Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #66: nu mét heerlijke rijstrecepten! 🍚

Verzonden: 23-04-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Ja hoi. Ik was even bewust vergeten dat ik nog een hele Circulaire moest tikken, dus de chef kattengifjes heeft niet de spelfouten uit deze editie kunnen halen. Als jullie ergens een domme fout tegenkomen is het dus niet haar schuld (de kat die niet van salto's houdt verderop natuurlijk wel).

Ik trakteer je deze editie op een fantastisch recept voor een roerbakrijstmaaltijd (is dat een woord?), een zelfgemaakte nepvideo met Jeff Bezos en een brug die dertig maanden open staat. Veel plezier!


De beste roerbak-rijstmaaltijd (met of zonder streepje?)

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Toen ik twee weken geleden de zolder aan het opruimen was (lees De Circulaire #65) kwam ik ook een map tegen met recepten. Jarenlang had ik met veel ijver recepten uit de Allerhande gescheurd, geperforeerd en in een mapje gestopt. Want ooit zou ik een goede keuken krijgen en dat allemaal gaan koken.

Nu, zo'n tien jaar later, bladerde ik er doorheen. Ik had helemaal niks met die recepten. Moet ik dit nu allemaal gaan koken omdat ik dat in 2008 wilde?

Jammer voor de 24-jarige Hay Kranen, maar ik heb alle recepten weggegooid.

Alle recepten? Nee, één recept heb ik bewaard, want dat klonk interessant. Het stond nog steeds online: Fried Rice with Ginger, Hoisin and Sesame . Een gerecht met barbecuesaus, hoisinsaus én pindakaas? Het proberen waard.

En wat bleek? Het was heerlijk. Een heel fijn rijstgerecht wat je zo kan serveren in een groezelig maar goed tentje op de Zeedijk. Met wat eigen aanpassingen presenteer ik jullie: wat ik tien jaar geleden wilde dat ik ooit ging koken.

Hoisinroerbakschotel met broccoli, erwten en sesamzaadjes Voor vier personen

Ingrediënten

 • 120g ongekookte witte rijst

 • 4 el BBQ saus

 • 4 el hoisin saus

 • 1 el oestersaus

 • 1 el pindakaas

 • 1 el sojasaus (b.v. kikkoman)

 • 2 teentjes knoflook

 • stukje gember

 • 1 rood pepertje

 • sesamolie of arachideolie

 • 2 uien

 • 1 winterpeen of 1-2 flinke wortels.

 • 1 kleine broccoli

 • 300g diepvrieserwten

 • 2 eieren

 • 3 el sesamzaadjes

 • 400g rund, kip, varken of vegavervangers, in dunne reepjes gesneden.

Bereiding

 1. Maak eerst de saus. Deze gebruik je zowel voor het gerecht als voor het marineren van het vlees. Snipper of pers de knoflook, gember en rode peper en meng met de BBQ saus, hoisin saus, oestersaus, pindakaas en sojasaus. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus niet goed mengt.

 2. Marineer het vlees in een à twee eetlepels van de saus.

 3. Kook de rijst gaar in weinig water.

 4. Snipper ondertussen de uien, snij de broccoli in roosjes en snij de wortel julienne.

 5. Blancheer de broccoli: laat deze een paar minuten koken, giet af en overgiet vervolgens met koud water.

 6. Als de broccoli is geblancheerd, de groentes gesneden en de rijst gaar kun je het gerecht gaan maken. Zorg ervoor dat je alle spullen bij de hand hebt, want een roerbakschotel dient snel en op hoog vuur te worden gemaakt.

 7. Verhit een wok zo heet als je durft. Bak kort even de sesamzaadjes tot ze een beetje bruinig zijn in de droge wok en zet ze opzij.

 8. Verhit olie in de wok. Roerbak het vlees op hoog vuur tot het gaar is.

 9. Voeg de ui en wortel toe en roerbak gaar in enkele minuten. Voeg dan de rijst toe, en iets later ook de broccoli en de erwten. Blijf omscheppen op hoog vuur. Als het gerecht te veel plakt aan de pan kun je altijd een klein scheutje water toevoegen.

