Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #52: de irritante editie 😡🤦‍♂️😱

Verzonden: 02-10-2017

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo! Deze Circulaire gaat over dingen die irritant zijn. De stressbanners op Booking.com bijvoorbeeld. Mensen die te veel (of te weinig) zuipen. En een irritante kat die rietjes steelt. U bent gewaarschuwd!


Deze programmeur schrijft code om websites minder irritant te maken

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het internet. Misschien kent u het wel. Er zijn een hoop websites te vinden. Sommige goed, sommige slecht. En sommige sites zijn heel nuttig, maar toch ook best irritant.

Een voorbeeld is Booking.com. Best handig als je een hotel zoekt. Maar Booking.com gebruiken is vervelend. De hele site is zo ingericht dat je gestresst raakt en dan maar snel een veel te duur hotel boekt. The Next Web heeft een goed overzicht van alle stresstechnieken die Booking.com gebruikt om je sneller te laten boeken .

Je kunt natuurlijk een mediatiecursus doen zodat het allemaal geen vat meer op je heeft. Of je zoekt een hotelsite die wat minder kut is. Maar ik ben een programmeur, dus ik los dingen liever met code op dan met meditatie.

Hoe dat werkt? Ik heb een Chrome-extensie geschreven: nagfree . Nagfree haalt alle nutteloze flauwekul weg van websites die ik irritant vindt.

Een voorbeeld. Stel dat je naar een willekeurig hotel op Booking gaat, dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik tel niet minder dan acht zinloze stressverhogende elementen bij deze listing waaronder de melding hoe vaak er is geboekt, de 10% 'genius korting' en de rode mededeling dat het hotel 'Erg gewild!' is.

Maar als je dit hotel bekijkt terwijl nagfree aanstaat krijg je dit:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Beter, toch? Op Booking.com heb ik inmiddels meer dan 30 elementen geblokkeerd met koddige namen zoals 'free-cancel-persuasion' en 'soldout_property' zodat ik stressvrij naar hotels kan kijken.

Behalve de stressbanners van Booking fixt nagfree ook irritaties op 17 andere sites, waaronder:

 • De dickbar, shareknopjes en andere flauwekul op medium.com.

 • De 'Sponsored links' en shopping resultaten op Google.

 • Voegt een prijs per vierkante meter toe aan huizen op Funda.

 • Toont films op Filmladder.nl in een overzichtelijk grid in plaats van een enorme lijst.

U vraagt zich wellicht af: wat leuk zeg Hay, kan ik die extensie ergens downloaden? Ja en nee. Het is echt mijn persoonlijke lijst van irritaties, en er zullen ongetwijfeld ook dingen kapot gaan op sites. Ik ben een beetje huiverig om dit ding echt in de Chrome Store uit te brengen en dat mensen me dan gaan mailen en vragen om hun favoriete sites te fixen (onderhoud is niet echt mijn ding).

Maar mocht u een beetje avontuurlijk zijn: de code staat online en met wat kunst en vliegwerk kunt u dat zelfs installeren . Weg met irritaties!

Hay's activiteiten

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik de afgelopen twee weken deed behalve irritaties fixen:

 • In Nederland is het heel normaal om flink te zuipen, toch? Maar ook als je als leraar op een schoolfeest bent? Of als je vader is overleden? Voor de Volkskrant maakte ik een test waar je jezelf kan vergelijken met anderen: de dranktest .

 • Ook voor de krant: hoe zit het eigenlijk in andere Europese landen met de populisten ? Weet u bijvoorbeeld dat de lijsttrekker van de Ware Finnen de fantastische naam "Jussi Halla-aho" heeft?

 • Ik ben weer begonnen met een toneelcursus. We hebben geen uitvoering en u kunt er verder niets van zien. Maar ik wilde het toch even kwijt. Ik ren trouwens ook nog steeds hard.

 • Op zaterdag 14 oktober kunt u mijn oude troep kopen want dan sta ik met de chef kattengifjes op de IJ-Hallen rommelmarkt in Amsterdam-Noord. Als u me komt opzoeken en zegt dat u lid bent van De Circulaire krijgt u een cadeautje (maar ik beslis, dus misschien bent u niet zo blij met wat u krijgt).

De beste linkjes van de interwebs

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Harde links

 • Een Russische fotograaf maakte 100 portretten van willekeurige metropassagiers in Sint Petersburg en probeerde toen hun social media accounts te vinden. Dat lukte in 70% van de gevallen. Het verschil tussen zijn foto's en de foto's die die mensen zelf online plaatsten zal u (wellicht niet) verbazen .

 • Dr. Mary-Claire King is een van de meest vooraanstaande genonderzoekers en ontdekte meerdere genen die verantwoordelijk zijn voor borstkanker. Dat onderzoek begon op 1 april 1981 toen haar man haar volkomen onverwacht verliet. De rest van dit geweldige verhaal moet u echt even zelf lezen .

 • Apple bracht een nieuwe iPhone uit. Owen Williams legt uit waarom dit het begin van het einde is voor innovatie in smartphoneland .

 • Volkskrant -verslaggever Toine Heijmans ging langs bij een ROC in Den Haag waar onderwijsbobo's met elkaar in discussie gingen over hoe leerlingen betere burgers kunnen worden. Die leerlingen mochten alleen zelf niet meepraten. Lees en huiver: een onbegrijpelijk lesje burgerschap .

 • En tenslotte: bent u tegen Donald Trump? Misschien dat uw hele hebben en houwen wel op een lijstje staat wat op het internet rondzwerft, zodat u of uw kinderen handig en snel bedreigd kunnen worden. Buzzfeed duikt in de wereld van fanatieke Trumpsupporters en de lijst die ze maken van mensen die dat niet zijn .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zachte links

De beste dierengifjes

Sjonge! De hele lieve chef kattengifjes Lotte Belice had afgelopen week minstens 10 gifjes gevonden die hier gewoon hadden kunnen staan, maar dat zou een beetje te gortig zijn. Maar wat was het lastig kiezen!

De blik van het meisje toont dat het vast niet de eerste keer is dat hij dit trucje flikt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Gaan we het doen? Gaan we het doen? We gaan het SAMEN doen!

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De chef kattengifjes vond dit 'misschien wel het gifje van het jaar'. Geen honden, geen katten, maar...alpaca's:

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat. Was. Het. Viel het mee? Viel het tegen? Klik op de duimen (ik vind 'duimpjes' een dom woord, en 'thumbs' trouwens ook) beneden en zeg of u het goed vindt. Of slecht, dat mag ook. En stuur deze nieuwsbrief vooral door naar alle mensen die nog geen lid zijn en die u daarom stiekem uitlacht.

Op maandag 16 oktober zou u een bloementaart kunnen gaan maken in Borgercompagnie, een "karakteristiek veenkoloniaal lint dorp" (sic) in de provincie Groningen. Maar die taart kunt u niet eten (er zitten bloemen in) en op de website staat ook niet waar het is dus u zou ook gewoon kunnen wachten op De Circulaire #52 die dan uitkomt.

Kop d'r veur hold'n!