet is.

👉 Bekijk hier de 22 stappen van de coronacrisis.

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Prometheus

Wat ik de afgelopen tijd las.

  • Doe zelf normaal . Essay van Maximum Februari over technologie en wat dat doet met de rechtsstaat. Februari biedt geen compleet nieuwe blik op de wereld, wel een heldere goed geschreven verhandeling. Democratie is niet “de macht van de meerderheid”, maar een “manier van omgaan met het conflict van waarden”. Beleidsmakers framen (bewust of onbewust) het technologiedebat vaak in termen van privacy terwijl het eigenlijk gaat over de introductie van oncontroleerbare en ondemocratische algoritmes die zelf regels gaan maken. De klimaatcrisis heeft een wat geforceerde plek in dit essay. Toch is het boekje zeer waardevol voor beleidsmakers. Zij moeten zich realiseren dat technologische problemen vaak morele problemen zijn, en niet op te lossen zijn met meer AI en algoritmes. ( ★★★☆)

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Een setje stickers voor de eerste die weet welk album dit is. 📷 HAKR

Deze afbeelding is niet beschikbaar

“Earthship” in de buurt van Santa Fe, New Mexico 📷 HK

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Genesis 1:28: “En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt.”. 📷 randomseed.com

De beste gifjes

De chef kattengifjes is net met haar echtgenoot terug uit Londen en ze gaat al weer bijna weg! Zondag vliegt ze naar Andalucië om daar een paar dagen op een berg Pasen te vieren terwijl haar man moederziel alleen is. Gelukkig heb ik kattengifjes om me gezelschap te houden.

Zoals deze kat, die even duidelijk laat zien wie de baas is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Of deze! Want katten zijn over iedereen de baas!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ok, ok. De baas over iedereen behalve de mens.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Op maandag 17 april is het 450 jaar geleden dat de Slag bij Vlissingen plaatsvond, waar de Spanjaarden onder aanvoering van veldheer Sancho d’Ávila (“de oorlogsbliksem”) probeerden Vlissingen in te nemen. Dat mislukte. Verder noemt zelfs dit fanatieke blog het een slag die “niet echt in ons collectief geheugen is verankerd”. Daar moet u het maar mee doen.

Gelukkig kunt u die dag om 20:00 ook de 181-ste Circulaire lezen, die hopelijk een betere indruk op u maakt dan “de oorlogsbliksem” op de Zeeuwen in 1573!

Met Prinsgezinde groet tot dan!

Vier mensen doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief, waarvoor mijn hartelijke dank! Wilt u ook eens doneren? Dat kan heel makkelijk via deze link . En als u me daarna mailt (u kunt gewoon een reply sturen op deze nieuwsbrief) verstuur ik u helemaal gratis en voor niks een setje Circulaire -stickers. Of misschien heeft u al genoeg stickers en wilt u liever iets anders? Laat het me weten.