 10. Maak wat ruimte midden in de pan en breek hier de twee eieren. Schep ze om met de rest van het gerecht zodra ze enigszins gestold zijn.

 11. Voeg de helft van de saus toe, meng goed, proef en voeg dan de rest van de saus toe naar smaak.

 12. Garneer met de sesamzaadjes en serveer met je favoriete selectie aan condimenten. Ik ben zelf fan van srirachasaus en de pittige roti sambal tomaat van Lekkerbekkie.

De griezeligste nepvideo

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Best een maf gifje toch? Je zou kunnen denken dat het Jeff Bezos, de baas van Amazon (en rijkste man ter wereld) is, maar dat is helemaal niet zo. Het is een video geproduceerd met behulp van een softwarepakket, FakeApp , waarmee je nepvideo's kan maken door het ene gezicht te vervangen met een ander.

De video is eigenlijk Volkskrant -redacteur Bard van de Weijer. Ik heb zowel zijn gezicht als dat van Jeff Bezos gebruikt om een neuraal netwerk te trainen en zo die nepvideo te maken.

En als je wilt weten hoe dat allemaal werkt kun je een superinteressant artikel lezen wat mijn oud-collega Laurens Verhagen er over schreef .

En nee, dit is echt het laatste wat ik voor de Volkskrant heb gedaan. Tot ze me weer eens inhuren voor een grof freelancertarief, natuurlijk.

Deze brug staat de komende 30 maanden open

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het is vervelend als je voor een open brug moet wachten. Maar in het geval van de Oosterdoksdraaibrug in Amsterdam duurt dat wachten wel heel erg lang, zo'n 2,5 jaar . Precies voor die brug wordt namelijk het nieuwe kantoor gebouwd van Booking.com. En omdat het onveilig is om verkeer op dat terrein te hebben blijft de brug 30 maanden open.

Dat is best wel irritant, want ik ging meerdere keren per week via die brug richting het Centraal Station. Ik moest daarom ook een beetje lachen toen ik afgelopen weekend toevallig bij dat bouwterrein stond en daar deze melding las ("Alles blijft bereikbaar!").

Want wat is bereikbaar? Hier is een kaartje wat er ook hing:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

11 minuten lopen inderdaad. En dat is het meest optimale geval. Stel dat je bij de OBA staat en denkt "Goh, ik zou wel een drankje lusten op het terras bij Hannekes Boom" dan moet je meer dan een kilometer omlopen .

Bereikbaar is blijkbaar een zeer rekkelijk begrip.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Mooi

 • De Noorse fotograaf Terje Abusdal maakte een mysterieuze fotoserie over de Bosfinnen, een Finse minderheid met een bijzondere cultuur. Bekijk: Slash & Burn .

 • Het is 50 jaar geleden dat Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey in première ging. Jason Kottke zet de beste artikelen en video's over deze legendarische film op een rijtje .

 • Wat doe je als je op een wandelkaart een symbooltje voor een kerk ziet ergens in de middle of bloody nowhere ? Natuurlijk, je gaat er heen en legt het allemaal vast via een serie tweets .

 • Wat gebeurt er als je midden op een drukke straat een hinkelbaan krijt en daar een verborgen camera op richt? Deze video .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Interessant

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hilarisch

De beste katten en andere dierengifjes

Ook deze keer weer gecureerd door de onvervangbare Lotte Belice!

In plaats van een composthoop zou ik graag een konijntje willen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als het regent en je hebt een hond in de auto kan dat een beetje afleiden.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dit exemplaar bewijst wederom dat het katten geen ene klap interesseert wat jij voor bijzondere dingen kan.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

𝕯𝖆𝖙 𝖜𝖆𝖘 𝖍𝖊𝖙!

Op Maandag 7 mei is mijn moeder jarig! Hoera! En om dat te vieren komt op die dag De Circulaire #67 uit waar ik uitgebreid verslag doe van haar feestje en de cadeautjes die ze kreeg.

Ok, misschien niet. Klik beneden op de duimpjes als je me wilt laten weten wat je wel graag ziet in de volgende editie (en wat niet).

Tot dan!