Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #129 - de viersterrensysteemeditie 🌟🌟🌟🌟

Verzonden: 18-01-2021

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! 2021 is pas twee weken oud en we hebben al een demissionair kabinet, een poging tot een coup in de VS en natuurlijk Ome Cor, die ons de hele dag binnen houdt met onze kinderen, huisdieren en apenknuffels.

U komt de lockdown door met series, podcasts, boeken en de andere dingen die ik in deze nieuwsbrief met sterren beoordeel. Maar waarom zijn dat er bij mij maximaal vier, en niet vijf, of tien? Dat leest u in deze editie.

Of dat leest u niet, en u scrolt gewoon direct door naar de pelikaan die een capibara probeert te verorberen.

Veel sterrenplezier, met deze Circulaire !


Viersterrensysteem

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Toen ik een jaar of veertien was had ik een beduimeld tweedehands exemplaar van Leonard Maltin's Movie Guide . In dat boek (in het Nederlands vertaald als de Speelfilmencyclopedie ) stonden tienduizenden filmrecensies. Ik bladerde het met veel plezier door, op zoek naar films die buitensporig slecht gerecenseerd waren. Die zette ik dan op mijn lijstje met 'te bekijken B-films'. Hoe wist ik dat die films zo slecht waren? Door te kijken naar het aantal sterren dat Leonard Maltin gaf: één ster als laagste, vier als hoogste.

In de rubriek Mediadieet gebruik ik datzelfde viersterrensysteem. Trouwe lezer Cecile mailde me daar een tijdje geleden over. Zij vond het "verwarrend en ontregelend". Zouden vijf sterren, of bijvoorbeeld een getal tussen de 1 en 10 niet duidelijker zijn? Waarom geef ik er vier?

Dat zou dus zomaar kunnen zijn omdat ik dat gewend ben uit die Speelfilmencyclopedie .

Maar vier sterren werden niet alleen door Leonard Maltin gegeven. Zijn legendarische collegarecensent Roger Ebert (overleden in 2013) deed dat ook. Ik heb niet kunnen vinden waarom Ebert en Maltin die vier sterren geven. Maar ik weet wel hoe Ebert recenseert. Dat gaat via iets wat ik het "Ebert-principe" noem: recenseer altijd relatief, nooit absoluut. Je vergelijkt een horrorfilm niet met een filosofische roman van 500 pagina's, je vergelijkt 'm met andere horrorfilms. Het gaat om de inlossing van de pretentie die een film heeft, en bij een horrorfilm is dat heel anders dan een filosofische roman.

Dan nog is recenseren natuurlijk geen exacte wetenschap. Je hebt recensenten (zoals die van muzieksite Pitchfork ) die cijfers tussen de 0 en 10 geven, en dan ook nog met één cijfer achter de komma. Ik vind dat lastig, want wat is het verschil tussen een 7,2 en een 7,4? Een cijfer, een ster, of wat dan ook is wat mij betreft een indicatie hoezeer jij als recensent iets aanraadt. Dat kan ook alleen met een 'thumbs up' of 'thumbs down', zoals Ebert dat deed samen met zijn collega Gene Siskel in hun televisieshows. Maar alleen een duimpje omhoog of omlaag is dan wel weer héél erg grof.

Misschien is het probleem dat het vijfsterrensysteem een soort illusie van exactheid geeft. Het valt namelijk makkelijk te vertalen naar een cijfer tussen de 0 en 10. Bij vier sterren is dat minder intuïtief. Dat die vier sterren wat onnauwkeurig voelen vind ik dus juist een voordeel.

Maar mocht u toch iets van een handreiking nodig hebben, gebruik dan voortaan deze uitleg van mijn sterren bij recensies:

★☆☆☆ - Vermijd, dit is je tijd en/of geld niet waard

★★☆☆ - Leuk voor de liefhebber, of als je niks beters te doen hebt

★★★☆ - Aanrader

★★★★ - Meesterwerk

En dan nu: mijn mediadieet van de afgelopen twee weken, mét het onvolprezen viersterrensysteem!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

