Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #190: oorlog, vrede en kattengifjes 🫶

Verzonden: 16-10-2023

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het is weer oorlog. Ik ga verder in deze nieuwsbrief niet veel schrijven over het conflict tussen Israël en Palestina. Als u iets anders wilt lezen dan artikelen met afschuwelijke beelden kan ik u twee artikelen aanraden. NRC legt uit waar het conflict om draait in tien vragen en antwoorden . Vox had in 2015 een stuk over 11 mythes rond het conflict dat nog steeds heel actueel is.

Het is een wrange constatering dat we in een land leven waarin je niet de kans hebt doodgeschoten te worden of gegijzeld als je een muziekfestival bezoekt. En dat we niet met meer dan 2 miljoen mensen wonen in een gebied ter grootte van twee forse Waddeneilanden dat is afgesloten van water, stroom en voedsel en constant gebombardeerd wordt. Ik hoop vooral dat we, zoals Chris Klomp dat zo goed schreef , emphatie kunnen blijven opbrengen voor beide kanten. Want dehumanisering is de vijand van vrede.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 HK

In de vorige Circulaire lanceerde ik mijn nieuwe site, Hospitalithings : mijn archief van meer dan 500 foto’s die ik de afgelopen zes jaar maakte van objecten op plekken waar ik sliep. Veel dank voor alle leuke en enthousiaste reacties. Elvira (die ook iets schreef over mijn project op haar eigen blog) mailde me nog over het project Science of the Secondary van Atelier Hoko, over hoe normale dingen speciaal zijn. Dat deed me ook weer deed denken aan een belangrijke inspiratiebron voor dit project: Eindhovenseweg 56 van Ton Grote. Daarin documenteerde hij meer dan 2000 foto’s van zijn ouderlijk huis.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Tessa de Gruyter

Wilt u mij een keer op een gitaar en een synthesizer muziek zien (en horen) maken? Dat kan! Donderdag 9 november speel ik met Errant Sounds, mijn bandje, in Café Soundgarden, Marnixstraat 164-166 in Amsterdam. We spelen om 22.00 ‘s avonds. Entree is gratis. Als u een voorproefje wilt kijk dan eens op onze Insta . Leuk als u komt!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

“De nieuwsbrief van de toekomst met een angstig Boliviaans doodskopaapje” volgens Bing Image Creator

Maandag 4 maart 2024 is het zover: dan verschijnt de tweehonderste Circulaire . Ja joh, ik had ook niet gedacht dat ik dit nieuwsbriefje zo lang vol zou houden (misschien dat ik het wel opgeef bij nummer #199). Dat moet natuurlijk gevierd worden. En uiteraard mag u daar, als trouwe lezer, niet bij ontbreken. Ik heb zelf wat dingen bedacht, maar u kunt zelf natuurlijk ook iets insturen. En dat kunt u dan hier laten weten .

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 A24

Wat ik zag.

  • Past Lives . Debuutfilm, gedeeltelijk autobiografisch, van de Koreaans-Amerikaanse Celine Song, over een jeugdliefde die elkaar na 24 jaar weer ziet. Hij woont nog steeds in Zuid-Korea, zij woont al 24 jaar in New York en is getrouwd met een Amerikaan. Het is knap hoe Song het voor elkaar krijgt een film te maken die feitelijk een toneelstuk is. De twee hoofdrolspelers zien elkaar het eerste uur voornamelijk op afstand via Skypecalls. Later komt alleen nog de Amerikaanse man erbij als karakter. De dialogen zijn subtiel, maar saai wordt het nooit. Romantiek is zelden als in films, behalve deze dan, want Song heeft er een bijzonder realistisch verhaal van gemaakt. ★★★☆

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 FT.com

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Eric Pryor toont “bewijs” van satanisten. 📷 Lenny Magill / YouTube

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn natuurliefhebbende Chef Kattengifjes zit op het moment van schrijven in een natuurvriendenhuis in het oosten van het land. Gelukkig had ze natuurvrienden op het internet gevonden voor deze nieuwsbrief!

Ik heb besloten dat ik een hond wil alleen op basis van dit gifje.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als je een moeilijke vraag hebt kun je die stellen aan het zeehond-orakel.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit is een beetje hoe ik me voel elke keer als ik op Teletekst kijk.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

De volgende Circulaire verschijnt op maandag 30 oktober. Dan krijgt u van mij iets heel leuks voor de verkiezingen, maar wat precies houd ik nog even geheim.

Tot dan!

Ook de afgelopen twee weken doneerde een trouwe lezer aan deze nieuwbrief. Heeft u ook iets over voor De Circulaire ? Klik dan hier en doneer wat u kunt missen . U maakt mij er blij mee. Sterker nog: ik doe elke keer een salto en twintig push-ups als er een donatie binnenkomt! (Nee niet echt, maar u maakt mij er wel heel blij mee).

Wat ik óók heel fijn vind is dat u deze nieuwsbrief gewoon eens doorstuurt naar iemand die u kent. En dan zegt: “weet je wat echt een leuke nieuwsbrief is? Ik zou me eens inschrijven.”. Een beetje ongemakkelijk misschien, maar dat krijg je ervan als je geen geld wilt doneren.