Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #168: de biechtestafette-editie 🙊

Verzonden: 17-10-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Wat heeft u op uw lever? Als u een geheim heeft dat u anoniem wilt delen kan dat vanaf nu met mijn gesproken Biechtestafette . Maar als u dat liever niet wil zijn er ook gewoon linkjes naar abjecte familievloggers, een Russische TV-versie van The Lord of the Rings en een kat die een existentiële crisis heeft vanwege een flesje bubbelwater.

Hier is nog een geheimpje van mij: ik wens u heel veel plezier met deze Circulaire !


Spreek uw biecht in na de piep

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Tien jaar geleden beheerde ik samen met trouwe lezer Rose een website met de naam 365dagenkunst . Het idee was: elke dag een vers kunstwerk van een maker uit een wisselende groep van zo'n 90 creatievelingen. Bezoekers konden het werk bekijken, stemmen of ze het mooi vonden en commentaar achterlaten. Rose en ik hielden het twee jaar (365 * 2 = 730 dagen en ditto bijdrages) vol. Daarna bleef de site online tot ik 'm helaas begin vorig jaar vanwege dit akkefietje preventief offline haalde.

Voor 365dagenkunst maakte ik wekelijks een bijdrage. Een van mijn beste werken publiceerde ik op donderdag 17 november 2011: de Biechtestafette . Het concept is simpel: je biecht een geheim op van maximaal 160 tekens (de lengte van een SMS-je) en je krijgt het geheim te zien van de vorige bezoeker. Jouw geheim overschrijft op dat moment het geheim van de vorige bezoeker.

Dat betekent dus ook dat het biechten semi-anoniem is. Er is altijd maar één bericht dat op de server blijft staan. Ik zou ze natuurlijk kunnen bewaren (en stiekem allemaal lezen), maar bezoekers vertrouwden de site blijkbaar genoeg om intieme dingen te delen. Ik las berichten zelf natuurlijk alleen maar als ik biechtte (bijvoorbeeld om te kijken of de site het nog deed). In de afgelopen tien jaar zag ik een hoop intieme berichten en het verbaasde me hoe openhartig mensen waren over hun liefdesperikelen, hun grieven en hun leven.

De site staat als een van de weinige werken van 365dagenkunst nog wél online . In de afgelopen tien jaar kwam het project vaak terug in mijn gedachten en inspireerde het me tot nieuwe werken. In 2015 maakte ik bijvoorbeeld een variant voor de Volkskrant waarin mensen konden biechten over hun ervaringen met drugs.

De vorm bleef wel altijd hetzelfde: tekst. Zou het niet interessant zijn om ook eens te kijken of mensen willen biechten in een ander medium? Video zou kunnen, maar ik denk dat mensen dan minder snel geneigd zijn om dezelfde intieme dingen te delen als in tekst.

Audio, en spraak, is echter een ander verhaal. Ja, een stem kun je nog steeds herkennen, maar het is toch lastiger dan een gezicht.

Vandaag, iets meer dan tien jaar na het oorspronkelijke werk lanceer ik de gesproken biechtestafette . Je spreekt een geheim in binnen 15 seconden. Daarna hoor je het geheim van de vorige bezoeker. Jouw geheim overschrijft vervolgens dat geheim en staat klaar voor de volgende bezoeker. Er is geen archief, en hopelijk vertrouwt u mij dat ik uw berichten niet stiekem afluister.

🙊 Biecht hier uw geheim op . En als u er vroeg bij bent hoort u misschien nog wel een bijzonder geheim van uw hoofdredacteur...

Data als kans: cursusreeks voor onderzoeksjournalisten

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dank aan Beeld & Geluid, die deze editie sponsort.

Op 23 januari 2023 start de derde editie van Data als kans . Dat is een unieke cursusreeks voor onderzoeksjournalisten. De focus ligt op het vertellen van nieuwe journalistieke verhalen en uitvoeren van factchecks door gebruik te maken van grootschalige multimediale data. Journalisten die deelnemen aan Data als kans leren hoe moderne data-analysetechnieken, datavisualisaties en ‘open source intelligence’ (OSINT) ingezet kunnen worden om meer data-gedreven journalistiek te ondersteunen.

