Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #173: een editie vol met lijstjes

Verzonden: 26-12-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hallo! Als u dit leest bent u waarschijnlijk aan het herstellen van een afschuwelijke middag in de IKEA / bij de meubelboulevard / outlet. Of wellicht zit u op de plee stiekem deze nieuwsbrief te lezen tijdens een diner met uw (schoon)ouders. Of u doet gewoon niet aan Kerst en zit ergens in, zeg, Vietnam te genieten van warm weer en uitstekend eten. Mag allemaal!

Hoe dan ook, ik maak uw leven graag aangenamer met deze laatste Circulaire van het jaar. Ik weet niet hoe uw laatste weken van het jaar waren, maar ik was echt keidruk dus het is een wonder dat deze nieuwsbrief er überhaupt gewoon op tijd is. U vindt mijn favoriete muziek van het jaar, mijn activiteiten van het jaar en natuurlijk de traditionele lezersenquête van dit jaar. Van dit jaar. Van het jaar. Wat een jaar!

Veel plezier dus met deze laatste Circulaire. Van het jaar!

Het Lijstje

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Domino / HK

Het is een mooie traditie. Al sinds 2003(!) maak ik elk jaar trouw mijn lijstje met de beste muziekalbums van het afgelopen jaar. Toen ik begon bestond er nog geen Spotify en moest ik de muziek nog torrenten van de Piratebay kopen op CD's. Ik luister steeds vaker losse nummers, maar het blijft toch een fraaie traditie om elk jaar mijn 'beste albums van het jaar' lijstje te maken. Ik luisterde het afgelopen jaar aandachtig naar 40 albums, dus als je muziek maakt die ik enigszins leuk vind is er een kans van 50% dat je in dit lijstje staat! [DE CHEF VOND DAT IK DEZE "BELACHELIJKE GRAP" WEG MOEST HALEN, MAAR HERE WE ARE.]

De albums in de top 10 linken naar Spotify en hebben een korte beschrijving. De volgorde na #10 is sowieso wat arbitrair.

Het lijstje van 2022

 1. Alex G - God Save the Animals . Lo-fi indiepop van de beste soort, á la Elliot Smith.

 2. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe in You . Dubbelalbum van misschien wel de beste folkindiepopband van deze generatie.

 3. Jenny Hval - Classic Objects . Kunstzinnige maar dansbare bespiegelingen van de Noorse Hval.

 4. Beyoncé - Renaissance . Moet ik uitleggen wie dit is? Nee.

 5. Alvvays - Blue Rev . Indiepop, soms wat neigend naar shoegaze.

 6. Daphni - Cherry . De man achter electronicaformatie Caribou met een album dat nóg dansbaarder is dan zijn bekende act.

 7. Zola Jesus - Arkhon . Zware, donkere muziek met de dragende stem van Nika Danilova.

 8. The Smile - A Light for Attracting Attention . Band met Radiohead-leden Thom Yorke en Jonny Greenwood. Dichter bij een nieuwe Radioheadplaat ga je niet komen.

 9. MJ Lenderman - Boat Songs . Lekker rockende indieliedjes met een countryrandje.

 10. Jockstrap - I Love You Jennifer B . Een heel raar maar toegankelijk mengelmoesje van house, kitschy pop en gedoe.

 11. Beth Orton - Weather Alive

 12. Wet Leg - Wet Leg

 13. Weyes Blood - And in the Darkness, Hearts Aglow

 14. Rosalía - Motomami

 15. Destroyer - Labyrinthitis

 16. Special Interest - Endure

 17. Ibibio Sound Machine - Electricity

 18. Aldous Harding - Warm Chris

 19. Porridge Radio - Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky

 20. Julia Jacklin - Pre Pleasure

De beste nummers van 2022

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Vevo / Columbia

Ik heb een Spotify-playlist gemaakt met mijn 30 favoriete nummers van 2022 . Daar zit geen volgorde in. Er staat van vrijwel alle platen hierboven een nummer in.

Liedje van het jaar? Ik twijfel tussen Runner van Alex G (tevens dus beste plaat van het jaar) en As It Was van Harry Styles. De clip van die laatste is in ieder geval fantastisch! Fun fact: dat gekke witte object waar Harry zich op uitkleedt is het voormalige pinguïnverblijf van de London Zoo en tevens een rijksmonument.

De optredens van 2022

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 HK

We mochten weer! In 2021 zag ik nul optredens, dit jaar een stuk meer . Het beste concert was met vlag en wimpel Big Thief in TivoliVredenburg . Ik geloof niet dat ik ooit zo'n goede band heb gezien. Zangeres Adrianne Lenker stond helemaal rechts op het podium terwijl drummer James Krivchenia juist centraal zat. De volgende dag ging ik op vakantie, nog helemaal aan het nagenietend van een legendarisch optreden.

Lijstjes van andere publicaties en alle achttien(!) eerdere lijstjes vindt u op mijn website .

De lezersenquête

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Barrie (links) is zeer verbaasd dat Tinus (rechts) hem vertelt dat er dit jaar alwéér een lezersenquête is

Ik wil deze nieuwsbrief voor u zo leuk en interessant mogelijk maken. Vandaar dat ik benieuwd ben naar uw mening. Ik heb een hele korte enquête opgesteld met vier vragen en een paar flauwe dingen die u mag overslaan (maar liever niet). U helpt mij er enorm mee en u heeft iets te doen terwijl u in de rij staat op de meubelboulevard.

Hay's activiteiten van 2022

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 HK

Het jaar vliegt voorbij, en ik vergeet dan af en toe wel eens wat ik allemaal zelf heb gedaan. U leest natuurlijk altijd trouw deze nieuwsbrief, maar mocht u dat af en toe vergeten dan heb ik hier een kleine selectie van projecten waar ik aan (mee)werkte.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 HK / Stable Diffusion

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 HK / Stable Diffusion

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Pixel / MelGeek

De beste gifjes

De chef Kattengifjes en haar man stonden de afgelopen dagen vooral in de keuken. Twee Kerstkransen. Een lemon meringue- taart, huzarensalade, een quiche en nog veel meer. Een compleet weeshuis had door ons gevoed kunnen worden. Gelukkig kunnen wij ú nu voeden met deze gifjes!

Hoezo bedoel je, dat ik niet de Kerstboom mag molesteren?

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Waarom katten meestal niet naar de nachtmis gaan.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Waarom hamsters wel heel blij zijn met Kerst!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

Dit was de laatste Circulaire van 2022. Maar niet getreurd, volgend jaar zijn er ook gewoon Circulaires . Op maandag 9 januari verschijnt de eerste, en daarin vindt u de uitslag van de enquête ( heeft u die trouwens al ingevuld ?), en uiteraard ook weer gewoon de beste linkjes en gifjes.

Ik wens u prachtige dagen en een spetterend 2023!

💝 Blijf even in de Kerstsfeer en overweeg eens een donatie te doen aan deze nieuwsbrief . U maakt mij er blij mee en u zorgt ervoor dat ik ook in 2023 u gifjes en linkjes kan blijven sturen.