Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #158 - de projectidee-editie 💡

Verzonden: 11-04-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Ken je dat? Dat je denkt: "weet je wat tof zou zijn?". En dan schrijf je dat op bij je lijstje 'toffe ideeën'.

Helaas blijft het dan meestal bij dat idee. Hoe maak je zo'n losse flodder nou concreet? Daarvoor heb ik iets bedacht wat je in deze Circulaire kan lezen.

Of dat doe je niet en je scrollt lekker verder naar de leuke linkjes en de kattengifjes. Ook een goed idee.


Maak je ideeën concreet met deze 7 simpele vragen

Deze afbeelding is niet beschikbaar

In mijn to-do app heb ik een lijstje met de naam "idee". Daarin verzamel ik ideeën voor nieuwe projecten. Soms zijn ze vrij concreet. Zoals "goodreads voor podcasts", "kookboek voor studenten" en "raad de tweet". Maar net zo vaak lees ik het later terug en heb ik geen idee wat ik er mee bedoelde. Dus mocht u weten wat ik ooit bedoelde met "from cranial to crayons", "automatische deur met klink" en "koning data" dan hoor ik het graag.

De teller in mijn ideeënlijstje staat op 428. Ik betwijfel dat ik ze ooit alle 428 ga maken. Maar óóit was ik enthousiast over al deze ideeën. De vraag is dus niet hoe je een idee bedenkt, maar hoe je het afmaakt. Thomas Edison zei ooit al ( ongeveer ) dat creativiteit 1% inspiratie is en 99% transpiratie.

Uitstelgedrag ligt altijd op de loer, en zo blijven die 428 ideeën alleen maar regeltjes (al dan niet begrijpelijke) in een todo-lijstje. Hoe kom je dan naar iets tastbaars?

De oplossing in mijn ervaring is: het idee zo snel mogelijk concreet maken. Dat kan in de vorm van een prototype. Of een schets. Of desnoods een afspraak (en dus een deadline) met iemand.

Maar ook daar zit eigenlijk nog een stap voor: namelijk duidelijker krijgen wat je wilt gaan doen met het idee. "Scherp maken" noemden mijn leraren op de kunstacademie dat. En daarvoor heb ik sinds kort een hulpmiddel: mijn projectidee-formulier.

Het projectidee-formulier

Het formulier (een betere naam hiervoor mag ook nog wel een projectidee worden) bestaat uit zeven vragen. Je hoeft er niet al te lang over na te denken. Ik zou zeggen: forceer jezelf er maximaal een kwartier over te doen.

De vragen zijn:

  1. Geef je project een naam.

  2. Schrijf in één tweet (280 tekens) op wat dit project is.

  3. Hoe ziet dit project eruit in de meest minimale, maar wel bruikbare vorm?

  4. Hoeveel tijd kost het om die vorm te maken?

  5. Wat hoop je dat dit project oplevert? Waarom doe je dit?

  6. Waarom zou je dit niet doen? Waarom kan het mislukken?

  7. Vraag iemand om een eerste reactie te geven op dit idee.

Tot nu toe heb ik dit hulpmiddel voor een stuk of zeven projecten gebruikt, waarvan ik er drie ook heb uitgevoerd. Dat er dus ook ideeën zijn die ik * niet * heb uitgevoerd is cruciaal. Die waren blijkbaar (in deze vorm) niet goed genoeg.

Het meest recente project dat ik heb uitgevoerd met mijn hulpmiddel was In 21 stappen door de coronacrisis (uit de vorige Circulaire ). Een paar dingen die ik destijds (half februari) invulde zijn veranderd. Het project heette toen nog "coronatijdlijn", maar vraag 2 (de tweet) klopt behoorlijk met het eindresultaat:

Wanneer gingen de café's ook alweer open en dicht? En de scholen? En wanneer moesten we ook alweer allemaal mondkapjes op en wanneer mochten ze weer af? Ik heb een site gemaakt waarop je op een specifieke dag kan zien welke maatregelen allemaal geldig waren. Als geheugensteuntje.

Het formulier kan ook nuttig zijn voor anderen. Ik stuur het bijvoorbeeld naar klanten, om beter zicht te krijgen op hun vraag. Dat scheelt ook weer tijd.

Wil je zelf aan de slag met het projectidee-formulier? Op mijn website vind je meer uitleg bij de vragen en een PDF . En als je iemand zoekt om een eerste reactie te geven op het idee (vraag 7) scroll dan gewoon even verder...

Digitaal koffie drinken met Hay

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Misschien lees je wel eens iets in deze nieuwsbrief waar je het wat langer over wilt hebben. Of je hebt een projectidee (zie boven) en je hebt feedback nodig. Of je denkt: "misschien heb ik een creatieve webontwikkelaar nodig zoals die leuke gast van die nieuwsbrief die ik alleen lees voor de kattengifjes".

Dat kan nu allemaal dankzij mijn Calendly-linkje. Het werkt heel makkelijk: je klikt op dit linkje , je plant een afspraak van een half uur in en we drinken koffie via je favoriete online videobeltool (waarom is daar nog steeds geen goed Nederlands woord voor?).

In het echt koffie drinken kan natuurlijk ook, maar dit is misschien wat laagdrempeliger.

Maak hier een afspraak om digitaal koffie te drinken met mij .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

De chef kattengifjes en ondergetekende schrokken afgelopen februari een beetje toen we onze energierekening zagen: €225. Een jaar geleden was dat nog €150. Een gevolg van de stijgende energieprijzen. Afgelopen maand zijn we daarom spaarzaam geweest: de verwarming alleen aan als we het echt heel koud hebben, en dan op 19 graden. Het gevolg: in maart was ons gasverbruik meer dan gehalveerd, en de rekening ook. Wat ik maar wil zeggen: je kan heel cynisch zijn over 'een warme trui aantrekken en de verwarming lager zetten', maar het werkt gewoon echt. Dat er ook wat minder geld naar een zekere meneer P. in Rusland gaat is dan mooi meegenomen.

Ook mooi meegenomen: deze leuke gifjes! [BETERE OVERGANG HIER]

Ook onder alpaca's heb je hipsters en haters.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat vraagt zich af hoe het menselijk ras in staat is geweest om dominant op aarde te worden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En ook deze kat heeft ernstige twijfels of zijn huisgenoten 'm wel serieus nemen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Op 25 april 2022 is het precies 230 jaar geleden dat de Franse struikrover Nicolas Jacques Pelletier werd onthoofd per guillotine. Daarmee was hij de eerste persoon die dat lot onderging. De toeschouwers waren niet onder de indruk. Ze vonden het te snel en klinisch gaan en schreeuwden dat ze de galg terugwilden. Pas in 1977 werd de Tunesische Hamida Djandoubi als laatste onthoofd vanwege de moord op een 21-jarige vrouw.

Geheel niet gerelateerd aan dit gruwelijke feitje is dat op 25 april óók de 159ste Circulaire verschijnt. Daarin leest u over mijn fascinatie voor immersief theater én een recensie van de eerste grootschalige productie van die vorm in Nederland.

Tot dan!