👨🏽‍💼 Mayor . Documentair portret van Musa Hadid, de christelijke burgermeester van de Palestijnse de facto hoofdstad Ramallah. Het ene moment is Hadid aan het overleggen over de inwisselbare city branding ("WeRamallah") van zijn stad, het andere moment schieten Israëlische soldaten traangasbommen af naast het gemeentehuis. Door de lullige scènes te combineren met de heftige wordt nog eens extra benadrukt hoe uitzichtloos de situatie is in de bezette gebieden. Voor $5 te zien op Dogwoof . (★★★☆)

🍊 The Trump Show . Driedelige documentaireserie over het presidentschap van Trump. Veel belangrijkste spelers komen aan het woord (van alle kanten), maar deze serie voelt toch een beetje als los zand. Misschien is het gewoon nog te vroeg voor de definitieve documentaire over de grote oranje leider en moet er eerst een paar jaar overheen gaan. Te zien op NPO Plus. (★★☆☆)

👸 The Crown (seizoen 4) . Het vierde seizoen van deze Netflix-serie behandelt de jaren tachtig en derhalve het huwelijk van Charles & Diana en het presidentschap van Margaret Thatcher. Net zoals de vorige drie seizoenen weergaloos in beeld gebracht en gespeeld. Ik vergat volledig dat ik zat te kijken naar mijn jeugdliefde Gillian Anderson (Dana Scully in The X-Files ) in plaats van iron lady Thatcher. (★★★★)

Hay's activiteiten van de afgelopen tijd

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het is alweer een poosje geleden dat ik u op de hoogte hield van mijn activiteiten. Ik ben het jaar begonnen met een hoop nieuwe opdrachtgevers (waarvan een aantal dankzij deze nieuwsbrief). U gaat daar nog veel over lezen in de komende nieuwsbrieven.

Maar ik heb de afgelopen tijd ook nog wat andere dingen gedaan. Zo kwam ik een hele interessante dataset tegen. Zo'n 300.000 Nederlanders en Belgen moesten aangeven of ze een woord herkenden of niet. Dat waren zowel 15.000 bestaande als 15.000 niet-bestaande woorden. Het resultaat daarvan is een tabel waarin je kunt opzoeken hoeveel procent van de Nederlanders en Belgen een woord herkennen of niet.

Met die dataset heb ik een tooltje gemaakt waarmee je een woord of een hele tekst kan invoeren om te kijken hoe 'bekend' jouw woord(en) zijn. Dat zegt nog niet of mensen ook weten wat het woord betekent , maar het geeft in ieder geval een indicatie. Zo weet ik bijvoorbeeld dat 16% van de Nederlanders het woord inlossing (dat ik eerder in deze nieuwsbrief heb gebruikt) niet kennen. Maar ik heb het toch laten staan (anders kon ik het niet gebruiken als voorbeeld hier, duh).

Wat ik verder deed de afgelopen weken:

  • Ik bracht een nieuwe versie uit van dataknead, mijn handige Python library om dataformaten (zoals CSV, JSON, XML en Excel) naar elkaar te converteren. En daar is nu zelfs een mooie nieuwe website voor .

  • Zoek je een fijne werkplek in Amsterdam Oost? Er komt vanaf 1 maart een bureau vrij op mijn kantoortje (5 minuten lopen vanaf het Muiderpoortstation). Geïnteresseerd? Reageer op deze mail en ik vertel je meer.

  • De chef kattengifjes en ik spelen de laatste tijd vrij veel Zelda: Breath of the Wild op de Nintendo Switch. En er viel ons iets op als je praat met de karakters in dat spel .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

De chef kattengifjes speelt sinds een paar weken Zelda: Breath of the Wild en ze heeft gisteren voor het eerst een Talus verslagen. Gelukkig had ze ook nog tijd voor het zoeken van leuke gifjes!

In de coronatijd is dit de manier hoe honden een nieuwe coupe krijgen

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het volgende briljante gifje kreeg ik via hulpchef Wendy, waarvoor hartelijk dank!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

You ca(n')t always get what you want

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

In de volgende editie krijgt u de uitslag van de Podcast Top 2020 en ga ik u meer vertellen over hoe ik ga bepalen welke politieke partij mijn stem waard is. En ik vermoed dat er ook wel weer enkele linkjes, een of meerdere gifjes en een (te lang) artikeltje in staan.

Tot dan!