Het traject bestaat uit vier modules die worden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en ANP. Ook zullen diverse gastsprekers vanuit hun werkpraktijk kennis en ervaringen delen. De cursus vindt plaats bij Beeld & Geluid Den Haag. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers, de aanmeldingen sluiten woensdag 30 november 2022 .

👉 Lijkt je dat wat? Klik dan op deze link en lees over deze cursus.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • William Shatner (Captain Kirk uit Star Trek ) werd op z'n 90ste de oudste mens in de ruimte. Hij had verwacht dat dit het hoogtepunt uit zijn leven zou worden, maar het voelde als een begrafenis . Hoe Jeff Bezos reageerde toen Shatner terugkwam uit de ruimte sprak overigens boekdelen .

  • De Leidse hoogleraar Monique Haak opereert baby's. Dat is bijzonder, vooral omdat die baby's nog niet geboren zijn . (mogelijk €)

  • Ouders die hun bevalling filmen: wellicht wat discutabel. Maar stel je voor dat je dat, en alles wat er daarna met je kinderen gebeurt zonder enige gène op het internet pleurt en er een businessmodel omheen bouwt. De Avondshow met Arjen Lubach legt uit wat familievloggers zijn .

  • Graham Norton legt eloquent uit wat hij van cancel culture vindt .

  • Een jonge kunstenaar die nu exposeert in het Stedelijk Museum Amsterdam put haar inspiratie uit "zelfreflectie op de precariteit en instabiliteit zelf". Snapt u die zin? Nee, ik ook niet, net zoals Auke Kok (mogelijk €, via LotteM).

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Gezocht: digitale projectleider

Deze afbeelding is niet beschikbaar

MU is een supertof museum / expositieruimte / plek op het STRP-terrein in Eindhoven met als focus het snijvlak van kunst, design, popcultuur en nieuwe media. De website is aan een opknapbeurt toe en om die reden hebben ze een digitaal projectleider nodig . Spoiler alert: je gaat mogelijk met mij samenwerken dus dan zie je alle kattengifjes in deze nieuwsbrief al vòòr mijn trouwe lezers. Een unieke kans, dus lees die vacature en reageer voor 20 oktober.

De beste gifjes

Ik was afgelopen middag in het bos samen met mijn allerliefste Lotte Belice, de chef Kattengifjes van deze nieuwsbrief. De herfst is haar favoriete seizoen, dus we hebben gewandeld over de blaadjes en gekeken naar vliegenzwammen. Gelukkig zijn de door haar uitgezochte gifjes gewoon van katten en honden en niet van paddenstoelen!

Deze kat bijvoorbeeld, die het concept 'koolzuur' voor het eerst ziet.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dit gifje kreeg ik doorgestuurd van hulpchef Monique, waarvoor hartelijk dank, want het is een uitstekende bijdrage!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit hondje is ongeveer net zo enthousiast als de chef K. toen ze vanmiddag naar het bos ging.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Even geen flauwe evenementen die ik op het internet heb gevonden op deze plek maar een léuk evenement waar ik zelf een hand in heb. Zaterdag 12 november organiseer ik samen met een aantal andere Wikimedianen (dat zijn mensen die vrijwillig artikelen en data op Wikipedia en aanverwante projecten zetten) een kleine Hackathon in Utrecht. Bent u, of kent u, een technische Wikimediaan? Schrijf uzelf, of uw vriend / buurman / geit dan in voor de Mini Hackathon. Plaatsen zijn beperkt, dus reageer snel .

De volgende Circulaire verschijnt op maandag 31 oktober zoals altijd om 20.00 in uw mailboxje (of uw spam-mapje, goed opletten!). Die editie wordt heel speciaal, maar het hoe en waarom leest u dan wel (of u moet als eerste hebben gebiecht).

Tot dan!

Heb jij een hekel aan geld? En vind je deze nieuwsbrief juist heel leuk? Goed nieuws: je kunt je geld aan mij geven in de vorm van een donatie . Als dank krijg je een vermelding in dit blokje dat niemand leest.

Wil je een keer vrijblijvend praten met mij voor een klus, of gewoon zomaar? Dat is mogelijk: ☕️ plan hier een koffiedate in .